Έπειτα από μια διαδικασία που διήρκεσε πολλούς μήνες, η γαλλική εθνοσυνέλευση υπερψήφισε τελικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την καταπολέμηση της πειρατίας στο Διαδίκτυο. Η διαβόητη διάταξη των τριών χτυπημάτων αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και απομένει να δούμε την αποτελεσματικότητά της κατά της εφαρμογή της σε πραγματικές συνθήκες.

 

Ο νόμος προβλέπει ότι αν κάποιος χρήστης "συλληφθεί" τρεις φορές να κατεβάζει από το Internet δεδομένα που προστατεύονται από τη νομοθεσία πνευματικής ιδιοκτησίας, οι αρχές θα μπορούν να τον αποκλείσουν από το Διαδίκτυο.

 

Η ψήφιση του νόμου δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση, καθώς ξεσήκωσε αντιδράσεις από φορείς και χρήστες που εγκαλούσαν την κυβέρνηση για παραβίαση του προσωπικού απορρήτου. Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή -πριν από ένα μήνα- είχε ως αποτέλεσμα την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Οι αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση στο κείμενο που τελικά υπερψηφίστηκε ήταν ασήμαντες και το διαφορετικό αποτέλεσμα εξηγείται από πολλούς ως εντολή κομματικής πειθαρχίας από την ηγεσία της κυβέρνησης.

 

Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, αλλά λίγες είναι οι προσπάθειες που έχουν καρποφορήσει. Η Μεγ. Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν επίσης νομοθεσία κατά της πειρατίας, δίχως όμως να φτάνουν στο σημείο διακοπής της σύνδεσης.

 

Source.png Πηγή: e-pcmag.gr