Λίγο μετά τη δεύτερη συνεδρίαση της ανεξάρτητης Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης που συγκάλεσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ανακοινώθηκε ότι η επιδημία του κορωνοϊού που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 170 ανθρώπους στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη διεθνούς ανησυχίας για την δημόσια υγεία, καθώς έχουν καταγραφεί κρούσματα σε τουλάχιστον 18 χώρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την ώρα υπάρχουν 7711 επιβεβαιωμένα και 12167 ύποπτα περιστατικά σε ολόκληρη τη Κίνα. Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1370 είναι σοβαρά και 170 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Επίσης έχουν ανακάμψει 124 άνθρωποι που έχουν βγει από το νοσοκομείο. Ο κορωνοϊός δεν άργησε ωστόσο να κάνει την εμφάνιση του και εκτός της Κινέζικης επικράτειας, και σήμερα υπάρχουν 83 κρούσματα σε 18 χώρες (και σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως στην Γερμανία, στην Γαλλία, στην Φινλανδία και στην Ιταλία).   

Ο Γενικός Διευθυντής του του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι ανησυχεί για την διάδοση του ιού σε χώρες που δεν έχουν τους πόρους για να τον αντιμετωπίσουν.  

«Ο βασικός λόγος για την ανακοίνωση δεν είναι για όλα όσα συμβαίνουν στην Κίνα, αλλά για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες των οποίων τα συστήματα υγείας είναι πιο αδύναμα».

Ο καινοφανής κορωνoϊός 2019-nCoV γνωστός και ως κορωνοϊός του Wuhan (Ουχάν) ή γρίπη του Wuhan εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2019. Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα από τότε που συνεδρίασε τελευταία φορά η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί θάνατος εκτός της Κίνας και δεν έχει υπάρξει κρούσμα στην Αφρική. Η Ιταλία είναι η τελευταία χώρα που δήλωσε επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να κάνει λόγο για δύο περιπτώσεις.  

Reuters

  • Sad 1