Φανταστείτε να υπήρχαν πλοία που δεν θα ήταν δυνατό να βυθιστούν. Μοιάζει με όνειρο από την ώρα που το μέταλλο βυθίζεται αμέσως.

Όμως επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Rochester εργάζονται για την επίλυση του παραπάνω «προβλήματος» και από ότι φαίνεται και στο βίντεο έχουν καταλήξει σε μία πολύ καλή ιδέα. Οι ερευνητές, εμπνευσμένοι από τις υδροφοβικές ικανότητες κάποιων αραχνών ή μυρμηγκιών που βρίσκονται στη φύση, δημιούργησαν μία μεταλλική επιφάνεια με υδροφοβικές ιδιότητες χαράσσοντας πάνω της κάποια ιδιαίτερα σχήματα και μοτίβα.

Η τεχνική εγχάραξης ονομάζεται «υπερυδροφοβική» (superhydrophobic) και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μέταλλα. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Rochester χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους επαναστατικά.

Η βασική ιδέα, λένε οι επιστήμονες, είναι ότι οι πολύπλευρες υπερυδροφοβικές επιφάνειες (SH) παγιδεύουν μεγάλο όγκο αέρα, και επομένως καθιστούν πιθανή την χρήση τους στην δημιουργία συσκευών που επιπλέουν. Θεωρητικά λοιπόν, και με βάση το βίντεο που συνοδεύει το άρθρο, όταν τελειοποιηθεί η τεχνική και καταστεί δυνατή η μαζική παραγωγή τέτοιων μεταλλικών επιφανειών, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε πλοία ή μικρότερα σκάφη που δεν θα ήταν δυνατό να βουλιάξουν, ακόμα και μετά από κάποιο ατύχημα.  

TweakTown

  • Like 24