Το πρώτο φάρμακο που σύμφωνα με κλινικές δοκιμές επιβεβαιώθηκε ότι επιβραδύνει την καταστροφή του εγκεφάλου που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ είναι επιτέλους πραγματικότητα.

Η ανακάλυψη της δραστικής ουσίας με την ονομασία Lecanemab βάζει τέλος σε δεκαετίες αποτυχιών και ανοίγει τον δρόμο για μία εποχή φαρμάκων για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, της πιο κοινότυπης μορφής άνοιας. Παρόλα αυτά, η επίδραση του φαρμάκου δεν είναι ακόμα σημαντική και ο αντίκτυπός του στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. Δυστυχώς, το φάρμακο λειτουργεί μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου, και επομένως οι περισσότεροι ασθενείς, χωρίς κάποια επαναστατική μέθοδο εντοπισμού της ασθένειας, θα έχαναν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο όταν πρέπει.

Η συγκεκριμένη εκφυλιστική νόσος προσβάλει τους νευρώνες και τις συνάψεις στον εγκέφαλο και είναι -εδώ και πολλά χρόνια- γνωστό, πως η συσσώρευση της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο με τη μορφή αλλοιώσεων που μοιάζουν με «πλάκες» ξεκινάει χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου. Το Lecanemab επιτίθεται σε αυτές τις «πλάκες» β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης.  

Για έναν ιατρικό τομέα γεμάτο απόγνωση και απογοήτευση, ορισμένοι ερμηνεύουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των δοκιμών με το Lecanemab ως μία θριαμβευτική καμπή. Μην ξεχνάμε ότι η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος που χαρακτηρίζεται από σοβαρή απώλεια μνήμης και παρόλο που επηρεάζει πάνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 65 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες εκατομμύρια παγκοσμίως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οποιαδήποτε πρόοδος λοιπόν, μπορεί να χαρακτηριστεί και… θρίαμβος για μερικούς από τον επιστημονικό που πολεμούν αυτή την ασθένεια εδώ και πολλά χρόνια. Το Alzheimer's Research UK χαρακτήρισε πάντως τα ευρήματα ως «σημαντικά». Ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια βρίσκεται πίσω από την όλη ιδέα της στόχευσης της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης, ο καθηγητής John Hardy, χαρακτήρισε τα ευρήματα «ιστορικά» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τώρα είμαστε στο στάδιο που έχουμε αρχίσει να «βλέπουμε την αρχή των θεραπειών για το Αλτσχάιμερ». Η καθηγήτρια Tara Spires-Jones, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «μεγάλη υπόθεση, επειδή είχαμε ποσοστό αποτυχίας 100% για μεγάλο χρονικό διάστημα».

_127818664_alzheimers_drug_v04_640-nc.png.webp

Επί του παρόντος, στα άτομα με Αλτσχάιμερ χορηγούνται άλλου τύπου φάρμακα που κυρίως βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο που να μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου. Το Lecanemab είναι ένα αντίσωμα -όπως αυτά που φτιάχνει το σώμα για να επιτεθεί σε ιούς ή βακτήρια- και σχεδιάστηκε για να λέει στο ανοσοποιητικό σύστημα να καθαρίσει το αμυλοειδές από τον εγκέφαλο. Η β-αμυλοειδούς πρωτεΐνη συγκεντρώνεται στην περιοχή που υπάρχει μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο και σχηματίζει διακριτές πλάκες που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Στη μεγάλης κλίμακας δοκιμή συμμετείχαν 1.795 εθελοντές με πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ. Οι εγχύσεις με το φάρμακο Lecanemab χορηγούνταν κάθε δεκαπενθήμερο. Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Clinical Trials on Alzheimer's Disease στο Σαν Φρανσίσκο και δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, δεν αποκαλύπτουν πάντως μία θαυματουργή θεραπεία. Η ασθένεια συνέχισε να κλέβει την εγκεφαλική δύναμη των ασθενών, ωστόσο επιβραδύνθηκε κατά περίπου 1/4 κατά τη διάρκεια της 18μηνης θεραπείας. Τα δεδομένα αξιολογούνται ήδη από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, όπως τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, και αναμένεται σύντομα να αποφασίσουν αν θα δώσουν την έγκριση για την ευρύτερη χρήση του Lecanemab. Οι φαρμακευτικές εταιρείες Eisai και Biogen πρόκειται να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να λάβουν σχετική έγκριση και σε άλλες χώρες από του χρόνου. 

  • Like 42
  • Thanks 4