Στην πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 προχώρησαν επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εχθές Δευτέρα, 16 Μαρτίου του 2020.

Επιστήμονες στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας Kaiser Kaiser Permanente στο Σιάτλ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, προχώρησαν στην πρώτη δόση του εμβολίου που παρασκεύασαν το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna δεν διαθέτει κάποιο ενεργό ή κάποιο εξασθενημένο δείγμα του κορωνοϊού, όπως συνηθίζεται στα εμβόλια, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιεί μία έξυπνη γενετική μέθοδο που χρησιμοποιεί mRNA ή αγγελιαφόρο RNA (πρόκειται για RNA που μεταφέρει γενετική πληροφορία από το DNA) με στόχο να προκαλέσει αντίδραση από το ανοσοποιητικό.

Ο στόχος είναι να εξεταστεί κατά πόσο το εμβόλιο mRNA-1273 μπορεί να παρουσιάσει παρενέργειες και βεβαίως αν είναι αποτελεσματικό, καθώς οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού έπρεπε να επισπεύσουν τις διαδικασίες και τις προκλινικές μελέτες και να παρακάμψουν ενδεχομένως στάδια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Moderna προς τα τέλη Φεβρουαρίου με βάση αυτή τη νέα γενετική τεχνική ήταν να ξεκινήσουν τον Απρίλιο, ωστόσο οι εξελίξεις με την πανδημία οδήγησαν τόσο τις υγειονομικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και την εταιρεία Moderna να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Όμως ακόμα και αν αποδειχτεί ασφαλές, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 12 με 18 μήνες για να διατεθεί ευρέως. Η πειραματική δόση χορηγήθηκε σε μία 43χρονη υγιή μητέρα δύο παιδιών, και συνολικά, η πειραματική αυτή δόση θα χορηγηθεί σε 45 εθελοντές. Όλοι τους θα επαναλάβουν την δόση μετά από έναν μήνα.   

Να αναφέρουμε, ότι η Γερμανική εταιρεία CureVac ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο εμβόλιο, και πως θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα στην παραγωγή του, αν βεβαίως οι πρώτες κλινικές δοκιμές χαμηλών δόσεων αποδειχτούν επιτυχημένες.

TechCrunch

  • Like 8
  • Thanks 1