Την ώρα που ο Elon Musk επιχειρεί να ενώσει στο υψηλότερο επίπεδο τη μηχανή με τον άνθρωπο μέσω της τεχνολογίας της εταιρείας Neuralink, ο Jeff Bezos επενδύει σε μία άλλη φουτουριστική εταιρεία της οποίας βασική επιδίωξη είναι να αυξήσει δραματικά το προσδόκιμο ζωής.

Αυτό βεβαίως επιδιώκουν επιστήμονες και γιατροί εδώ και πολλές δεκαετίες, καθώς χάρη στα επιτεύγματα της ιατρικής, των επιστημών γενικότερα και των νέων φαρμάκων που ανακαλύφθηκαν, αλλά και άλλων παραγόντων (π.χ. κοινωνικών, χρηματοοικονομικών) το προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με κάποιες μελέτες έχει αυξηθεί κατά δύο δεκαετίες τουλάχιστον από τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Η εταιρεία ωστόσο Altos Labs επιδιώκει να πάει τα πράγματα παραπέρα, αντιστρέφοντας τη διαδικασία της γήρανσης χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους βιολογικού επαναπρογραμματισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εταιρεία τεχνολογίας που επιδιώκει να «ξεγελάσει τον θάνατο».

Η Altos Labs έχει συγκεντρώσει περισσότερα από $270 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση χάρη σε μαζικές δωρεές από ανθρώπους από όλο τον κόσμο που λαμβάνουν στα σοβαρά την υπόσχεση της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του Jeff Bezos. Ο ιδρυτής της Amazon έχει εκφράσει έμπρακτο ενδιαφέρον στο πεδίο της έρευνας για τη μακροζωία και την αντιστροφή της γήρανσης και στο παρελθόν είχε επενδύσει στην εταιρεία Unity Biotechnology. Ένας ακόμη σημαντικό επενδυτής στην Altos Labs είναι ο ρωσο-ισραηλινός επιχειρηματίας Yuri Milner.

Μια μέθοδος που μελετάται από την εταιρεία Altos Labs είναι αν με κάποια μέθοδο επαναπρογραμματισμού θα μπορούσαν να «διδάξουν» στα κύτταρα πως να επιστρέψουν σε κατάσταση «βλαστικών κυττάρων» ώστε να τα επαναπροσαρμόσουν στο δέρμα για να του δώσουν μια πιο νεανική εμφάνιση. Ακριβώς για αυτό το λόγο, η εταιρεία Altos Labs «στρατολόγησε» τον βραβευμένο με Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής, Dr. Shinya Yamanaka, ο οποίος θα αναλάβει άμισθος τη θέση του ανώτερου ερευνητή-επιστήμονα στην επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της εταιρείας. Ο Ιάπωνας επιστήμονας είχε κερδίσει το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 2012 για την έρευνά του πάνω στα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα ή iPS cells, όπως τα ονόμασε, αναπτύσσοντας τη μέθοδο μετατροπής διαφοροποιημένων κυττάρων ενηλίκων σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. «Ο Dr. Shinya Yamanaka ανακάλυψε ότι η προσθήκη τεσσάρων συγκεκριμένων πρωτεϊνών, που είναι σήμερα γνωστές ως «παράγοντες Yamanaka» θα μπορούσε να βοηθήσει ένα κύτταρο να επαναπρογραμματιστεί σε κατάσταση βλαστικού κυττάρου.

Στην ομάδα επίσης της Altos Labs συμμετέχει και ο Juan Carlos Izpisúa Belmonte, Ισπανός βιολόγος στο Ινστιτούτο Salk στη La Jolla της Καλιφόρνια, ο οποίος έγινε γνωστός για την «διασταύρωση» ανθρώπινων εμβρύων με πιθήκων καθώς και για την πρόβλεψη του ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζει για 50 χρόνια ακόμα. Πρόκειται αναμφισβήτητα για έναν τολμηρό όσο και ικανότατο επιστήμονα, ο οποίος το 2016, στο εργαστήριο του είχε εφαρμόσει τους παράγοντες Yamanaka σε ζωντανά τρωκτικά για να ανακαλύψει σημάδια αντιστροφής της ηλικίας και οδηγώντας τον στο να αποκαλέσει τον επαναπρογραμματισμό ένα δυνητικό «ελιξήριο της ζωής».

B941E736-A83D-4F2A-919E-515D2A2E7DE1.jpeg

Η τεχνολογική εταιρεία βιολογικού επαναπρογραμματισμού προσέλαβε επίσης τον Steve Horvath, έναν καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες καθώς και έναν developer ενός «βιολογικού ρολογιού» που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την ανθρώπινη γήρανση, τον Peter Walter. Το εργαστήριο του Peter Walter στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια βρίσκεται πίσω από ένα μόριο που παρουσιάζει αξιοσημείωτες επιδράσεις στη μνήμη. Mαζί με τους παραπάνω επιστήμονες και ερευνητές είναι η Dr. Jennifer Doudna, η οποία κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2020 για την ανακάλυψη της μεθόδου γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR καθώς και ο Manuel Serrano από το Institute for Research in Biomedicine (IRB).

Η Altos Labs προσελκύει πολλούς γνωστούς και καταξιωμένους επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων προσφέροντας μισθούς άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, καθώς και ίδια κεφάλαια καθώς και ελευθερία από την ταλαιπωρία των αιτήσεων για επιχορηγήσεις για τις έρευνες τους. Ο Manuel Serrano, ο οποίος σχεδιάζει να μετακομίσει στο Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ενταχθεί σε μια εγκατάσταση της Altos Labs στη χώρα δήλωσε ότι η εταιρεία του προσφέρει πέντε έως δέκα φορές περισσότερα από αυτά που κερδίζει τώρα. «Η φιλοσοφία της εταιρείας Altos Labs είναι να κάνουν έρευνες με γνώμονα την περιέργεια. Αυτό ξέρω πως να κάνω και μου αρέσει να το κάνω» δήλωσε ο Manuel Serrano στην ιστοσελίδα MIT Technology Review. «Σε αυτή την περίπτωση, μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, έχουμε την ελευθερία να είμαστε τολμηροί και να εξερευνούμε. Κατά αυτό το τρόπο, θα με αναζωογονήσει».

  • Like 15
  • Thanks 4
  • Confused 1