Οι αρχές ασφαλείας στο Λονδίνο και τη Νότια Ουαλία αντιμετωπίζουν καταγγελίες για τη χρήση τεχνολογίας αυτοματοποιημένης αναγνώρισης προσώπου (Automated Facial Recognition, AFR), σύμφωνα με τις οποίες ο συγκεκριμένος τρόπος επιτήρησης είναι έκνομος και παραβιάζει την προστασία της ιδιωτικότητας.

Τις κατηγορίες διατύπωσαν οι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liberty και Big Brother Watch, βάσει καταγγελιών για βιομετρικούς ελέγχους πολιτών σε δημόσιες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και τις κεντρικές οδούς. Η οργάνωση Liberty ασχολήθηκε με την περίπτωση ενός κατοίκου του Κάρντιφ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την υποτιθέμενη ταυτοποίηση των στοιχείων του σε μία ειρηνική διαδήλωση κατά της πώλησης όπλων και όταν έκανε τα ψώνια του.

Η οργάνωση Big Brother Watch υποστηρίζει τη διαμαρτυρία ενός μέλους του κόμματος των Πρασίνων στον επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ενάντια σε αυτή την «αυταρχικού τύπου» τεχνολογία επιτήρησης. Εάν οι δυνάμεις ασφαλείας δεν σταματήσουν τη χρήση συστημάτων AFR θα κατατεθεί αγωγή στο ανώτατο δικαστήριο. Ήδη συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα ποσά μέσω crowdfunding.

Σύμφωνα με τον οργάνωση Liberty, η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας χρησιμοποίησε την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου τουλάχιστον 20 φορές από τον Μάιο του 2017. Σε μία περίπτωση, στους τελικούς του Champions League στο Κάρντιφ το 2017, καταγράφηκε ότι η τεχνολογία ταυτοποίησε λανθασμένα περισσότερα από 2.200 άτομα ως πιθανούς εγκληματίες. Η οργάνωση Liberty υποστηρίζει ότι τα συστήματα AFR συλλέγουν τα βιομετρικά στοιχεία των πολιτών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ταυτοποιούν δυσανάλογα λανθασμένα τα πρόσωπα γυναικών και μελών μειονοτικών εθνοτήτων, ενώ παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

Το υπουργείο Εσωτερικών υπερασπίζεται τη χρήση βιομετρικής τεχνολογίας ως μέρος της αντιεγκληματικής πολιτικής και πιστεύει ότι μπορεί να συνδυαστεί με το σεβασμό στην ιδιωτικότητα. Εξετάζει βελτιώσεις στη χρήση των δεδομένων από την αστυνομία, στις οποίες περιλαμβάνεται η σύσταση ενός εποπτικού συμβουλίου, αποτελούμενου από επίτροπο για τα βιομετρικά δεδομένα, επίτροπο για τις κάμερες, επίτροπο για τις πληροφορίες καθώς και εκπροσώπους της αστυνομίας. Τον Ιούνιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η στρατηγική της κυβέρνησης για τα βιομετρικά δεδομένα.

Guardian