Η Leica, γνωστή από την παρουσία της στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών- ανακοίνωσε στην  IFA τον πρώτο προβολέα λέιζερ ultra-short, (UST), ικανό να παράγει εικόνα 4K ανάλυσης και με διαστάσεις έως και 100 ιντσών ενώ θα υποστηρίζει ήχο Dolby Atmos.

Αυτή δεν είναι η πρώτη παρουσία της Leica στους ψηφιακούς βιντεοπροβολείς, τους οποίους κάποτε πωλούσε με το εμπορικό σήμα Pradovit. Έχει επίσης συνεργαστεί με άλλους κατασκευαστές βιντεοπροβολέων, έχοντας συμβάλει στην κυκλοφορία πέρσι του JMGP O1 Pro.

Η ανακοίνωση δεν περιείχε πολλές λεπτομέρειες μιας και η κυκλοφορία του προβολέα βρίσκεται ακόμα μακριά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τον προβολέα Leica Cine 1 είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο από αυτούς σε εξέλιξη, και οι δύο χρησιμοποιούν φακούς της Leica. Ο ένας μπορεί να παράγει περίπου 2500 lumens για την προβολή μιας εικόνας 100 ιντσών με ανάλυση 4K 60Hz σε απόσταση 30 εκατοστών από τον τοίχο προβολής, ενώ ο άλλος μπορεί να παράγει 2100 lumens για την προβολή μιας εικόνας 80 ιντσών από απόσταση 15 εκατοστών.

Η Leica σημειώνει ότι κάθε προβολέας είναι ρυθμισμένος για κάθε μέγεθος οθόνης και δεν συνιστά να τους μετακινήσετε πιο κοντά ή πιο μακριά από τον τοίχο. Οι UST προβολείς φαίνονται καλύτερα με οθόνες απόρριψης φωτός περιβάλλοντος (ALR), τις οποίες η Leica θα χαρεί επίσης να σας πουλήσει για περίπου 1.800 δολάρια για μια μεγάλη οθόνη 100 ιντσών ή περίπου 1.600 δολάρια για μια οθόνη 80 ιντσών.

Το μοντέλο Cine 1 των 100 ιντσών αναμένεται να πωλείται προς 7.900 δολάρια, ενώ ο προβολέας 80 ιντσών θα κοστίζει πιθανότατα περίπου 6.900 δολάρια, σύμφωνα με δήλωση στελέχους της Leica στην ιστοσελίδα Verge. Η Leica συνεργάστηκε με την Hisense για την τριπλή RGB laser light engine. Χρησιμοποιεί ένα DLP τσιπ από την Texas Instrument ενώ ο χρόνος απόκρισης είναι περίπου 30ms, ένας ικανοποιητικός χρόνος για κάποιο περιστασιακό παιχνίδι.

Όσον αφορά τις θύρες, το πρωτότυπο που επιδικνύει η εταιρεία στο εκθεσιακό της χώρο στην IFA, διαθέτει τρεις συνολικά HDMI θύρες (μία HDMI 2.1 με eARC), μία USB 2.0 και μία USB 3.0, έναν ενσωματωμένο τηλεοπτικό δέκτη και μία υποδοχή Common Interface. Η αμερικανική έκδοση θα στηρίζεται "πιθανότατα" το Android TV. Η Leica ελπίζει ότι ο βιντεοπροβολέας θα διατίθεται με ήχο πιστοποιημένο με 4.2 Atmos.

Τα παραπάνω δεν είναι ακόμα οι επίσημες προδιαγραφές και υπάρχει πιθανότητα το τελικό προιόν να διαφέρει σε κάποια σημεία. Πάντως η Leica στοχεύει σε κυκλοφορία του πρώτου της Laser προβολέα το 2ο τρίμηνο του 2023 στην Ευρώπη, το 3ο τρίμηνο στην Κίνα και το 4ο τρίμηνο στις ΗΠΑ. 

  • Like 4