Στο πρόγραμμα συνεργάζονται επίσης η Ουγγαρία, η Ισλανδία και ο εσθονικός κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca

Η Εσθονία ετοιμάζεται να προχωρήσει στη δοκιμή ψηφιακών διαβατηρίων εμβολιασμού, τα οποία θα επιτρέπουν στους κατοίκους να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί και προστατεύονται από τον Covid-19, στο πλαίσιο ενός προγράμματος δημιουργίας ενός παγκόσμια αναγνωρισμένου συστήματος ηλεκτρονικής πιστοποίησης.

Η μικρή αυτή χώρα της Βαλτικής, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντικές επιδόσεις στην τεχνολογία, εργάζεται πάνω σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να διαπιστωθεί στην πράξη το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κάποια ηλεκτρονικά πιστοποιητικά εμβολιασμολύ με παγκόσμια αναγνώριση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Agence France-Presse, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του France24

Ο Μάρτεν Κέβατς, σύμβουλος της εσθονικής κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας, δήλωσε πως το βασικό ζητούμενο του προγράμματος σε πρώτο στάδιο είναι να διασφαλίσει πως όλοι όσοι θα έχουν μπροστά τους αυτό το πιστοποιητικό θα μπορούν να "εμπιστεύονται την πηγή προέλευσής του".

Η συμφωνία μεταξύ του  ΠΟΥ και της Εσθονίας προβλέπει τη διερεύνηση των προοπτικών μιας "έξυπνης κίτρινης κάρτας", δηλαδή μια ψηφιακή εκδοχή του ενός υφιστάμενου συστήματος που περιλαμβάνει ένα κλασικό, χάρτινο έντυπο, προκειμένου να αποδεικνύεται ο εμβολιασμός απέναντι στον κίτρινο πυρετό, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Ο Εσθονός σύμβουλος δήλωσε πως επί του παρόντος η προσπάθεια εστιάζει στην εξέλιξη των παγκοσμίων προτύπων προκειμένου να προκύψει "μια κοινή, ενιαία λύση προκειμένου να διασταυρώνεται η ύπαρξη των παρόχων υγείας".

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με τον ΠΟΥ, η Εσθονία εφαρμόζει σε πιλοτικό στάδιο το VaccineGuard, μια ανοιχτή πλατφόρμα, βασισμένη στην τεχνολογία blockchain, την οποία ανέπτυξη η εσθονική εταιρία Guardtime.

"Το δίκτυο είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα η οποία απευθύνεται στις υγειονομικές αρχές, τα νοσοκομεία, τους πολίτες, τους παρόχους πιστοποιητικών, τους παραγωγούς εμβολίων, τις συνοριοφυλακές και άλλους παράγοντες, προκειμένου να καταστεί εφικτή ο ασφαλής και αξιόπιστος διαμοιρασμός πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων εθνικών συστημάτων", όπως εξηγεί η Guardtime σε ανάρτηση στο ιστολόγιό της.  

"Η προτεινόμενη λύση παρέχει ένα σύστημα επικοινωνίας όλων των συμμετεχόντων στο δίκτυο, για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που εκτείνονται από τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών μέχρι τον καταμερισμό των εμβολίων κατά προτεραιότητα αλλά και την παρακολούθηση της ασφάλειας των χορηγούμενων σκευασμάτων, αξιοποιώντας πρωτοποριακές δυνατότητες στους τομείς της διασφάλισης της ιδωτικότητας, προκειμένου να περιφρουρούνται τα δεδομένα των ασθενών και άλλες πληροφορίες ευαίσθητου χαρακτήρα".

Εντωμεταξύ, Δανία και Σουηδία ανακοίνωσαν σχέδια για τη χορήγηση ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού στους κατοίκους των δύο χωρών οι οποίοι εμβολιάστηκαν έναντι του Covid-19 νωρίτερα αυτό το μήνα. 

Τον Ιανουάριο, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) κοινοποίησε το δικό της σχέδιο για την εφαρμογή ενός ψηφιακού ταξιδιωτικού διαβατηρίου, το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει επιβεβαιωμένα αποτελέσματα τεστ ανίχνευσης του Covid-19 καθώς και αρχείο εμβολιασμών. 

  • Like 2