Οι συσκευές και οι φορτιστές USB-C είναι καθολικά προσβάσιμοι και εύχρηστοι, ωστόσο έρχονται με πολλούς πιθανούς κινδύνους ασφάλειας, αφού στα χέρια επιτήδειων μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία για την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού (malware, viruses κ.ά) ή για την διαρροή δεδομένων.

Πρόσφατα όμως, το USB-IF ή USB Implementing Forum – η κινητήριος δύναμη για την καινοτομία, την εξέλιξη και την πρόοδο της τεχνολογίας USB - ξεκίνησε το πρόγραμμα USB Type-C Authentication, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι τα παραπάνω.

Το πρόγραμμα καθορίζει τον βέλτιστο έλεγχο ταυτότητας με κρυπτογράφηση για συσκευές και φορτιστές USB-C. Οποιοδήποτε σύστημα υπολογιστή που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο πρωτόκολλο θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα μιας συσκευής ή φορτιστή, συμπεριλαμβανομένων περιγραφικών δεικτών και δυνατοτήτων, με το που πραγματοποιηθεί μια σύνδεση.

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που έχετε επιφυλάξεις για τη φόρτιση του τηλεφώνου σας σε κάποια δημόσια τερματική συσκευή, το κινητό σας θα μπορούσε να λειτουργεί βάσει πολιτικής που επιτρέπει τη φόρτιση του μόνο από πιστοποιημένους ή εξουσιοδοτημένους φορτιστές. Μια επιχείρηση, επίσης, θα μπορούσε να επιβάλλει μια πολιτική στην διαχείριση των συστημάτων υπολογιστών της, ώστε να επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε επαληθευμένες συσκευές αποθήκευσης USB. Βλέπετε, την ώρα που όλο και περισσότεροι κατασκευαστές υιοθετούν το πρότυπο USB-C στις συσκευές τους, άλλο τόσο κυβερνοεγκληματίες και επιτήδειοι αναζητούν τρόπους να εκμεταλλευτούν τα τρωτά του σημεία.

Το πρόγραμμα για την ώρα δεν είναι υποχρεωτικό και αποτελεί απλώς μια σύσταση, αλλά η δημιουργία του σίγουρα υποδεικνύει κάποιες από τις μελλοντικές απαιτήσεις σε θέματα ασφαλείας για το πρότυπο USB-C, που θεωρείται ως το «καλώδιο του μέλλοντος» από τον Πρόεδρο του USB-IF, Jeff Ravencraft. 

Engadget