Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί για μια ακόμη φορά να εισαγάγει την υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας σε κάθε χρήστη που επισκέπτεται μια ιστοσελίδα με περιεχόμενο αυστηρά για ενηλίκους. 

Παρόμοιο σχέδιο είχε ανακοινωθεί και το 2015 χωρίς όμως η υλοποίησή του να προχωρήσει αφού κρίθηκε ανεφάρμοστο. Ο βουλευτής Chris Philp, υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Τεχνολογίας και Ψηφιακής Οικονομίας, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο -το οποίο έχει παραμείνει αμετάβλητο-, θα εισαχθεί ως μέρος του επικείμενου νομοσχεδίου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Η υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας βρίσκεται στα σκαριά από τότε που το Συντηρητικό κόμμα το συμπεριέλαβε στο μανιφέστο του το 2015. Έκτοτε έχουν γίνει προσπάθειες να τεθεί το σύστημα σε λειτουργία με τη ψήφιση των σχετικών νόμων, αρχικά το 2017, θέτοντας μια σειρά προθεσμιών για την εφαρμογή του. Τον Απρίλιο του 2019, οι ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν ότι το πρόγραμμα θα άρχιζε τελικά να λειτουργεί τον Ιούλιο, αλλά η τότε γραμματέας Πολιτισμού το ακύρωσε στα μέσα Ιουνίου. Εκείνη την εποχή, η ιδέα που επικρατούσε ήταν να αντικατασταθεί το σχέδιο με ένα ευρύτερο σύνολο κανόνων που στη συνέχεια εξετάζονταν υπό την ομπρέλα του Online Harms.

Δυστυχώς, το νομοσχέδιο παραμένει γεμάτο από τα ίδια προβλήματα που κατέστησαν το σύστημα μη λειτουργικό όταν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Το Ηνωμένο Βασίλειο σκόπευε αρχικά να παραδώσει τη λειτουργία του συστήματος στο BBFC, ένα συμβούλιο λογοκρισίας ταινιών που διοικείται από την κινηματογραφική βιομηχανία και όχι από έναν αποκλειστικό χειριστή. Είχε επίσης αγνοήσει τα αιτήματα των ακτιβιστών προστασίας της ιδιωτικής ζωής που είπαν ότι οι βάσεις δεδομένων που περιέχουν τα ονόματα των ατόμων που έχουν εγγραφεί για επαλήθευση ηλικίας είναι στόχος για όλους.

Σίγουρα πάντως δε βοηθάει το γεγονός ότι εάν μια εταιρεία διαθέτει μια ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου και παράλληλα μια πλατφόρμα επαλήθευσης ηλικίας -κάτι που πρότεινε η μητρική εταιρεία του Pornhub, Mindgeek- δημιουργείται ανησυχία για μονοπωλιακές καταστάσεις.

  • Confused 3