Μέσω του GSM, (τεχνολογία πάνω στην οποία στηρίζονται τα κινητά τηλέφωνα) έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν όλες οι κλήσεις μέχρι σήμερα από τους 3,5 δις. χρήστες κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Η τεχνολογία αυτή, προστατεύεται από έναν αλγόριθμο κρυπτογράφησης 64bit παλαιότητας 21 χρόνων.

 

Τις τελευταίες μέρες, ο γερμανός μηχανικός υπολογιστών Karsten Nohl έσπασε την κρυπτογράφηση του GSM και δημοσίευσε των κώδικα μέσω torrent. Η GSM Association έχει εφεύρει από το 2007 έναν αλγόριθμο κρυπτογράφησης 128bit, όμως απορρίφθηκε από τους παρόχους. Η εταιρεία επεσήμανε, ότι με μια τροποποίηση του κώδικα οι πάροχοι θα μπορέσουν να προστατέψουν το δίκτυό τους.

 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αρκεί κάποιος να έχει στην κατοχή του τον κώδικα για να υποκλέψει μια τηλεφωνική συνομιλία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα χαοτικό ψηφιακό σύστημα τηλεπικοινωνιών. Όμως, ο Karsten υποστηρίζει ότι πλέον είναι διαθέσιμο το κατάλληλο λογισμικό ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει την υποκλοπή κλήσεων. Έτσι, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις αλλά και απαντήσεις από τη μεριά των παρόχων.

 

Link.png Site: engadget.com