Τους δικούς της διακομιστές DNS παρουσιάζει σήμερα η γνωστή υπηρεσία Cloudflare, οι οποίοι υπόσχονται όχι μόνο πιο γρήγορη πλοήγηση στο Internet αλλά και πιο ασφαλή.

Η υπηρεσία που παρέχεται εντελώς δωρεάν, χρησιμοποιεί τη διεύθυνση https://1.1.1.1 και πραγματικά είναι ένας DNS resolver που ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει στον υπολογιστή του. Η Cloudflare αναφέρει ότι η πρότασή της είναι «η πιο γρήγορη υπηρεσία DNS στο Internet, βάζοντας σε προτεραιότητα την ιδιωτικότητα του χρήστη έναντι άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών». Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία υπόσχεται ότι διαγράφει όλα τα logs που προέρχονται από DNS queries, μέσα σε 24 ώρες, κάτι που δεν κάνουν υπηρεσίες όπως το OpenDNS και το Google DNS. Με βάση και τις πρώτες μετρήσεις, το Cloudflare DNS έχει παγκόσμιο μέσο όρο απόκρισης 14ms έναντι 20ms του OpenDNS, και 34ms του Google DNS.

dnscompare.jpg.0ca6a728c876a3a0994d7cdc7661c692.jpg

Η δουλειά των DNS υπηρεσιών είναι να μετατρέψει μια διεύθυνση internet όπως το google.com σε μια πραγματική ip διεύθυνση την οποία οι routers και τα switches θα μπορούν να καταλάβουν. Είναι βασικό συστατικό του Internet όμως οι DNS διακομιστές των παρόχων συνήθως είναι αργοί και αναξιόπιστοι. Επιπλέον οποιοδήποτε ασύρματο δίκτυο στο οποίο συνδέεται ο χρήστης, χρησιμοποιεί DNS διακομιστές, κάτι που ενδεχομένως κρύβει προβλήματα ασφάλειας πολλές φορές. 

Η Cloudflare συνεργάστηκε με την APNIC προκειμένου να προσφέρει την υπηρεσία DNS μέσω των διευθύνσεων 1.1.1.1 και 1.0.0.1. Στο άρθρο της η εταιρεία αναφέρει ότι πολλοί στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει τη διεύθυνση 1.1.1.1 ως «ψεύτικη» για διάφορες δοκιμές, με την APNIC να έχει προσπαθήσει κατά το παρελθόν να αναλύσει όλη την κίνηση που οδηγείται σ'αυτή, κάτι που στάθηκε αδύνατο εξαιτίας του τεράστιου όγκου δεδομένων. Πλέον με βάση τη συνεργασία των δύο εταιρειών, η Cloudflare θα προσφέρει την υπηρεσία μέσω του δικτύου της προχωρώντας σε ανάλυση της άχρηστης κίνησης, και ως αντάλλαγμα θα μπορεί να χρησιμοποιεί DNS resolvers στις συγκεκριμένες διευθύνσεις που δύσκολα μπορεί κάποιος να τις ξεχάσει.

Τέλος θα μπορεί να προσφέρει υποστήριξη για DNS-over-TLS και DNS-over-HTTPS, με την εταιρεία να ελπίζει ότι η υποστήριξη https θα φέρει μεγαλύτερη υποστήριξη του πρωτοκόλλου από browsers και λειτουργικά συστήματα. Όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τους Cloudflare DNS servers, μπορούν να επισκεφτούν αυτή την ιστοσελίδα στην οποία θα βρουν αναλυτικές οδηγίες ανάλογα με τη πλατφόρμα που χρησιμοποιούν.

  • Like 8