Ένοχος δήλωσε πρόσφατα ένας Λιθουανός, για κλοπές συνολικά $122 εκατομμυρίων από τις εταιρείες Google και Facebook την περίοδο μεταξύ 2013 και 2015.

Ο Evaldas Rimasauskas κατόρθωσε να κλέψει 99 εκατομμύρια δολάρια από το Facebook και 23 εκατομμύρια δολάρια από την Google βάζοντας σε εφαρμογή ένα απλό σχέδιο: έστελνε τιμολόγια στους τεχνολογικούς γίγαντες για πράγματα που δεν είχαν στην πραγματικότητα παραγγείλει. Παραδόξως, και οι δύο εταιρείες τα πλήρωναν.

Η ιστοσελίδα Boing Boing εξηγεί ότι τα τιμολόγια αποστέλλονταν παράλληλα με διάφορα πλαστά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων συμβάσεων και ψευδώς υπογεγραμμένων επιστολών, για να δίνουν την εντύπωση ότι ήταν νόμιμα. Ο Evaldas Rimasauskas μάλιστα φρόντιζε να στέλνει και πλαστά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που υποτίθεται προέρχονταν από εταιρικά στελέχη για να υποστηρίξει τα αιτήματά του για πληρωμές. Ο ίδιος μάλιστα ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το σχέδιο του, ισχυριζόμενος ότι ήταν η… Ταϊβανέζικη εταιρεία hardware Quantas Computer Inc. Μάλιστα δημιούργησε και μία εταιρεία στην Λετονία με αυτό το όνομα για να στηρίξει ακόμα περισσότερο το σχέδιο του και να φανεί ότι τα χρήματα αποστέλλονται σε μία νόμιμη εταιρεία.

sddsds.png.f13685c65f41e7023bb04e455d5954e8.png

Φωτογραφία από sickchirpse.com

Ήταν τόσο λεπτομερές και σχολαστικό το σχέδιο, που κανείς από την Google ή το Facebook δεν μπήκε στην διαδικασία να ελέγξει για την νομιμότητα των παραστατικών και των τιμολογίων του Λιθουανού. Απλώς πλήρωναν ότι έβλεπαν. Ο Evaldas Rimasauskas στη συνέχεια μεταβίβαζε τα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε στην Κύπρο, στην Λιθουανία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβακία και στη Λετονία. Τελικώς, η Google ανακάλυψε το σχέδιο του, και ο Λιθουανός συνελήφθη και τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη, κλοπή ταυτότητας και ξέπλυμα χρήματος. Ο ίδιος συμφώνησε να επιστρέψει $50 εκατομμύρια ενώ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη. 

IGN

  • Like 9
  • Confused 1