Το DVD Forum, ο οργανισμός που επιβλέπει την προτυποποίηση των προδιαγραφών του DVD και του HD DVD ενέκρινε την δεύτερη έκδοση των HD DVD τριπλού στρώματος (triple layer). Η διάθεση των φυσικών προδιαγραφών ενός HD DVD που μπορεί να χωρέσει 51 Gigabytes δεδομένων επιτρέπει στους κατασκευαστές να αρχίσουν άμεσα την παραγωγή δίσκων.

 

Ο νέος HD DVD δίσκος έχει τρία στρώματα, με το καθένα να χωρά 17 Gigabytes, που είναι μια βελτίωση στην χωρητικότητα των σημερινών HD DVD που χωρά 15 Gigabytes ανα στρώμα. Συνεχείς βελτιώσεις στην διαδικασία παραγωγής πέτυχαν σμίκρυνση του αυλακιού (pit) εγγραφής, πετυχαίνοντας χωρητικότητες της τάξης των 17 Gigabytes ανά στρώμα. Η Toshiba έχει επιβεβαιώσει την λειτουργικότητα των δίσκων.

 

Κανένας εκ των Toshiba και DVD Forum δεν έχει επιβεβαιώσει ότι τα HD DVD τριών στρωμάτων θα αναπαράγονται στις υπάρχουσες συσκευές, αλλά πολλοί λένε ότι τα στρώματα των 17 Gigabytes έχουν καλύτερη αναγνωσιμότητα (σε σύγκριση με στώματα των 15 Gigabytes) και ότι ακόμα και HD DVD players πρώτης γενιάς θα μπορούν να τα διαβάζουν. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν ότι τα νέα HD DVD των 51 Gigabytes θα διαβάζονται και από τα πρώτα players που βγήκαν στην αγορά.

 

Απομένει να δούμε αν τα HD DVD τριών στρωμάτων θα έχουν πιο συμφέρουσα παραγωγή από τους δίσκους Blu-Ray 2 στρωμάτων.

 

Source.png Πηγή: XbitLabs.com