Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Acronis χάρη στο True Image, μία από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες εφαρμογές προστασίας δεδομένων για Windows, macOS, iOS και Android η οποία αναλαμβάνει μεταξύ άλλων το backup, το disc cloning και άλλες συναφές λειτουργίες, αριθμώντας μέχρι στιγμής πάνω από πέντε εκατομμύρια χρήστες.

Ως μια εκ των κορυφαίων εταιρειών backup και data recovery στον κόσμο, η Acronis διαθέτει τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να μιλήσουν για τη σημασία των δεδομένων και την προστασία τους σε εταιρικό επίπεδο, κάτι που κατάφερε με απόλυτη επιτυχία κατά τη διάρκεια του Cyber Protection Developers Conference που διοργάνωσε πριν λίγες μέρες στη Σόφια.

acronis_cybersecurity_1.jpg.ad78874af81e35b089c4d5dbd0996473.jpg

Αν αναρωτιέστε για την επιλογή της τοποθεσίας, έγινε με αφορμή το άνοιγμα του ολοκαίνουριου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας (ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του περασμένου έτους) που ειδικεύεται σε θέματα κυβερνοπροστασίας, AI και blockchain.

Οι άνθρωποι της Acronis μάλιστα εξήγησαν και τους λόγους που επέλεξαν τη Σόφια και τη Βουλγαρία για το νέο τους κέντρο R&D –παρ’ ότι εξέτασαν και άλλες χώρες. Στάθηκαν στο χαμηλό κόστος που είχε η όλη επένδυση εκεί, τη στιγμή μάλιστα που κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες τους. Η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας άλλωστε, απέχει μόλις μια-δυο ώρες –με το αεροπλάνο- από 100 εκατ. ανθρώπους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας έτσι όλα τα φόντα να αποτελέσει το νέο μεγάλο hub της Acronis. Πρόθεσή τους δε, είναι η προσέλκυση ταλέντου εκεί και από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

acronis_cybersecurity_2.jpg.43abc7eff34497782004baf683f85447.jpg

Νέες απειλές, άλλη νοοτροπία

Μιλώντας με τον Stanislav Protassov, συνιδρυτή της Acronis, θελήσαμε να μάθουμε αν έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν οι απειλές τις οποίες καλούνται πλέον να αποκρούσουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται δεδομένα. “Εννοείται, τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά”, μας ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας βάρος στο… business plan που υπάρχει πλέον και στην πλευρά των hackers. “Μιλάμε πλέον για βιομηχανίες και στις δύο πλευρές. Εκείνοι που δημιουργούν ιούς και λοιπό κακόβουλο λογισμικό, δεν το κάνουν για προσωπική ευχαρίστηση όπως παλιότερα αλλά προσβλέπουν στην πώλησή του”, μας εξήγησε. Στην “αντίπερα όχθη” υπάρχουν φυσικά εταιρείες σαν την Acronis που στόχο έχουν την προστασία των εταιρειών σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πώς όμως επιτυγχάνεται αυτή η προστασία; Ο συνιδρυτής της Acronis τόνισε ότι παρατηρείται ολοένα και συχνότερα το φαινόμενο στέρησης πλήθους ελευθεριών από τους χρήστες, σε μια προσπάθεια να “οχυρωθούν” τα εταιρικά συστήματα και δίκτυα από τέτοιου είδους επιθέσεις. “Όσο αποτελεσματικό κι αν είναι, σίγουρα η οριοθέτηση των όσων μπορεί να μοιράζεται κάποιος μέσω διαφόρων υπηρεσιών, δεν αποτελεί ιδανική επιλογή αφού περιορίζεται η ελευθερία του”, υπογράμμισε ο Protassov –και δε διαφωνήσαμε φυσικά.

HR_Protasov_Stanislav_Acronis_240216_16038-1.jpg.09d6fb67cdb8b6e56c3d3c32f1e99e3c.jpg

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην αναφερθούμε και σε ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης της χρονιάς που μας πέρασε, το GDPR. Πώς έχει επηρεάσει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη διαχείριση και την προστασία των δεδομένων οι εταιρείες –εντός αλλά και εκτός Ευρώπης; Ο Protassov χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη λέξη “φόβος” για να περιγράψει τη σχέση των εταιρειών με το GDPR, τονίζοντας ότι το μέγεθος των προστίμων που φέρνει μαζί του αυτό σε περίπτωση hacking, έχει αναγκάσει τις εταιρείες να προσέχουν ακόμα περισσότερο.

Τι κρύβει το παρόν και τι επιφυλάσσει το μέλλον

Οι άνθρωποι της Acronis μίλησαν για τις διαφορές των εγκληματιών του σήμερα σε σχέση με εκείνους του χθες, σημειώνοντας πως οι πρώτοι έχουν πλέον στα χέρια τους τεράστια υπολογιστική ισχύ. Αυτό έχει οδηγήσει σε φαινόμενα χρήσης τεχνολογιών τελευταίας γενιάς –όπως π.χ. της τεχνητής νοημοσύνης- για κακόβολους σκοπούς. Τα προβλήματα με τα οποία διανέμεται πια το λογισμικό, τα λεγόμενα “zero-day exploits” βρίσκονται σε έξαρση, “στοιχίζοντας” τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε ετήσια βάση. Η δε αποτελεσματική προστασία μιας επιχείρησης από τέτοια –και πολλά άλλα- δεν απαιτεί απλά πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το λογισμικό (χρήση AI και machine learning, ενσωμάτωση αυτοματισμών, επιλογή ανεξάρτητων προμηθευτών κλπ) αλλά και επαρκή φυσική θωράκιση (ασφαλή datacentres, πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά την πρόσβαση κλπ).

Ανάμεσα σε αυτά που κρατήσαμε από το συνέδριο Cyber Protection, ήταν και η πρόβλεψη της Acronis σχετικά με τους κβαντικούς υπολογιστές. Στην ουσία βρισκόμαστε στο κατώφλι της εποχής του “quantum”, με τους υπολογιστές που στηρίζονται στην εν λόγω τεχνολογία να είναι διαθέσιμοι εντός διετίας. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα επιτρέψουν την ακόμα καλύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης η οποία με τη σειρά της θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά τη συμπεριφορική ασφάλεια, την αυτόματη κατανομή δεδομένων, τις αυτόνομες εργασίες κλπ.

acronis_cybersecurity_4.jpg.436aae02ee7b1f792bd39ee0c3753dec.jpg

Σε ένα εξίσου δημοφιλές trend, η αρχιτεκτονική crypto θα ανοίξει διάπλατα τους δρόμους για τον έλεγχο της ιδιωτικότητας και την επαλήθευση της ταυτότητας των χρηστών. Το blockchain άλλωστε θεωρείται από την Acronis αλλά και κάθε ειδικό στην προστασία δεδομένων ως η τεχνολογία του μέλλοντος. Ο τρόπος με τον οποίο επαληθεύεται η ταυτότητα του χρήστη αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για κάθε εταιρεία που θέλει να αναβαθμίσει την προστασία των δεδομένων της.

Ομιλητές όπως οι Michael Widenius (ιδρυτής του MariaDB Foundationκαι Serguei Beloussov (ιδρυτής της Acronis) συμφώνησαν πως “τα πάντα αντιγράφονται”. Τα δεδομένα αποτελούν πλέον το σημαντικότερο κεφάλαιο και παράλληλα τον No 1 λόγο κυβερνοπολέμων σε επίπεδο κυβερνήσεων. Ας μην πηγαίνουμε μακριά όμως: ακόμα και σήμερα, η διαγραφή δεδομένων είναι πανεύκολη –είτε γίνει κατά λάθος, είτε επιτηδευμένα. Για την αποτελεσματική προστασία τους στον ψηφιακό κόσμο, απαιτείται έμφαση σε πέντε τομείς: την ασφάλεια, την προσβασιμότητα, την ιδιωτικότητα, την επαλήθευση ταυτότητας και την προστασία.

acronis_cybersecurity_5.jpg.11e182e7c017baa6abb49baac94c1ccd.jpg

Ποια είναι όμως η Acronis;

Το συνέδριο Cyber Protection όμως, πέραν των γνώσεων που μας προσέφερε πάνω στην κυβερνοπροστασία, αποτέλεσε και μια πρώτης τάξεως αφορμή για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την Acronis.

Έχοντας ιδρυθεί το 2001, απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους και διαθέτει γραφεία σε 18 διαφορετικές χώρες προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα οι ανάγκες των 500.000 εταιρικών της πελατών. Η έδρα της Acronis βρίσκεται σε δύο χώρες, την Ελβετία (στο Schaffhausen) και τη Σιγκαπούρη. Η επιλογή τους δεν είναι τυχαία αφού αμφότερες είναι ουδέτερες πολιτικά –και σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας, “ιδανικές για μια εταιρείας πραγματικά παγκόσμιας εμβέλειας”.

Η προστασία των δεδομένων σε εταιρικό επίπεδο αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Acronis η οποία παρέχει μια σειρά από ολοκληρωμένες υπηρεσίες και προϊόντα, “την πληρότητα των οποίων δεν προσεγγίζει καμία άλλη εταιρεία στον χώρο”, όπως μας εξήγησε ο ιδρυτής της εταιρείας, Serguei Beloussov –ο οποίος, σημειωτέον, έχει πολιτογραφηθεί υπήκοος Σιγκαπούρης, όπου και διαμένει μόνιμα.