Η γνωστή αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Σίτι ευελπιστεί ότι οι οπαδοί της δεν θα έχουν αντίρρηση να παρακολουθεί τα βιομετρικά στοιχεία τους. Ο γνωστός σύλλογος συνεργάστηκε με τη Cisco για να δημιουργήσει ένα έξυπνο συνδεδεμένο κασκόλ με βιοαισθητήρα για να μπορέσει «να κατανοήσει καλύτερα το συναίσθημα στην καρδιά του ομορφότερου παιχνιδιού του κόσμου».

Το «Connected Scarf» διαθέτει στο κέντρο του έναν αισθητήρα EmotiBit, σχεδίασης της Cisco, ο οποίος καθώς ο φίλαθλος φοράει το κασκόλ έρχεται ουσιαστικά σε επαφή με το δέρμα στον λαιμό του. Σύμφωνα με την προϊοντική σελίδα στην ιστοσελίδα της Μάντσεστερ Σίτι (Manchester City), η συσκευή που φιλοξενείται στο κασκόλ περιλαμβάνει αισθητήρα PPG, επιταχυνσιόμετρο, αισθητήρα θερμοκρασίας και αισθητήρα ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας (EDA). Όλοι οι παραπάνω είναι από τους πιο τυπικούς και συνηθισμένους αισθητήρες που βρίσκουμε σήμερα σε έναν fitness tracker (π.χ. κάποιο smartband) ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αισθητήρας EDA ήταν ένα πολυδιαφημισμένο χαρακτηριστικό του Fitbit Sense.

Screen_Shot_2022_07_27_at_11.54.43_AM.webp

Ο συγκεκριμένος αισθητήρας λειτουργεί με τη μέτρηση μικροσκοπικών αλλαγών στον ιδρώτα του δέρματός για να καθορίσει τα επίπεδα άγχους, τα οποία μπορούν με τη σειρά τους, να βοηθήσουν μία συσκευή που διαθέτει βεβαίως το κατάλληλο λογισμικό να παρακολουθεί και να εκτιμά τη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη. Ουσιαστικά λοιπόν, η Μάντσεστερ Σίτι ευελπιστεί να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα για τη δραστηριότητα των οπαδών της, τον καρδιακό ρυθμό και τη συναισθηματική ανταπόκριση σε έναν αγώνα.

Χρειάζεται πραγματικά ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος ένα wearable για να βγάλει συμπεράσματα για το πως νιώθουν οι οπαδοί του; Κάποιος θα πίστευε ότι κάτι τέτοιο είναι προφανές. Αρκεί να παρακολουθήσει τα τηλεοπτικά πλάνα στα πρόσωπα των φιλάθλων όταν χάνεται ένα πέναλτι ή όταν ο προπονητής της ομάδας Pep Guardiola πραγματοποιεί μία αλλαγή παίκτη που δεν είναι δημοφιλής. Αλλιώς, μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα αν μελετήσεις το subreddit r/MCFC ή αν διαβάσεις τα σχόλια και της απαντήσεις στον επίσημο λογαριασμό της ομάδας στο Twitter. Όπως και να έχει, οι αθλητικές ομάδες, και όχι μόνο, «αγαπούν τα μετρήσιμα δεδομένα». Η επίσημη γραμμή του συλλόγου είναι ότι έχει σκοπό να «διαμορφώσει πιο επιμελημένες, προσαρμοσμένες εμπειρίες στο μέλλον» με το συνδεδεμένο κασκόλ να αποτελεί μία «μελέτη για το κοινό πάθος».

Το κασκόλ αποτελεί μέρος ενός «μικρής έκτασης» πιλοτικού προγράμματος, όπου έχουν επιλεγεί ορισμένοι οπαδοί της ομάδας για να φορέσουν το κασκόλ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το κασκόλ θα διανεμηθεί επίσης και σε ορισμένους οπαδούς της New York City FC, της αδελφής ομάδας του Αγγλικού συλλόγου. Ο σύλλογος λέει ότι θα είναι διαθέσιμο στους οπαδούς της Μάντσεστερ Σίτι παγκοσμίως από την επόμενη σεζόν.

  • Like 1
  • Confused 4
  • Sad 3