Δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών διέρρευσαν  στο διαδίκτυο εξαιτίας λάθους στη ρύθμιση του server.

Εκατομμύρια χρήστες από μεγάλη πλατφόρμα streaming για ενηλίκους, είδαν τα δεδομένα τους να διαρρέουν στο διαδίκτυο, έπειτα από λανθασμένη ρύθμιση της σελίδας.

Η σελίδα CAM4 ήρθε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο ρήγμα ασφαλείας που προκλήθηκε από λάθος ρύθμιση του server, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν 7TB δεδομένων που περιελάμβαναν συνολικά 10,88 δισεκατομμύρια εγγραφές. Δεδομένα, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας της Safety Detective, έγιναν διαθέσιμα για όλους στο διαδίκτυο.

Αν και ανάμεσα στα δεδομένα δεν διέρρευσαν οι σεξουαλικές προτιμήσεις των χρηστών, η βάση δεδομένων περιελάμβανε προσωπικά στοιχεία όπως ονόματα, διευθύνσεις e-mail, στοιχεία πληρωμής αλλά και αρχεία συνομιλίας μέσω chat.

Η δημοφιλής πλατφόρμα για ενήλικες χρησιμοποιείται κυρίως από ερασιτέχνες μοντέλα, τα οποία προβάλουν ζωντανό streaming στο κοινό. Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο, πρέπει πρώτα να εγγραφεί στην πλατφόρμα, αφού προφανώς συμπληρώσει κάποια προσωπικά στοιχεία αλλά και τρόπο πληρωμής της συνδρομής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραβίαση προκλήθηκε από επίθεση hacker ή ότι τα δεδομένα μεταφέρθηκαν από τη βάση δεδομένων του CAM4. Ωστόσο, τέτοια περιστατικά μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν αυστηρότερα πλαίσια ειδικά σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. Ένα project το οποίο είχε ξεκινήσει το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω του φόβου ότι το απόρρητο των χρηστών θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο σε περίπτωση παραβίασης ή εισβολής.

Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των χρηστών που έγιναν δημόσια τα δεδομένα τους, αλλά η ανάλυση δείχνει ότι υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με περίπου 6,6 εκατομμύρια χρήστες των ΗΠΑ αλλά και αρκετά στοιχεία από χρήστες σε Ιταλία, Βραζιλία και Γαλλία.

Σε μία περίοδο όπου οι ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω της πανδημίας, μία τόσο μεγάλη παραβίαση, θέτει άμεσα σε κίνδυνο προσωπικά στοιχεία ανεπανόρθωτου χαρακτήρα.

  • Confused 1