Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα νέο πλανήτη σε ένα ηλιακό σύστημα 41 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

 

Με την ανακάλυψη αυτή, οι πλανήτες του συγκεκριμένου ηλιακού συστήματος φτάνουν πλέον τους πέντε, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι, το 55 Cancri, στον αστερισμό του Καρκίνου. Συνολικά έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 250 πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ενώ η νέα ανακάλυψη αφορά έναν αέριο πλανήτη με μάζα 45 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.

 

Αν ο νέος πλανήτης, με σχετικά ήπιες θερμοκρασίες, έχει στερεούς δορυφόρους να περιστρέφονται γύρω του, θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν νερό σε υγρή μορφή. Αυτό που έχει προκαλέσει όμως το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι οι ομοιότητες του εν λόγω συστήματος με το δικό μας. Ο ήλιος του είναι αντίστοιχης μάζας και ηλικίας με τον δικό μας, ενώ γύρω του περιστέφεται ένας «αέριος γίγαντας», σαν το δικό μας Δία, με μάζα όμως τέσσερις φορές μεγαλύτερη.

 

Ακόμη όμως δεν έχει εντοπιστεί κάποιος μικρότερος πλανήτης, στο μέγεθος του Άρη, της Αφροδίτης ή της Γης, αν και, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζοφ Μάρσι, του πανεπιστημίου Μπέρκλι, ο εντοπισμός του είναι μάλλον θέμα χρόνου και τεχνολογίας.

 

«Υπάρχει ένα ενδιαφέρον κενό μεταξύ του τέταρτου πλανήτη γύρω από τοn 55 Cancri και τον αέριο γίγαντα που περιστέφεται σε μεγάλη απόσταση, οπότε αν υπάρχουν πλανήτες σε αυτό το κενό θα είναι μικρότεροι, στο μέγεθος της Γης». Κανένας όμως από τους πλανήτες δεν μπορεί να γίνει ορατός, αφού η σημερινή τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει πλανήτες στο μέγεθος του Δία, του Κρόνου ή του Ουρανού. Ο 55 Cancri πάντως φαίνεται από τη Γη ακόμη και με ένα ζευγάρι κυάλια συγκεκριμένες εποχές του χρόνου με καθαρό νυχτερινό ουρανό.

 

Source.png Πηγή: news.kathimerini.gr