Προς το περιεχόμενο

Χαρακτηριστικά που μας αρέσουν στα Top Freeware μας.

leftezi

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το θέμα (παρόμοιο) έχει ανακινηθεί ήδη ως "Τα αναντικατάστατα FREEWARE που χρησιμοποιούμε" αλλά εδώ είπα να έχουμε μια πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση και όχι απλά καταλόγους με freeware προγράμματα. (Χωρίς να θέλω να μειώσω καθόλου το προηγούμενο topic - ήταν χρησιμότατο).

Απλώς στο συγκεκριμένο topic θα ήθελα μια παρουσίαση κάποιων δυνατοτήτων που μας αρέσουν στα freeware προγράμματα που χρησιμοποιούμε.

Ξέρετε τη συνήθη διαδικασία: Κατεβάζουμε ένα πρόγραμμα > το εγκαθιστούμε > ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά > κάτι δε μας αρέσει ή κάτι λείπει > το απεγκαθιστούμε και γεια χαρά.

Πολλές φορές όμως μ' αυτή την τακτική μπορεί να χάνουμε δυνατότητες που δεν είναι εντοπίσιμες με την πρώτη ματιά και είναι κρίμα. Άλλα πάλι δεν τα δοκιμάζουμε καθόλου με το σκεπτικό "Σιγά μωρέ.. τι παραπάνω θα κάνει από αυτό που χρησιμοποιώ για χρόνια τώρα;"

Λοπόν:

* Μόνο freeware (open source - limited free edition κτλ.)

* Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που σας αρέσουν σ' αυτό το πρόγραμμα.

* Και βέβαια θα είναι (από όλους) ευπρόσδεκτες οι απαντήσεις του τύπου: "Αυτό το κάνει και το τάδε πρόγραμμα και κάνει περισσότερα... κτλ."

Το σκεπτικό: Μέσα από τα μηνύματα ο καθένας μπορεί να συγκεντρώσει τα χαρακτηριστικά που τον ενδιαφέρουν σε ένα πρόγραμμα και να επιλέξει καλύτερα (ή να απορρίψει) κάποια αποφεύγοντας τις άσκοπες εγκαταστάσεις.

Δημοσ.

Ας κάνω λοιπόν την αρχή:

EditPad Lite

Αυτό που μου αρέσει σ' αυτόν τον Text Editor είναι ότι αν το θέλεις δείχνει τις διευθύσνσεις URL και τις διευθύνσεις E-mail με μπλε χρώμα και μάλιστα λειτουργούν σαν κανονικά link: με διπλό κλικ πάνω τους ανοίγει ο Browser ή ο Mail Client αναλόγως.

Έτσι, και εντοπίζονται εύκολα τα link (μέσα στο κείμενο) και αποφεύγεις και το copy - paste.

Το κάνει κανένας άλλος Text Editor αυτό; (Free εννοείται)

Αν ναι, θα 'θελα να τον δοκιμάσω.

WinDriversBackup Personal Edition

Σώζει με κανα δυο κλικ όλους τους drivers των WIndows σε ένα φάκελο. Έτσι σε μια ενδεχόμενη επανεγκατάσταση του λειτουργικού γλιτώνεις όλο το βάλε - βγάλε με τα CD εγκατάστασης και το ψάξιμο. Ιδανικό ιδίως για περιπτώσεις που το hardware ενός PC είναι άγνωστο. Το θεωρώ αναντικατάστατο.

Xteq X-Setup

Πολλές - πάμπολες δυνατότητες tweaking των Windows. Η ποσότητα μου έκανε εντύπωση.

FreeSpywareScanner

Σαν το Ad-Αware και το SpyBot αλλά εμένα μου βρήκε 5-6 κατασκόπους που δεν τους βρήκαν τα προηγούμενα. Μόνο που "κολλάει" όλο το PC κάποια στιγμή όταν σκανάρει το δίσκο (για κάνα 5λεπτο). Τελικά δεν ήταν κόλλημα, το πρόγραμμα (και ο δίκος) δούλευε αλλά φαίνεται ότι κατανάλωνε όλους τους πόρους και δεν κουνιόταν φύλλο. Έχει και τον Spy Watcher για live προστασία και κάνει καλή δουλειά.

Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, τελευταία το Ad-Αware (SE) αφήνει να του ξεφεύγουν πολλά. Τα 'βαλα σήμερα με τη σειρά. Το Ad-Αware δε βρήκε τίποτα, το SpyBot βρήκε 1 (Cydoοr) και το FreeSpywareScanner βρήκε 5 αρχεία και 2 κλειδιά στη Registry, αργεί όμως (4πλάσιο χρόνο). (Όλα με πρόσφατες ενημερώσεις).

CalcAnt http://www.calcant.net/download.html

Calculator με "ταινία" για να βλέπεις και τις πράξεις που κάνεις. Μπορείς να προσθέσεις και κείμενο μέσα στο παράθυρο των πράξεων (π.χ. σημειώσεις). Μόνο το design δε μ' αρέσει και τόσο. Δεν πάω και τόσο τα έντομα... Ξέρει κανένας κάποιο ομορφότερο με τέτοιες δυνατότητες;

Σημ. Αν ανοίξει στα γερμανικά, πηγαίνεται στο μενού: Optionen > Einstellungen και επιλέξτε αγγλικά (σημαία).

TrueCrypt

Το καλύτερο free για να κρύψετε ολόκληρους φακέλους στο PC σας. Το ωραίο είναι ότι τους κρυπτογραφεί κιόλας. Αλλά το πιο ωραίο είναι ότι δεν αποκρυπτογραφεί μετά ένα - ένα τα αρχεία όταν ξεκλειδώνετε το φάκελο αλλά δουλεύει κανονικά στον Explorer μέσω εικονικού drive σαν ένας συνηθισμένος φάκελος (π.χ. browse with AcdSee, μικρογραφίες κτλ.) - μέχρι να το κλειδώσετε πάλι. Είναι και πολύ γρήγορο, μάλλον αστραπιαίο (μετά την πρώτη κρυπτογράφηση). Άλλοι ζητάνε αρκετά ςευρώ γι αυτές τις δυνατότητες.

Picasa 2

Μου αρέσει η διαχείριση εκτύπωσης. Βάζεις όσες φωτό θέλεις στη σελίδα. Στο Photoshop λέω αμάν όταν θέλω να εκτυπώσω πολλές μαζί (σε μια σελίδα). Αρχίζω τα copy paste και δε συμμαζέυεται.

Noiseware Community Edition

Πρόγραμμα για αυτόματη απομάκρυνση του ψηφιακού θορύβου (κόκκου) από φωτογραφίες.

Αυτή είναι η τσάμπα έκδοση και είναι πολύ καλή.

Εκτός του ότι είναι από τα καλύτερα στο είδος του ίσως είναι και το ταχύτερο. Κάνει θαύματα ιδίως σε φωτό χωρίς καλό φωτισμό όπου είναι έντονο το φαινόμενο του "θορύβου".

Μην αποθηκεύετε το αποτέλεσμα, μπορεί και να μην ανοίγει με κάποια προγράμματα. Κάντε copy - paste στο πρόγραμμα επεξεργασίας σας (π.χ. Photoshop).

MiniTuner

Ηλεκτρονικό κουρδιστήρι για κιθάρα (μέσω line in ή μικροφώνου)

Πρέπει όμως να κάνει και για άλλα όργανα. Μου αρέσει που δεν θέλει ούτε εγκατάσταση.

TunerTool

Ακουστικό κουρδιστήρι για κιθάρα, για πρόχειρο κούρδισμα αν βαριέστε να βάζετε βύσματα και μικρόφωνα. Είναι απλό και γρήγορο.

Zoom Player

Πάντα μου τη βίδωναν οι διαφορετικοί Players που έπρεπε να έχω εγκατεστημένους:

άλλος για τα *. rm, *.ra κτλ. (Real Player)

άλλος για τα *.mov (Quick time)

άλλος για τα υπόλοιπα *.mpeg , DIVX, WMV κτλ.

Λοιπόν υπάρχει ένας που τα παίζει όλα και είναι πλήρως παραμετρποιήσημος, με slow motion, ρύθμιση χρωμάτων, contrast, φωτεινότητας κτλ. και ένα κάρο δυνατότητες ακόμα.

Το όνομά του: Zoom Player

Οι παραπανίσιοι Codecs για αρχεία Real και Quick βρίσκονται στο site του προγράμματος. Η έκδοση standard είναι τσάμπα και δεν παίζει DVD. Η έκδοση "Pro" κοστίζει κάτι, αλλά παίζει και DVD.

Αλλά και ο Classic Media Player τα παίζει όλα.

Υπάρχουν δύο επιπλέον εκδόσεις που "κολλάνε" πάνω του, οι:

* quicktime alternative και

* realplayer alternative και του δίνουν τη δυνατότητα να παίζει τα ανάλογα αρχεία.

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά υπάρχει περίπτωση η νέα έκδοση του Classic Media Player (6483) να τους έχει ενσωματωμένους γιατί η προηγούμενη (6482) ήταν μόνο 1,27 ΜΒ ενώ η 6483 είναι 4,58 ΜΒ άρα κάτι έχει παραπάνω.

NVU

Βρήκα και αντικαταστάτη του Dreamweaver (Για δημιουργία και επεξεργασία ιστοσελίδων). Μου αρέσει που είναι WISYWIG και τσάμπα. Δεν τον δούλεψα ακόμα για τα καλά αλλά η πρώτη εντύπωση ήταν άριστη.

Μπορεί να μην είναι 100% Dreamweaver αλλά εξελίσσεται ραγδαίως.

Σε λίγο θα τον έχει φτάσει.

Και είναι και open source.

Δηλαδή για πάντα free

Δημοσ.

Παράκληση:

Όσοι μπορούν, ας συνεχίζουν στο ίδιο στιλ της σήμανσης των τίτλων των προγραμμάτων

με έντονα + κόκκινο για εύκολο εντοπισμό τους μέσα στο κείμενο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...