Από τον Αύγουστο του 2009 όταν είδαμε για πρώτη φορά την τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης ηλεκτρισμού της WiTricity, η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να φέρει την τεχνολογία της στην αγορά, κάτι που όμως δείχνει να αλλάζει σύμφωνα με όσα μάθαμε μετά τη συζήτηση μας με στελέχη της εταιρείας στα πλαίσια της έκθεσης Computex 2016.

Πίσω από την WiTricity βρίσκονται επιστήμονες του τεχνολογικού ινστιτούτου MIT, οι οποίοι έχουν βάλει στόχο να καταργήσουν τα καλώδια και τις μπαταρίες, φέρνοντας την πολυπόθητη ασύρματη μεταφορά ενέργειας τόσο σε gadgets, όσο και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 

Η τεχνολογία της WiTricity στηρίζεται στο φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής καθώς και σε αυτό της αντήχησης (resonance) όπου δύο αντικείμενα μοιράζονται την ίδια συχνότητα συντονισμού, ανταλλάσσοντας ενέργεια χωρίς να επηρεάζουν άλλα αντικείμενα τα οποία έχουν διαφορετικές συχνότητες. Το κεντρικό κύκλωμα (βάση φόρτισης) συνδέεται στην πρίζα, και στη συνέχεια παράγει μαγνητικό πεδίο, στην εμβέλεια του οποίου οι συσκευές φορτίζονται. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι συγκεκριμένες συσκευές να διαθέτουν ένα συμβατό δέκτη.

 

 

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο, το πόσο ασφαλής είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία, ήταν από τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε, με την WiTricity να αναφέρει ότι είναι πολύ πιο ασφαλής απ' ότι νομίζουμε αφού η μετάδοση του ρεύματος γίνεται μέσω μαγνητικών πεδίων, των ίδιων που εκπέμπουν και τα ασύρματα routers που έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Τεράστιο πλεονέκτημα αποτελεί η μετάδοση της ενέργειας δια μέσου διαφόρων υλικών όπως πλαστικό, γυαλί, ξύλο, ακόμα και μέσω του ανθρώπινου δέρματος κάτι που κάνει εξαιρετικά εύκολη τη φόρτιση βηματοδοτών και όχι μόνο. Επιπλέον αν γίνει τόσο εύκολη πλέον η ασύρματη φόρτιση τότε θα καταστεί δυνατόν και η μείωση της χωρητικότητας, οπότε και του όγκου/βάρους, των μπαταριών.

 

Αν και υπάρχουν άλλες προτάσεις "ασύρματης" φόρτισης στην αγορά, η διαφορά τους με την τεχνολογία της WiTricity είναι τεράστιες σε πολλαπλά επίπεδα, με τον όρο επαγωγική φόρτιση να είναι ο σωστότερος για τις λύσεις αυτές. Αρχικά η φόρτιση σε προτάσεις όπως το πρότυπο QI, δε μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως, με τη συσκευή να πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη βάση φόρτισης αλλά και σε ακριβή θέση. Σημαντικότερη είναι η διαφορά στη μεταφορά ενέργειας όπου στο πρότυπο Qi, το οποίο και επιλέγουν εταιρείες όπως η Samsung για τα κορυφαία τους smartphone, μπορούν να μεταφερθούν έως και 5W, όταν η πρόταση της WiTricity μπορεί να μεταφέρει προς το παρόν 30W, τα οποία πολύ σύντομα θα γίνουν 40W.

 

witricity.jpg

 

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε κατά τη διάρκεια της Computex, μας ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον και με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και μερικά kW ενέργειας χωρίς τη χρήση καλωδίων. Ειδικά με εταιρίες όπως η Google και η Apple που επιθυμούν διακαώς να μπουν στο χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και λύσεις όπως αυτής της WiTricity θα τους λύσουν τα χέρια.

 

Πιθανότατα στο άμεσο μέλλον θα ακούσουμε την εξαγορά της WiTricity από κάποια πολύ μεγάλη εταιρία, κάτι που αναφέρθηκε στη συζήτηση μας με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Sanjay Gupta, ο οποίος κατείχε στο παρελθόν υψηλή θέση στην εταιρία Motorola με ενεργό ρόλο στη σχεδίαση πολλών κινητών τηλεφώνων της εν λόγω εταιρίας. Να αναφέρουμε επίσης ότι στους ιδρυτές της WiTricity εντοπίσαμε και δύο ελληνικά ονόματα, τον καθηγητή του MIT John D. Joannopoulos και τον ερευνητή του MIT Aristeidis Karalis.