Ένας hacker (ή μία ομάδα από hackers) ισχυρίζεται ότι κατάφερε να κλέψει δεδομένα ενός δισεκατομμυρίου Κινέζων πολιτών παραβιάζοντας μία βάση δεδομένων της αστυνομίας της Σαγκάης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο hacker κάνει προσπάθειες να πουλήσει περίπου 23 terabytes δεδομένων έναντι 10 bitcoin, τα οποία τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές έχουν αξία λίγο πάνω από $198.000. 

Στα δεδομένα περιλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις, τόποι γέννησης, Εθνικές ταυτότητες και αριθμοί τηλεφώνων. Στην ιστοσελίδα της, η γνωστή εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι ο hacker παρείχε ως πειστήριο ένα δείγμα των δεδομένων, στο οποίο υπάρχουν εγκληματολογικές αστυνομικές εκθέσεις που χρονολογούνται από το 1995. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα, τουλάχιστον αυτών που παρείχε ο hacker, καλώντας στο τηλέφωνο άτομα των οποίων οι αριθμοί βρίσκονταν στη λίστα.

Επί του παρόντος, δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο κατάφερε ο hacker να παραβιάσει τη βάση δεδομένων της αστυνομίας της Σαγκάης, ωστόσο κάποιοι εκτιμούν ότι απέκτησε πρόσβαση μέσω μιας εταιρείας cloud computing που ονομάζεται Aliyun (η μητρική εταιρεία της είναι η Alibaba) και  η οποία λέγεται ότι φιλοξενούσε τη βάση δεδομένων. Εκπρόσωπος της Alibaba δήλωσε ότι η εταιρεία διερευνά το θέμα. Πάντως, η πραγματική έκταση της διαρροής είναι άγνωστη. Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας χαρακτήρισαν την παραβίαση κυβερνοασφαλείας ως την μεγαλύτερη στην ιστορία της Κίνας.

  • Like 3