Ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα εφαρμόζει τη στρατηγική στην κυβερνοασφάλεια, με τα σχέδια για τη νέα μονάδα να έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Η ιταλική κυβέρνηση επιταχύνει τα σχέδια της για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Mario Draghi, ούτως ώστε να προστατεύσει το ψηφιακό δίκτυο της χώρας από εγκληματικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με δήλωση του Πρωθυπουργού, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε το σχέδιο. Η νέα μονάδα θα καθορίσει τη βασική στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και θα διαχειρίζεται από μία επιτροπή που εδρεύει στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι τελευταίες κινήσεις της Ιταλίας σχετικά με την ασφάλεια αποτελούν μέρος μιας κυβερνητικής ώθησης για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και ενίσχυση του ψηφιακού δικτύου της χώρας, σε μια εποχή που η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνεται κορυφαία προτεραιότητα για τους παγκόσμιους ηγέτες.

image.png.731000a315b5ef92ca92afd12899af3a.png

Σύμφωνα με έκθεση της ιταλικής ένωσης Clusit για την ασφάλεια των πληροφοριών, τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 12% το 2020 ενώ κατά 30% αυξήθηκαν οι περιπτώσεις κατασκοπείας και σαμποτάζ.

Τα σχέδια της νέας μονάδας αναμένονταν να βρίσκονται και στην ατζέντα συνάντησης των G7 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ θέλουν να συντονιστούν μεταξύ τους για επιθέσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία. Μάλιστα, ο Draghi δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η «διαδικτυακή παρέμβαση» από τη Ρωσία είναι «ανησυχητική», ζητώντας ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας.