Για πολλούς, το επόμενο «ιερό δισκοπότηρο» στο χώρο της τεχνολογίας είναι η πραγματική ασύρματη μετάδοση ενέργειας , κάτι που θα μας επιτρέπει να φορτίσουμε μία συσκευή χωρίς να χρειάζεται να τη συνδέσουμε σε κάποιο φορτιστή.

Η Energous και η τεχνολογία WattUp που αναπτύσσει έχει φτάσει πιο κοντά από όλες τις άλλες εταιρείες που ασχολούνται στο συγκεκριμένο τομέα, λαμβάνοντας πρόσφατα πιστοποίηση από την FCC, την ομοσπονδιακή επιτροπή τηλεπικοινωνιών των Η.Π.Α για ασύρματη φόρτιση από απόσταση. Περιττό να πούμε ότι καμία άλλη εταιρεία δεν έχει καταφέρει κάτι παρόμοιο, ενώ μία ακόμη προσπάθεια που είχαμε δει πριν μερικά χρόνια στην έκθεση Computex, αυτή της WiTricity, δεν προχώρησε, με την εταιρεία να έχει δώσει πλέον βάρος στην φόρτιση αυτοκινήτων. Την Energous την κυνηγάμε από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα μαντάτα με την FCC και αν και ένα ραντεβού στην πρόσφατη CES δεν κατέστη δυνατό, η εταιρεία επικοινώνησε μαζί μας για ανανέωση του ραντεβού σε μια άλλη έκθεση, αυτή της MWC.

20180228_105206.jpg.15b5aee19df655830a61f2d95dfe338d.jpg

Η αρκετά ενδιαφέρουσα συνομιλία μας με τον Gordon Bell, Αντιπρόεδρο του τμήματος Marketing, μας έδωσε από την αρχή χωρίς υπεκφυγές, την πλήρη εικόνα της τεχνολογίας WattUp, με την απόδοσή της να μην είναι «σε καμία περίπτωση τόσο αποδοτική όσο ενός κανονικού φορτιστή». Τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 2014 όταν η Energous ξεκίνησε να μιλάει για την τεχνολογία που αναπτύσσει, και η οποία στηρίζεται στις ραδιοσυχνότητες των 900-930 mHz για τη μετάδοση του ηλεκτρισμού, έναντι των 5,8GHz που ίσχυε κατά τις αρχικές δοκιμές ή έναντι υπερήχων που χρησιμοποιούν άλλες εταιρείες σε επίπεδο δοκιμών. Θέματα όμως με την υγεία ενδεχομένως υπάρχουν; Κανένα κατά την Energous αφού η τεχνολογία που έχει αναπτύξει, εκτός από το ότι μεταδίδει την ενέργεια απευθείας από τον πομπό στο δέκτη, η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι πολύ μικρότερη από τα επιτρεπόμενα όρια SAR που ισχύουν στα smartphones.

Τι υπόσχεται η τεχνολογία WattUp; Αρχικά μια πιο αξόπιστη εναλλακτική στην πρόταση της Qi που αποτελεί το στάνταρ της αγοράς, ειδικά μετά την υποστήριξή της από την Apple στα τελευταία iPhone. Αν και η πρόταση της Qi αποκαλείται ασύρματη φόρτιση, γνωρίζουμε ότι μιλάμε για επαγωγική φόρτιση χωρίς καλώδια η οποία όμως προϋποθέτει την τοποθέτηση του gadget πάνω σε μια ειδική βάση για να ξεκινήσει η φόρτιση. Τα gadgets που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά και θα υποστηρίζουν την τεχνολογία WattUp, θα μπορούν να κάνουν ακριβώς αυτό, όμως η ειδική βαση που θα περιλαμβάνεται δωρεάν στη συσκευασία, θα μπορεί να φορτίσει και δύο ή τρεις συσκευές παράλληλα. 

Όμως η τεχνολογία επεκτείνεται και στην πραγματική ασύρματη φόρτιση ενός gadget, και μάλιστα σε απόσταση έως 4.5 μέτρα. Η διαφορά βρίσκεται στην απόδοση αφού η Energous αρχικά θα δώσει έμφαση στη φόρτιση μικρών μπαταριών που βρίσκονται σε εξίσου μικρές συσκευές όπως wearables, ποντίκια, πληκτρολόγια, ακουστικά, κ.ο.κ. Ο δέκτης που έχει αναπτύξει η Energous για την τοποθέτηση του εντός του gadget, έχει εξαιρετικά μικρό σχήμα, δίνοντας τη δυνατότητα να ενσωματωθεί ακόμα και σε in-ear ακουστικά. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια απροβλημάτιστη φόρτιση είναι ο πομπός με τον δέκτη να έχουν απευθείας οπτική επαφή χωρίς να παρεμβάλλεται κάτι ανάμεσά τους, κάτι που θα διέκοπτε την ασύρματη φόρτιση. 

 
20180228_105540.jpg.29fa9d8adb0df895f15b29768a856ec0.jpg
 

Όπως αναφέρει η Energous, οι κατασκευαστές -που έχουν δείξει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον-, επιλέγοντας τη δική της πρόταση, θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στην αφαίρεση των micro-USB θυρών από τα gadgets τους, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να επιτευχθεί η αδιαβροχοποίηση. Ένα ακόμη πρόβλημα που λύνεται είναι αυτή των σημείων επαφών που διαθέτουν τα wearables και τα ασύρματα ακουστικά για τη σύνδεσή τους με τους φορτιστές, τα οποία μετά από καιρό, αρχίζουν και διαβρώνονται, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα κατά τη φόρτιση. 

Στις περιπτώσεις των wearables και άλλων μικρών gadget που χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια προκειμένου να φορτίσουν, η τεχνολογία WattUp τα καταφέρνει αρκετά καλά. Σε ότι αφορά όμως μεγαλύτερες και πιο ενεργοβόρες συσκευές όπως smartphones και tablets, τότε χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο πομπό αλλά και μικρότερες προσδοκίες συγκριτικά με έναν παραδοσιακό φορτιστή. Αυτό γιατί παρόμοιες συσκευές χάνουν ενέργεια καθώς φορτίζονται αφού τρέχουν διάφορες διεργασίες στο παρασκήνιο (notifications, gps κ.ο.κ), με την απόδοση της φόρτισης της WattUp εκτός του ειδικού pad, να μην είναι η βέλτιστη εξαιτίας και των χαμηλών επιδόσεων του πομπού.

20180228_105552.jpg.b77d6b82c01aeeb9d06d46e095149c8d.jpg

Εδώ υπάρχουν τα εξής σενάρια που προωθεί η εταιρεία, το smartphone στην ειδική βάση για μια γρήγορη φόρτιση και στη συνέχεια ο χρήστης να έχει τη συσκευή πάνω του, η οποία θα φορτίζεται ασύρματα, κάτι που θα οδηγήσει στην πιο αργή αποφόρτιση της μπαταρίας. Όμως το ιδανικό σενάριο που οραματίζεται η Energous είναι οι κεραίες μετάδοσης ενέργειας να υπάρχουν ενσωματωμένες σε gadgets που ήδη χρησιμοποιούμε όπως έξυπνες λάμπες, αλλά και στα περιθώρια περιμετρικά μιας τηλεόρασης ή  μιας οθόνης laptop. Αυτό θα μετατρέψει τη συσκευή σε δυνατό πομπό που θα επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση ενός συμβατού gadget μόλις αυτό βρεθεί στον ίδιο χώρο. 

Το επόμενο βήμα για την Energous έρχεται αυτό το καλοκαίρι όταν θα κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο wearable από την εταιρεία Skinn, που θα ενσωματώνει την ασύρματη τεχνολογία φόρτισης με κόστος $279. Στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες ανακοινώσεις και από πιο γνωστές εταιρείες του χώρου ενώ το κόστος για κάθε κατασκευαστή είναι αμελητέο, γύρω στο 1 δολάριο κάτι που κάνει αρκετά αισιόδοξη την εταιρεία για γρήγορη υιοθέτηση της τεχνολογίας της.

  • Like 2