Μία σειρά από παραβιάσεις δεδομένων ενδέχεται να προκαλέσουν πονοκέφαλο σε εκατομμύρια χρήστες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ZDNet, μία ομάδα hackers με την ονομασία ShinyHunters πουλάει σχεδόν 73,2 εκατομμύρια αρχεία με στοιχεία χρηστών που κατάφεραν να κλέψουν από διάφορες ιστοσελίδες. Περίπου 30 εκ. αρχεία προέρχονται από το Zoosk, ένα dating app ενώ 15 εκ. προέρχονται από την υπηρεσία Chatbooks. Τα υπόλοιπα αρχεία προέρχονται από διάφορες άλλες ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ιστοσελίδων μόδας και επιπλώσεων από τη Ν. Κορέα (περίπου 8 εκ.), της ιστοσελίδας της εφημερίδας Star Tribune (περίπου 1 εκ.) αλλά και της Chronicle of Higher Education (3 εκ.).

Αν και δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων, η ιστοσελίδα ZDNet εντούτοις  υποστηρίζει ότι διαπιστώθηκε ότι ορισμένα δείγματα ταιριάζουν με τα πραγματικά αρχεία. Ερευνητές επίσης στον τομέα της ασφάλειας πιστεύουν ότι τα στοιχεία είναι πραγματικά.

Από ότι φαίνεται, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Engadget, τα αρχεία/ στοιχεία των χρηστών που πωλούνται στη μαύρη αγορά τώρα αποτελούν μέρος μίας μεγαλύτερης εκστρατείας εκβιασμού. Η ομάδα έχει ισχυριστεί επίσης ότι έχει κλέψει 500GB δεδομένων από τα ιδιωτικά αποθετήρια του Github της Microsoft και ότι κατάφερε να παραβιάσει την ασφάλεια του Ινδονησιακού online store Tokopedia μέσα στον Μάϊο. Η παραβίαση στο Github δεν περιλάμβανε ευαίσθητο υλικό, ωστόσο οι ShinyHunters έθεσαν προς πώληση την βάση δεδομένων της ιστοσελίδας Tokopedia έναντι $5000. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες παραβιάσεις δεδομένων, οι επιτήδειοι έχουν στόχο τον εκβιασμό για να αποκτήσουν χρήματα, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι τόσο η κλίμακα όσο και η ταχύτητα που πραγματοποιούν τις παραβιάσεις.

  • Like 1