Οι εισβολείς λέγεται πως έκλεψαν και δεδομένα της εταιρείας.

Η Acer και η Apple δεν είναι οι μοναδικοί μεγάλοι κατασκευαστές που δέχονται επιθέσεις ransomware τον τελευταίο καιρό, καθώς όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Bleeping Computer και η Gigabyte μπήκε σε αυτό το «κλαμπ» με επίθεση που έγινε μεταξύ 3 και 4 Αυγούστου. Η εταιρεία επιβεβαίωσε μόνο ότι έκλεισε τις ΙΤ υποδομές της και ότι επηρεάστηκαν κάποιοι servers, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση ενδέχεται να ήταν πολύ χειρότερη.

Σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας Bleeping Computer, η ομάδα εκβιαστών που ονομάζεται RansomEXX ισχυρίστηκε ότι έκλεψε 112GB ευαίσθητων εσωτερικών δεδομένων καθώς και πληροφορίες από ένα αποθετήριο κώδικα. Σε αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνονται πληροφορίες για τα τσιπ της Intel και της AMD καθώς και ένα έγγραφο εντοπισμού σφαλμάτων. Η παραβίαση επηρέασε τόσο τη σελίδα υποστήριξης της Gigabyte όσο και τμήματα της ταϊβανέζικης έκδοσης της σελίδας.

Η Gigabyte είπε ότι επικοινώνησε με τις αρχές, αλλά δεν ανέφερε αν θα πληρώσει τα λύτρα.

Η ομάδα RansomEXX ξεκίνησε το 2018 με το όνομα Defray (μετονομάστηκε το 2020) και στοχεύει σε όλο και μεγαλύτερους οργανισμούς όπως την κυβέρνηση της Βραζιλίας, το Υπουργείο Μεταφορών τους Τέξας και την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιων του Εκουαδόρ.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες υπολογιστών θα έρθουν αντιμέτωπες με τέτοιου είδους επιθέσεις. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα λύτρα των εκβιαστών αλλά έχουν στην κατοχή τους και μια σειρά από «τεχνολογικά μυστικά» που θέλουν πάση θυσία να προστατέψουν. Ωστόσο, η σειρά επιθέσεων εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Εκτός από το βραχυπρόθεσμο οικονομικό πλήγμα, υπάρχει επίσης ανησυχία ότι με αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν να διαρρεύσουν εμπορικά μυστικά που προκαλούν μακροπρόθεσμη ζημιά.