Καθώς η χρήση drone συνεχώς αυξάνεται, το χάος των κανονισμών από μέρος σε μέρος γίνεται όλο και πιο έντονο. 

Τον προηγούμενο μήνα για παράδειγμα, η Ομοσπονδία Αεροπλοΐας στην Αμερική έδωσε άδεια σε πιλότους drones να πετάξουν σε εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αλλά την ίδια στιγμή στην Αγγλία ισχύει απαγόρευση πτήσεων drones σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από όλα τα αεροδρόμια. Για την εξασφάλιση των βέλτιστων πρακτικών, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) εξέδωσε το πρώτο σετ από στάνταρ που αφορούν την χρήση drone. 

To προσχέδιο του νέου στάνταρ με κωδικό ISO/CD 21384-1 περιλαμβάνει και αυτό απαγορευτικές εναέριες ζώνες κοντά σε αεροδρόμια ή άλλες περιοχές ειδικού ρόλου όπως πχ. στρατιωτικές βάσεις, κλπ. Για την εξασφάλιση των απαγορεύσεων, γίνεται πρόταση ακόμη και για χρήση geofencing τεχνολογίας, δηλαδή περιορισμός κίνησης των drones σε συγκεκριμένες περιοχές μέσω GPS. Το στάνταρ επίσης επισημαίνει την σημασία του σεβασμού στην ιδιωτικότητα των άλλων, αν και για αυτό δεν υπάρχει τρόπος επιβολής. Τέλος, το στάνταρ προτείνει την θέσπιση κανονισμών για εκπαίδευση των πιλότων, διατήρηση flight logs (βιβλίο πτήσης), και την τακτική συντήρηση των drone για την αποφυγή ατυχημάτων. 

eghostcrash.jpg.541f415c2e780adec9f3f1a5ef06813e.jpg

Αυτή τη στιγμή, το στάνταρ βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, οπότε είναι και θα παραμείνει προσχέδιο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου που είναι και η τελική ημερομηνία των διαβουλεύσεων, οπότε η υιοθέτηση της ολοκληρωμένης του έκδοσης αναμένεται να αρχίσει από τον Φεβρουάριο του νέου χρόνου. Αν και ένα στάνταρ δεν αποτελεί νόμο ή κανονισμό, ο οργανισμός ISO ελπίζει ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου πλαισίου για τους χρήστες και τους κατασκευαστές drone σε όλο τον κόσμο. Μετά από το πρώτο μέρος του στάνταρ, αναμένεται να αναπτυχθούν και άλλα που θα αφορούν τις τεχνικές προδιαγραφές, τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, και την ποιότητα κατασκευής. 

Engadget