Στα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον ανθρώπινο πλακούντα οι επιστήμονες αναζητούν το «κλειδί» προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις άπειρες δυνατότητες της αναγεννητικής ιατρικής. Αυτό το πεδίο αποτελεί το αντικείμενο της νέας εταιρείας που σύστησε ο Ελληνοαμερικανός Πίτερ Διαμαντής, ιδρυτής του X-Prize και του Singularity University.

Η startup ονομάζεται Celularity και αποτελεί τον ερευνητικό βραχίονα της Celgene, μίας εταιρείας που δραστηριοποιείται στη βιοφαρμακευτική και πιο συγκεκριμένα στις γονιδιακές θεραπείες.

Ο Διαμαντής συνεργάστηκε με τον δρα Robert Hariri, τον ιδρυτή της Celgene Cellular Therapeutics, προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού την Celularity με σκοπό τη χρήση βλαστοκυττάρων από τον ανθρώπινο πλακούντα, για να συνθέσουν στο εργαστήριο ιστούς και όργανα που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Η γενική ιδέα είναι ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μας βοηθήσουν να ζούμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία.

Στη θέση των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων

Επί δεκαετίες, οι έρευνες με βάση τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα έγειραν ζητήματα βιοηθικής, καθώς προέκυπταν από έμβρυα που “περίσσευαν” από εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, τα οποία θανατώνονταν με την αφαίρεση του κυτταρικού υλικού. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκε ότι για τον ίδιο σκοπό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενήλικα βλαστοκύτταρα τα οποία εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως ο πλακούντας μετά τον τοκετό.

Τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα είναι πιο σημαντικά, σύμφωνα με την εταιρεία, καθώς μπορούν να ληφθούν από οποιονδήποτε πλακούντα χωρίς τον κίνδυνο να απορριφθούν από τον οργανισμό. Και επειδή υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα, ανοίγουν τον δρόμο για οικονομικά πιο προσιτές και άμεσα εφαρμόσιμες θεραπείες.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Διαμαντής ασχολείται με τις έρευνες μακροζωίας. Ήταν εκ των συνιδρυτών της εταιρίας Human Longevity το 2014, με αντικείμενο την έρευνα για την αύξηση του προσδοκώμενου ζωής. Η Celularity διευρύνει τη δράση του σε αυτό το πεδίο.

Σύντομα η άδεια εφαρμογής των πρώτων θεραπευτικών πρωτοκόλλων

Μέχρι τώρα, η startup έχει πραγματοποιήσει διάφορες κλινικές δοκιμές και έχει αναπτύξει ορισμένες πειραματικές θεραπείες. Το επόμενο βήμα είναι να λάβει την απαιτούμενη αδειοδότηση από τον αμερικανικό ΕΟΦ (FDA), προκειμένου να εφαρμόσει αυτά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα σε πιο μαζική κλίμακα.

Η λήψη της άδειας αναμένεται να γίνει άμεσα - στους επόμενους 12 έως 24 μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει ο κ. Hariri, η κυτταρική ιατρική είναι εκ φύσεως ασφαλής για τον άνθρωπο.

Τα βλαστοκύτταρα αυτού του είδους λαμβάνονται από δωρεές. Παρόλο που ορισμένα ζευγάρια επιλέγουν τη φύλαξη του πλακούντα, περίπου τέσσερα εκατομμύρια πλακούντες απορρίπτονται από τα αμερικανικά νοσοκομεία κατ’ έτος.

Παρόλο που αυτό το όργανο με τις μαγικές ιδιότητες προέρχεται από τη μητέρα, ορισμένες αμερικανικές Πολιτείες το αντιμετωπίζουν ως βιολογικό απόβλητο και επιβάλλουν την ανάλογη διαχείρισή του. Βάσει του νόμου, τα ζευγάρια απαγορεύεται να πωλήσουν τους ιστούς στη Celularity ή σε κάποια άλλο εργαστήριο, αλλά μπορούν να προχωρήσουν σε δωρεά τους.

Επίσης, τα νοσοκομεία εκχωρούν στη Celularity πλακούντες για ερευνητική χρήση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να τους διαχειριστούν ως βιολογικά απόβλητα.

Παγκοσμίως πρωτοπόρος

Η εταιρεία είναι ο μοναδικός «παίκτης» στον κλάδο στις ΗΠΑ, ενώ εν γένει ανταγωνίζεται με την ισραηλινή εταιρεία βιοτεχνολογίας Pluristem. Στη Celularity πρόσφατα εισέρρευσαν 250 εκατομμύρια δολάρια ως νέα κεφάλαια, από αρκετούς εξέχοντες επενδυτές και διασημότητες.

Μία ακόμη σημαντική ώθηση για τη startup είναι ότι κατέχει και λειτουργεί την LifeBank USA, την αποκλειστική παγκοσμίως τράπεζα φύλαξης κυττάρων και άλλου βιοϋλικού από τον πλακούντα. Έτσι, υποθετικά, εάν κάποια άλλη εταιρεία θελήσει να κάνει κάτι παρόμοιο στις ΗΠΑ, θα πρέπει να συνεργασθεί με τη θυγατρική της Celularity.

Το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει ο μεγαλύτερος «παίκτης» στον κλάδο. Ελέγχει όλο τον ιατρικό κύκλο, από τη δημιουργία έως την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ενώ παράλληλα κατέχει 1.800 πατέντες για τις σχετικές διαδικασίες.

Τechcrunch

 

 

  • Like 2