Προς το περιεχόμενο

Πώληση 07/03/2024 12:07 μμ

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ

Sigma SD15 Photo Camera Body + Sigma 18-50mm F 1:2.8-4.5 DC OS HSM Lens

750 €

  • εμφανίσεις: 451
  • 0 παρακολουθούν
Επικοινωνία με Πωλητή

Επικοινωνήστε με τον πωλητή μέσω προσωπικών μηνυμάτων. Αποφύγετε τραπεζικές καταθέσεις

LinuxTechTreats

LinuxTechTreats (4)

Μέλος από: 04/01/2022

100%

Ποσοστό αξιολογήσεων

  • Feedback 4
  • Negative Feedback 0

Πόντοι κοινότητας: 23

Πωλείται η κάμερα SD15 της Sigma, μαζί με τον φακό 18-50mm F 1:2.8-4.5 DC OS HSM, με οπτική σταθεροποίηση, χωρίς προεξοχή βαρελιού και περιστροφή μπροστινού στοιχείου . Η Sigma είναι ιδιαίτερα γνωστή για τους ποιοτικούς φακούς της, λίγοι γνωρίζουν τις ψηφιακές κάμερες Sigma με αισθητήρα Foveon. H SD15 είναι η προτελευταία DSLR με Foveon που έβγαλε η Sigma. Βγήκε στην αγορά το 2010, είναι πολύ πιο εξελιγμένη από τις SD9 και SD10 και δε χρειάζεται 2 τύπους μπαταριών. Έχει δεύτερης γενεάς APS-C αισθητήρα Foveon και δεύτερης γενεάς επεξεργαστή TRUE II, που είναι γρηγορότερος και έχει βελτιωμένο αλγόριθμο μείωσης θορύβου και 1 F-stop ευρύτερο δυναμικό φάσμα.  Δέχεται κάρτες SDHC. Έχει αποσπώμενο φίλτρο σκόνης μπροστά από τον αισθητήρα, που όταν το αφαιρέσουμε μας δίνεται η δυνατότητα, με τα κατάλληλα φίλτρα, να τραβήξουμε φωτογραφίες στο υπέρυθρο (IR) και το υπεριώδες (UV) φάσμα! Έχει οπτικό πενταπρισματικό viewfinder με κάλυψη 98% και μεγαλύτερη οθόνη. Δεν έχει liveview και δεν τραβάει βίντεο. Ταχύτητα, 3 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με προσωρινή  μνήμη για 21 καρέ.

Πολλοί λένε ότι προτιμούν την ποιότητα των χρωμάτων της SD14 σε σχέση με της SD15 ή ακόμα και της SD1, επειδή δημιουργεί μία ονειρική ατμόσφαιρα, που είναι δύσκολο να πετύχεις με τα πιο καινούργια μοντέλα που απεικονίζουν πιο ουδέτερα χρώματα. Εμένα προσωπικά μου αρέσουν και οι 3, η κάθε μία έχει το δικό της χαρακτήρα!

Οι συμβατικοί αισθητήρες συστοιχίας bayer, που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι άλλοι κατασκευαστές, έχουν 3 χρώματα συνήθως ανά εικονοστοιχείο. Αυτά τα χρώματα έχουν ένα κενό μεταξύ των υπό-εικονοστοιχείων τους επειδή βρίσκονται όλα στο ίδιο δισδιάστατο επίπεδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κάθε χρωματικό κανάλι να περιέχει από 1/4 έως 1/2 της χρωματικής πληροφορίας. Πρακτικά, είναι σα να βλέπεις το κάθε κανάλι μέσα από μια σήτα! Η τελική εικόνα στους αισθητήρες bayer υπολογίζεται από διάφορους αλγόριθμους interpolation και anti-aliasing που κατά προσέγγιση “δημιουργούν” τη χρωματική πληροφορία που λείπει! Το αποτέλεσμα είναι μία εικόνα με πολύ χαμηλό μικροκοντράστ και διαφόρων ειδών παράσιτα, τύπου μοτίβων μουαρέ!

Ο αισθητήρας Foveon, από την άλλη, έχει παρόμοια αρχή λειτουργίας με το πραγματικό φιλμ! Η απόχρωση προκύπτει ανάλογα με το βάθος που θα φτάσει το κάθε βασικό χρώμα στον αισθητήρα. Δεν είναι απλά ένα δισδιάστατο πλέγμα, αλλά μια σειρά τρισδιάστατων επιπέδων πλήρους συστοιχίας εικονοστοιχείων. Σε αυτή την περίπτωση ή ανάλυση του αισθητήρα έχει άμεσο παραλληλισμό με τον κόκκο (grain) του φιλμ! Είναι αξιοσημείωτο το πως μπορείς να μεγεθύνεις μία φωτογραφία 4.7 Megapixel τραβηγμένη με Foveon περισσότερο από μία φωτογραφία τραβηγμένη με 16 Megapixel συμβατικό αισθητήρα και να έχεις περισσότερη λεπτομέρεια λόγω της αυξημένης μικροαντίθεσης! 

Όπως και οι bayer αισθητήρες, έτσι και ο Foveon έχει περιορισμούς που πρέπει να γνωρίζουμε  ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητές του. Ο μεγαλύτερος περιορισμός είναι η μειωμένη ευαισθησία σε ISO πάνω από 200 για έγχρωμες και 800 για ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Άλλοι περιορισμοί, είναι η ταχύτητα αποθήκευσης και επεξεργασίας των φωτογραφιών, τόσο από τον επεξεργαστή της μηχανής, όσο και από το πρόγραμμα επεξεργασίας raw αρχείων της Sigma. Υπάρχουν και άλλα προγράμματα εκτός του  Sigma Photo Pro και του LightRoom που δίνουν εξίσου καλά αποτελέσματα, όπως το RawTherapy ή το DarkTable και τα 2 δωρεάν.

Οι κάμερες αυτές απευθύνονται αυστηρά σε επαγγελματίες με καλλιτεχνικές  ανησυχίες, αλλά και ψαγμένους ερασιτέχνες. Χρειάζονται άριστη γνώση του αντικειμένου και υπομονή. Το ιδιαίτερης καλλιτεχνικής άποψης αποτέλεσμα, είναι η επιβράβευση!

Φυσικά σήμερα υπάρχουν αισθητήρες bayer πολύ μεγαλύτερης ανάλυσης και ευαισθησίας. Παρ' όλα αυτά, με τον κατάλληλο φωτισμό οι φωτογραφίες με foveon έχουν μια ιδιαίτερη αισθητική που δύσκολα μπορείς να μιμηθείς! Οπότε, η έρευνα και ανάπτυξη αισθητήρων χωρίς τα προβλήματα των bayer, δεν είναι απλά ένα εμπορικό κόλπο της Sigma, αλλά μια γενναία συνεισφορά της στην εξέλιξη της τεχνολογίας της ψηφιακής φωτογραφίας προς τη σωστή κατεύθυνση! 

Οι γνώστες αναμένουν με αγωνία την καινούργια γενιά full frame Foveon αισθητήρων που θα έχουν οι καινούργιες mirrorless κάμερες της Sigma. Υπήρχαν φήμες παραγωγής τους για το 2023, αλλά πήρε παράταση για το 2025-202X. Μέχρι τότε οι SD14, SD15 και SD1 είναι ότι καλύτερο σε DSLR σώμα, για να βιώσεις την 1/1/1 εμπειρία Foveon.

Σελίδα κατασκευαστή:
https://www.sigma-global.com/en/cameras/sd15/

Παραδείγματα φωτογραφιών:
https://onfotolife.com/camera_sample_photos?camera_id=848&page=1&iso_min=0&iso_max=65535

 

Αν θέλετε να δείτε όλες τις αγγελίες μου, πατήστε εδώ!

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε πληροφορία.

Παζάρια πάντα ευπρόσδεκτα!

Περιοχή Αθήνα.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

LinuxTechTreats

LinuxTechTreats (4)

Μέλος από: 04/01/2022

100%

Ποσοστό αξιολογήσεων

  • Feedback 4
  • Negative Feedback 0

Πόντοι κοινότητας: 23

Άλλες αγγελίες από LinuxTechTreats

Δημιουργία λογαριασμού ή συνδεθείτε για να επικοινωνήσετε με τον πωλητή

Πρέπει να είστε μέλος για να επικοινωνήσετε με έναν πωλητή

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...