Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

Σχετικά με αυτό το club

Εδώ συζητάμε για ρετρό υπολογιστές (Amstrad,Commodore,Sinclair ,PC) από 8088,286,386,486 και μέχρι Pentium 4.Δείχνουμε τα μηχανήματα μας , κάνουμε αναζητήσεις και γενική κουβεντούλα για τα αγαπημένα μας μηχανήματα.
 1. Δραστηριότητα στο club
 2. Αν σου πω πως ακόμα έχω ένα Mitsumi και τις δισκέτες μου με αρχεία της εποχής... Ήταν "μούρη" να έχω σύστημα με δισκέτες 5.25 και 3.5 στην πρόσοψη. 😀
 3. Γεια σου φίλε, έννοια σου και βρήκα 5,25" Floppy drive... Του έχω κάνει καθαρισμό και συντήρηση-λίπανση και αναμένω κάποιες δισκέτες για να το τεστάρω πρωτού το εγκαταστήσω.
 4. Αυτό το κουτί, που κυκλοφορούσε μέχρι λίγα μόλις χρόνια πριν (Chieftec CS-601 ή Dragon - και στις τελικές εκδόσεις σε χρώματα) ήταν κάτι που ήθελα να αποκτήσω αλλά ποτέ δεν έγινε. Είναι από τα πιο κλασικά και μακροβιότερα cases. Ποτέ δεν έπαιζα παιχνίδια αλλά πάντα πήγαινα τα συστήματα όσο πιο πάνω μπορούσαν να πάνε - κυρίως στη μέγιστη RAM / CPU (με αναβαθμίσεις όταν τα parts γινότουσαν πιο προσιτά) για χρήση γραφικών / DTP / Photoshop. Πολύ ωραίο σύστημα... σε ζηλεύω! 😀
 5. Με πήγες πίσω στο χρόνο, και θυμήθηκα το πρώτο μου PC (AMD386/40) με το οποίο ξεκίνησα επαγγελματικά, αρχές των 90s. Κρίμα, που χάθηκε άδικα από διαρροή υγρού μπαταρίας στη mobo, χρόνια ξεχασμένο. Μια καλή ιδέα για το σπασμένο καπάκι, δε θα ήταν να πρόσθετες ένα proprietary CD-ROM drive? Αν βρεις φυσικά... (θυμάμαι η Philips είχε τέτοια που ήταν ό,τι πιο hi-end υπήρχε τότε). Θα του δώσει και πιο "γεμάτη εμφάνιση".
 6. Χαιρετώ όλους τους φίλους. Αναζητώ ένα ωραίο ΑΤ κουτί για 486 στα 100MHz, για αυτό θέλω να έχει και τριψήφια LED Display. Αν έχει κανείς κάτι υπόψιν του θα ήμουν πραγματικά ευγνώμων.
 7. Καλή χρονιά!!! Πολύ ωραίο βίντεο!! Θέλουμε κι άλλα τέτοια!
 8. Καλή χρονιά, σε όλη την ομάδα ! Σκέφτηκα να στήσω τώρα στις γιορτές ένα PC εικοσαετίας. Το στήσιμο δεν ήταν τόσο δύσκολο, αλλά το να φτιάξω το βίντεο ήταν σχετικά χρονοβόρο για μένα. Βρήκα σε αγγελίες εδώ στο Insomnia την κάρτα γραφικών, την κάρτα ήχου και το Case που το έχω δει σαν Chieftec αλλά και σαν Antec clone να κυκλοφορεί στο Ebay. Το συγκεκριμένο που βρήκα είναι ένα TurboX. Ακολούθησα σαν οδηγό, άρθρο του AnandTech για να είμαι όσο το δυνατό, period correct. Ήθελα την GeForce4 Ti 4600 γιατί μπορεί να παίξει σωστά το Splinter Cell, που είναι αρκετά βασικό για εκείνη τη χρονιά. Η ATi 9700 pro είναι σίγουρα πολύ δυνατότερη αλλά βγήκε στο τέλος του 2002. Το ίδιο ισχύει και για την Audigy 2, για αυτό επέλεξα την Audigy. Ο επεξεργστής είναι ότι πιο δυνατό από Pentium 4, για εκείνη τη χρονιά μετά τον 3.06 HT, που ήρθε προς το τέλος και θα είναι και αρκετά ακριβός αυτή τη στιγμή.
 9. Καλημερα αν μπορεις βγαλε και μια φωτογραφια και το cd rom του μαζι με το iso αρχειο που θα μου στειλεις για να το εχω και αυτο σε φωτογραφια το ελληνικο.
 10. Γεια χαρά σ' όλους τους φίλους. Ανέβασα νέο βίντεο με σύγκριση των 3dfx voodoo, S3 Virge, Ati Rage pro, Matrox Mystique στο Tomb Raider (1996). Ασφαλώς γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά παρόμοια βίντεο, τουλάχιστον απ' όσα είδα όμως, δεν συγκεντρώνει κάποιο όλες αυτές τις κάρτες. Έχω την εντύπωση ότι εκείνη την εποχή αυτές ήταν και οι πιο διαδεδομένες. Μπορούσα να βάλω επίσης και άλλες 3dfx κάρτες (voodoo 3, banshee) με το patch της Voodoo Rush, αλλά δεν μου αρέσουν, κυρίως γιατί λείπουν οι σκιές. Υπάρχουν ακόμα και οι πιο "εξωτικές" (σήμερα) κάρτες Rendition Verite και Power VR (PCX2), οι οποίες έχουν πολύ ωραία χρώματα και οι δύο. Μακάρι να τις είχα και αυτές αλλά το κόστος είναι απαγορευτικό, ειδικά για την Power VR.
 11. Καλησπέρα στην παρέα. Εδώ και λίγο καιρό έκανα μια αναβάθμιση και μερικές αλλαγές σ' αυτό το pc. Μου χάρισε ένας φίλος μια σακούλα με παλιά parts μέσα στην οποία βρήκα έναν pentium 200 MMX (στραβά πινάκια) και μερικές edo ram. Έτσι τώρα έχω τον 200αρη και 32 ΜΒ μνήμης. Κάπου είχα μια κάρτα γραφικών Matrox Mystique 2 MB , την έβαλα πάνω για να τη δοκιμάσω. Πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας, πιο καθαρή, πιο φωτεινή. Υπάρχει βέβαια κάποια ασυμβατότητα με παλιά παιχνίδια (πχ. Commander Keen), ενώ η s3 virge δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Νομίζω ότι αξίζει να έχεις την matrox γιατί εκτός των άλλων, προσφέρει και 3d επιτάχυνση σε κάποια παιχνίδια. Κάρτα ήχου άλλαξα επίσης γιατί έχω από παλιά μια creative soundblaster ct2940 με opl3. Την συγκεκριμένη κάρτα την αγόρασα πριν λίγα χρόνια για κάτι ψιλά. Αργότερα διάβασα ότι είναι από τις καλύτερες SB16 και έχει τον πιο χαμηλό θόρυβο σε σχέση σχεδόν με όλες τις ΙSA sound blasters. Ετοίμασα ένα βίντεο με Dos παιχνίδια για τον ήχο και θα ακολουθήσουν βίντεο με τους 3d accelerators s3, matrox, 3dfx. https://youtube.com/watch?v=Q4bFX3O_tpQ&feature=share
 12. Νέο βίντεο με την ATi 3D Rage pro, ορισμένα παιχνίδια σε Direct3D και το Tomb Raider στο API της ATI (CIF).
 13. Καλησπέρα, μια πρώτη απόπειρα βίντεο με την onboard κάρτα ήχου
 14. Δύσκολη η επιλογή του επεξεργαστή τελικά με αυτή τη μητρική. Το σκεπτικό μου είναι ότι αν παίζει τους τίτλους που θέλει κάποιος να παίξει στα XP, δεν χρειάζονται και οι ταχύτητες 3.0ghz+. Αν τώρα θέλουμε να δούμε ποιο σύστημα "τεντώνει" την 3850 AGP, τότε η απάντηση είναι μητρική με intel chipset και CPU core 2 extreme, φαντάζομαι. Στη δική μου περίπτωση τώρα δεν ξέρω αν έχει νόημα ο q6600. Στη δοκιμή του παιχνιδιού Gta 4, τα frames είναι 20-30, αλλά δεν παρατήρησα drops. Θυμάμαι ότι σε σύστημα που είχα με core 2 duo και hd 4850, τότε το παιχνίδι δεν ήταν playable. Έτσι θα δοκιμάσω και με άλλες ρυθμίσεις να δω πως θα τα πάει η 3850 και μεγαλύτερα φορτία. Στο μεταξύ μπορώ να κάνω capture και από άλλα συστήματα, όπου υπάρχει κάτι ενδιαφέρον ( πχ vortex2, sounblaster, matrox mystique κτλ.), να ανέβει.
 15. Ωραίος Rendar. Είναι λίγο περίεργες οι ASrock 775/AGP μητρικές όσο αφορά το cpu compatibility. Είχες δοκιμάσει να κλοκάρεις τον Ε7400; Έψαξα στο ανάλογο thread στο vogons και το συμπέρασμα που έχει βγει γι' αυτή τη μητρική είναι το εξής:
 16. Ο Core 2 Quad Q6600 τοποθετήθηκε στο PC, με κάποια μικρά εμπόδια αρχικά. Δεν μπόρεσα να κάνω overclocking, όπως είχα φανταστεί. Η συχνότητα του έπρεπε να πέσει στα 2.3 GHz (από 2.4) για να μπορεί να ξεκινάει το PC. Οι επιδόσεις στις περισσότερες εφαρμογές, που δεν απαιτούν 4 πυρήνες, παραμένουν ίδιες ή είναι και χαμηλότερες από το προηγούμενο CPU. Έτσι δοκίμασα το GTA IV, που αποτέλεσε κάκιστο port στο PC, για να δούμε πως θα πάει. Χωρίς όμως να έχω την δυνατότητα αυτή τη στιγμή να το δοκιμάσω και με κάποιον διπύρηνο σ' αυτό το σύστημα. Ακολουθεί ένα video που έφτιαξα με capture κάρτα. Να συμπληρώσω ότι παρέλειψα να αγοράσω νέα ψύκτρα και έτσι στην ανάγκη, τοποθέτησα μια μεγαλύτερη από του Core 2 Duo, που προέρχεται από Pentium 4 s775.
 17. Γεια σου Tanasen ! Βλέπω ότι κρατάς πολύ ψηλά τη σημαία του club !!! Εγώ τα έχω αφήσει λιγάκι στην άκρη τα συστηματάκια μου. Κάποια στιγμή ήρθε ο q6600, τον έβαλα πάνω και είχα προβλήματα με το μπουταρισμα των windows αρχικά. Με την μητρική αυτή (dual vista) oc δεν γίνεται στο q6600 με καμία κυβέρνηση. Όχι μόνο αυτό αλλά για να δουλέψει πρέπει να ρίξεις λίγο το bus. Το έμαθα εκ των υστέρων. Τελικά το μόνο που έμεινε είναι να δοκιμάσω το Gta 4 με core2duo και με τον q6600 να δούμε πως αποδίδει. Στις πιο πολλές περιπτώσεις θα έχουμε χαμηλότερα νούμερα με τον τετραπύρηνο. Δεν είχα δυστυχώς τον χρόνο να ολοκληρώσω τις ρετρό καταστάσεις που πάλευα ,πόσο μάλλον να ποστάρω εδώ στο club. Να είσαι καλά που μου έδωσες μια ώθηση !
 18. Συνέχεια στο post αφού έκανα μια ακόμα μικρή αναβάθμιση στο PC. Ένα ζευγάρι 2GB G.Skill DDR 400MHz CL2.5 Μετά από κάμποσες δοκιμές κατέληξα σε χαμηλότερο Βus speed κατά 5MHz, πλέον δηλ. ο επεξεργαστής τρέχει στα 3.75GHz (αυτό είναι το sweet spot). Kι αυτό γιατί με τις νέες μνήμες μπόρεσα να επιλέξω από το Bios D-Ram clock 166MHz (πριν ήταν στα 133) στα χαμηλότερα timings 2-3-3-5 και έτσι πλέον τρέχουν στα 375ΜΗz (από 320ΜΗz). Παραπάνω δεν πάνε αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης ram voltage, οπότε τρέχουν με 2.5V. Από το νέο overclock είδα διαφορές κυρίως στα συνθετικά τεστ (εκτός του 3DMark06), στο Quake III και στο Doom 3, αλλά στα πιο μοντέρνα παιχνίδια που είναι πιο gpu intensive οι διαφορές ήταν φυσιολογικά πολύ μικρότερες. Συνολικά το σύστημα είναι πλέον πιο γρήγορο σε games κατά 6% περίπου σε σχέση με πριν και κατά 10% περίπου σε σχέση με τα stock settings. Cheers! Y.Γ. @Rendar Τι κάνει το δικό σου Dual VSTA/HD3850 σύστημα; Έβαλες τελικά τον Q6600;
 19. Πολλά μπράβο κι από μένα για ένα πολύ σωστό μηχάνημα της εποχής!!!
 20. Μπράβο,έκανες πολύ καλή δουλειά όπως φαίνεται και έφτιαξες πολύ σωστό ρέτρο μηχάνημα
 21. Μπραβο φίλε! Όνειρο ο υπολογιστής! Τον έκανες πολύ καλό!
 22.  

 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.