H γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μεταφέρει την ηλεκτροκίνηση στους δύο τροχούς

Η Porsche προχώρησε την Πέμπτη στην παρουσίαση δύο ηλεκτρικών ποδηλάτων, ταυτόχρονα με το ντεμπούτο του Porsche Taycan Cross Turismo, της νέας ναυαρχίδας της εταιρίας, στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, και τα δύο ποδήλατα είναι εμπνευσμένα από το Taycan, το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της Porsche, με το οποίο έδωσε απτή μορφή στις ευρύτερες φιλοδοξίες που τρέφει για τον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Κι ενώ η γενική έμπνευση και τα θεμέλια είναι κοινά για τα δύο ποδήλατα, καθώς αμφότερα διαθέτουν σκελετούς από ανθρακονήματα, με πλήρεις αναρτήσεις, το κάθε μοντέλο απευθύνεται σε έναν ελαφρώς διαφορετικό σκοπό και πελάτη.

Τα ποδήλατα αυτά αποτελούν προϊόν μιας συλλογικής προσπάθειας. Αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τη Rotwild, η οποία ειδικεύεται στα ηλεκτρικά ποδήλατα και ενσωματώνουν μέρη από γνωστούς κατασκευαστές ποδηλατικών εξαρτημάτων, όπως οι Shimano, Magura και Crankbrothers. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι υψηλού επιπέδου σχεδιαστικές πινελιές της Porsche, οπότε οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές βρίσκονται μπροστά σε δυο πολυτελείς προτάσεις ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ των 8.500 και 10.700 δολαρίων.

Τα δύο Porsche eBikes, τα οποία κατασκευάζονται στο Ντίμπουργκ της Γερμανίας, θα είναι διαθέσιμα μέσω των επισήμων εμπόρων της Porsche αλλά και επιλεγμένους, εξειδικευμένους πωλητές πoδηλάτων αργότερα μέσα στην άνοιξη, ενώ θα προσφέρονται σε τρία μεγέθη σκελετών.

To Porsche eBike Sport κοστολογείται στα 10.700 δολάρια, ενώ το "οικονομικότερο" Porsche eBike Cross στοιχίζει 8.549 δολάρια. 

Porsche-eBike-CROSS_side-view-left.jpg.bb9926afcd68345abb10cb03c5f497bb.jpg

To Porsche eBike Sport είναι σχεδιασμένο για καθημερινή χρήση. Το ποδήλατο είναι εφοδιασμένο με το νέο μοτέρ Shimano EP8, ο οποίος παρέχει υποστήριξη μέχρι τα 25 χιλιόμετρα την ώρα, σύστημα αλλαγής ταχυτήτων επίσης της Shimano και φρένα υψηλών επιδόσεων της Magura, τα οποία ενσωματώνονται στις λαβές του τιμονιού. Το μοντέλο Sport διαθέτει επίσης φώτα M99 LED της Supernova, τα οποία είναι ενσωματωμένα στη βάση του τιμονιού, καθώς και αεροδυναμική βάση σέλας.

Επιπλέον, τα υψηλής ποιότητας στοιχεία της ανάρτησης, όπως για παράδειγμα το ανάποδο ψαλίδι της Magura και η πίσω αντικραδασμική ανάρτηση της Fox, σε συνδυασμό με τα ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά, παρέχουν μια σπορ αλλά ισορροπημένη εμπειρία, τόσο στην άσφαλτο όσο και σε ήπιες διαδρομές εκτός δρόμου.

Την ίδια ώρα, το Porsche eBike Cross απευθύνεται σε αναβάτες οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν διάθεση για δυσκολότερες διαδρομές. Το Cross διαθέτει νέο μοτέρ της Shimano, υψηλών επιδόσεων φρένα Μagura-MT Trail, θερμοανθεκτικά δισκόφρενα για την επιβράδυνση του ποδηλάτου καθώς και δωδεκάρι μηχανικό σύστημα αλλαγής ταχυτήτων της Shimano, για γρήγορες εναλλαγές. Το κάθισμα είναι υδραυλικά ρυθμιζόμενο, χάρη στο σύστημα της Crankbrothers που ενσωματώνεται στο σχεδιασμό. Το τιμόνι είναι εφοδιασμένο με έγχρωμη οθόνη της Shimano, όπου προβάλλεται όχι μόνο η ταχύτητα αλλά επίσης η απόσταση που έχει καλυφθεί και η αυτονομία του ποδηλάτου, σε πραγματικό χρόνο.