Η αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να εντοπίζει μελλοντικούς εγκληματίες στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο.

Αν λοιπόν διαβάζοντας το παραπάνω σας ήρθε στο μυαλό η νουβέλα Minority Report του Dick K. Philip ή η ομώνυμη ταινία του Steven Spielberg, τότε θα έχετε πιάσει το βασικό νόημα, αν και στην περίπτωση της Βρετανικής αστυνομίας (και όχι μόνο) η τεχνολογία… προληπτικής καταστολής της εγκληματικότητας βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.

Το σύστημα, που όπως αναφέραμε βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, χρησιμοποιεί αλγόριθμούς μηχανικής εκμάθησης και μία βάση δεδομένων με σχεδόν 200 χιλιάδες εγκληματίες για να προβλέπει ποιοι από τους μικροεγκληματίες ενδέχεται μελλοντικά να διαπράξουν κάποιο σοβαρό ή βίαιο έγκλημα.

Αυτή η «βαθμολόγηση» της επικινδυνότητας χρησιμοποιείται ήδη επιχειρησιακά για να εκτιμηθεί κατά πόσο είναι πιθανό να επαναληφθεί κάποιο έγκλημα. Το νέο σύστημα ωστόσο «επιδιώκει να το κάνει με περισσότερο αυστηρό και αξιόπιστο τρόπο» αναφέρεται στα πρακτικά της συνάντησης μεταξύ της Αστυνομίας του West Midlands και της Επιτροπής Δεοντολογίας του Επιτρόπου Αστυνομικών και Εγκληματολογικών υπηρεσιών.    

Το μοντέλο σχεδιάστηκε για να ενημερώνει τις αρχές για τα άτομα που θα πρέπει να δέχονται «υποστηρικτικές παρεμβάσεις» που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο να διαπράξουν κάποιο έγκλημα μελλοντικά, όπως είναι η επαγγελματική κατάρτιση, η υποστήριξη σε θέματα ψυχικής υγείας, θεραπεία από την εξάρτηση στις ουσίες και στο αλκοόλ κ.ά.

Η αστυνομία του West Midlands ανέπτυξε το σύστημα λαμβάνοντας κρατική επιχορήγηση £9,5 εκατομμυρίων, με την Βρετανική κυβέρνηση να επιδιώκει την εφαρμογή του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές. «Η χρήση προηγμένης ανάλυσης δεδομένων στην αστυνόμευση μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε έγκαιρες παρεμβάσεις για να αποτρέψουμε τη διάπραξη εγκλημάτων και να αποτρέψουμε θύματα, αλλά ορθώς το πρόγραμμα υπόκειται σε διεξοδικό και διαφανή έλεγχο» δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Nick Dale στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

Το πρόγραμμα της αστυνομίας του West Midlands βρέθηκε στο επίκεντρο μίας έρευνας για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την Βρετανική αστυνομία που πραγματοποίησαν ερευνητές από τη δεξαμενή σκέψης σε θέματα άμυνας και ασφάλειας του Royal United Services Institute για λογαριασμό του Centre of Data Ethics and Innovation της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασίλειου. Στην αναφορά τους, οι ερευνητές αποκαλύπτουν μεγάλες νομικές και ηθικές ανησυχίες που αφορούν την ολοένα και αυξανόμενη χρήση της ανάλυσης δεδομένων από την αστυνομία και επισημαίνει ότι απαιτείται άμεσα επίσημη εθνική καθοδήγηση για την χρήση των αλγόριθμων στην αστυνόμευση. Επίσης συνιστά τη θέσπιση μιας ολοκληρωμένης μεθόδου για την αξιολόγηση του αντίκτυπου που να καλύπτει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον κίνδυνο μεροληψίας/ διακρίσεων, την ακρίβεια, την αποτελεσματικότητα και διάφορες νομικές απαιτήσεις για οποιοδήποτε νέο εγχείρημα της αστυνομίας ώστε να δικαιολογηθεί η εφαρμογή του.

The Next Web

  • Confused 1