Τα πρώτα έξυπνα προϊόντα αναμένονται να κυκλοφορήσουν φέτος.

Το 2019, η Apple, η Amazon και η Google συνεργάστηκαν με τις εταιρείες του Zigbee Alliance για να ανακοινώσουν μία άλλη συμμαχία ονόματι CHIP. Η CHIP Alliance θα είχε στόχο την προώθηση έξυπνων οικιακών προϊόντων τα οποία θα λειτουργούσαν σε πολλές πλατφόρμες. Καθώς οι πρώτες συσκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αυτήν τη συμμαχία αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός του 2021, οι εταιρείες πίσω από το CHIP Alliance ανακοίνωσαν σήμερα πως το project αυτό θα ονομάζεται πλέον Matter.

Για να αποκτήσει κάποιο προϊόν την πιστοποίηση Matter, θα πρέπει να υιοθετεί ένα νέο πρότυπο (άνευ δικαιωμάτων – royalty free) που το καθιστά συμβατό με τα Alexa Smart Home (Amazon), HomeKit (Apple) και Weave (Google). Η συμμαχία αναμένεται να φέρει συσκευές όπως έξυπνες λάμπες, κουδούνια εξώπορτας με βίντεο, κλειδαριές, έξυπνα ηχεία κι άλλα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Matter, Tobin Richardson, δήλωσε πως κάθε πιστοποιημένη συσκευή θα έχει ένα μοναδικό λογότυπο που θα υποδεικνύει ότι λειτουργεί με τα οικοσυστήματα των Apple, Amazon και Google. Μάλιστα αναφέρει πως αναμένει αυτό το λογότυπο να γίνει τόσο δημοφιλές όσο αυτό του Wi-Fi και θα βρίσκεται σε πολλά smart προϊόντα.

amazon-apple-google-matter-2.jpg.f44e4608cb209fdbaa6ab7c705b49011.jpg

Το λογότυπο Matter έχει τρία βέλη που δείχνουν προς τα κάτω τα οποία αντιπροσωπεύουν τη συνεργασία των τριών εταιρειών πίσω από τη συμμαχία. Οι πελάτες θα δουν αυτό το λογότυπο στα κουτιά των συμβατών προϊόντων αλλά και πάνω στις ίδιες τις συσκευές.

Ο Tobin Richardson δήλωσε:

Καθώς αυτές οι διαφορετικές συσκευές γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα δίκτυα, είναι ακόμη πιο σημαντικό όλες αυτές να μιλούν την ίδια γλώσσα. Αυτό το σήμα θα είναι ένα βοηθητικό χέρι για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να προσθέσετε ό, τι λάμπες, ό, τι κλειδαριές πόρτας και ό, τι άλλο θέλετε.

Σύμφωνα με την Michelle Mindala-Freeman, επικεφαλής Marketing της Matter Alliance, τα συμβατά αξεσουάρ θα έχουν κωδικούς ρύθμισης για να επιτρέπουν στους χρήστες να τα συνδέσουν εύκολα σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Η βασική ιδέα της συμμαχίας είναι να σπάσει το εμπόδιο μεταξύ έξυπνων οικιακών συσκευών, έτσι ώστε ο χρήστης να μην χρειάζεται να ανησυχεί για την πλατφόρμα με την οποία είναι συμβατό το προϊόν που αγόρασε.

Οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για κυκλοφορία των πρώτων προϊόντων Matter αργότερα φέτος, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

  • Like 5