Η MPEG LA ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχίσει να προσφέρει μία δωρεάν άδεια χρήσης για τον H.264 video codec στους ιστότοπους video που προσφέρουν στους καταναλωτές δωρεάν video streams «για όλη τη διάρκεια ζωής της παρούσας άδειας». Με άλλα λόγια: Ιστότοποι όπως το YouTube θα είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν H.264 για τα streams τους χωρίς τον φόβο ότι τελικά θα χρειαστεί να πληρώσουν μεγάλα ποσά για δικαιώματα χρήσης στην MPEG LA.

 

Η εταιρεία, η οποία έχει συναθροίσει μία συλλογή πατεντών σχετικών με το H.264, είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως θα προσέφερε το H.264 streaming δωρεάν μέχρι και το 2016. Η ανακοίνωση αυτή είχε αντιμετωπισθεί με σκεπτικισμό, με τον πρόεδρο της Mozilla John Lilly να γράφει τότε στο Tweeter πως κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με «5 ακόμη χρόνια δωρεάν ώστε μετά να σας κλειδώσουμε για πάντα».

 

Η Mozilla έχει αρνηθεί την προσθήκη του H.264 στους codecs που υποστηρίζουν οι HTML5 video streaming δυνατότητες του Firefox, και η χθεσινή ανακοίνωση δεν είναι πιθανό να αλλάξει κάτι. Οι θιασώτες του ανοικτού κώδικα και του ανοικτού video διαφωνούν με το γεγονός ότι η MPEG LA ακόμη χρεώνει για τους κωδικοποιητές και αποκωδικοποιητές H.264, καθώς και για την χρήση του H.264 σε έναν αριθμό άλλων πεδίων, συμπεριλαμβανομένων των επί πληρωμή video streams και downloads.

 

Ο Firefox από τότε άρχισε να παρέχει υποστήριξη στο WebM, την προδιαγραφή video που δόθηκε σε μορφή ανοικτού κώδικα από τη Google το Μάιο. Το WebM είναι πλήρως ελεύθερο από υποχρεώσεις καταβολής δικαιωμάτων χρήσης και ένας αριθμός κατασκευαστών hardware έχει ανακοινώσει τη στήριξή του, καθώς και τρεις από τους πέντε σημαντικούς κατασκευαστές browsers. Μ' όλα ταύτα, η MPEG LA έχει απειλήσει να συγκεντρώσει μία συλλογή πατεντών η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξαναγκάσει εταιρείες που χρησιμοποιούν WebM να της καταβάλλουν πληρωμές.

 

Πάντως, θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί εάν η χθεσινή απόφαση της MPEG LA δεν παρακινήθηκε εν μέρει και από τη συνεχώς αυξανόμενη υποστήριξη στο WebM. Chrome και Firefox αμφότεροι προσέθεσαν υποστήριξη για το WebM στις beta εκδόσεις τους, και ένας εκπρόσωπος του YouTube μας είπε νωρίτερα αυτόν το μήνα πως ο ιστότοπος ήδη έχει «εκατομμύρια videos διαθέσιμα σε WebM μορφή».

 

Link.png Site: NewTeeVee

Link.png Site: Η Google ανοίγει τον κώδικα του VP8 codec και ανακοινώνει το WebM Project (παλαιότερη σχετική είδηση)

Link.png Site: Το H.264 για Internet video ελεύθερο καταβολής δικαιωμάτων μέχρι το 2016 (παλαιότερη σχετική είδηση)