Αν έχετε κουραστεί να πληκτρολογείτε κωδικούς για την είσοδό σας σε μία ιστοσελίδα ή ακόμα χειρότερα αν τους ξεχνάτε, τότε η FIDO Alliance, η οποία έχει μεταξύ άλλων την στήριξη των Google, Microsoft, PayPal και Samsung, έχει την λύση.

Η FIDO Alliance, προχώρησε στην διάθεση των ολοκληρωμένων εκδόσεων των προτύπων password-free (χωρίς κωδικό) τόσο για την απλή όσο και για την πιστοποίηση δύο παραγόντων. Οι εφαρμογές και οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία δεν θα βασίζονται μόνο στην εισαγωγή κωδικού και ονόματος χρήστη για την πιστοποίηση αλλά θα βασίζονται και σε άλλους πιο βολικούς και τυπικά πιο ασφαλείς τρόπους ταυτοποίησης όπως είναι οι αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων και τα USB dongles, ανεξάρτητα ποια συσκευή χρησιμοποιεί ο χρήστης.

Προς το παρόν υπάρχει λογισμικό και hardware που είναι συμβατό με τις λύσεις της FIDO Alliance αλλά μέσα στο 2015 οι εναλλακτικές επιλογές θα ενισχυθούν.

 

Καθώς βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, τα πρότυπα της FIDO Alliance δεν υποστηρίζουν ακόμα πιστοποίηση μέσω Bluetooth ή NFC, οπότε η χρήση περιφερειακών συσκευών κρίνεται απαραίτητη. Επίσης, το σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID της Apple δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα της FIDO παρά μόνο με μία λύση της Nok Nok Labs.

Αν και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, και πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά πράγματα, δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα που δεν θα χρειάζεται να θυμάστε μία μπερδεμένη σειρά από χαρακτήρες.

 

Link.png Site: Engadget