Προς το περιεχόμενο

Αφη Αγιου Φωτος

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Ο ιησούς σύμφωνα με τις γραφές πόσα άτομα έσωσε? 10? 20? Άρα με τη λογική αυτή ο εφευρέτης της πενικιλίνης πχ είναι εκατομμύρια φορές ανώτερος :P

Εν πάση περιπτώση το θεμα είναι αν η αφή της φλόγας ΔΕΝ είναι θαύμα' date=' εσύ θα ήθελες να το ξέρεις?[/quote']

Φίλε, τρομερή η λογική σου. Αν το αντιμετωπίζεις με ειρωνία, δε μπορούμε να συζητήσουμε. Και οκ, ο καθείς με την άποψη του.

Στο ερώτημα σου, ΦΥΣΙΚΑ και θα ήθελα να το ξέρω, γιατί θέλω διαφάνεια παντού, και αν γινόταν κάποια μαϊμουνιά, τότε θα μιλούσαμε όντως για μέγιστη απάτη και εκμετάλλευση απο την εκκλήσία ενός τόσο ιερού συμβάντος..

• Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Εγω δεν είπα πως αυτός ήταν ο σκοπός του Ιησού (ποιός ήταν άραγε), αυτό που είπα ήταν πως σύμφωνα με τον Sadako το οτι ο Ιησούς έσωσε 10-20 άτομα είναι αυτό που τον διαφοροποιεί απο τον David Coppergield :P

Δημοσ.

Αυτό που με προβληματίζει εμένα δεν είναι πως εξηγείται η αφή του αγιού φωτός . Με αφήνει παγερά αδιάφορο αν είναι τεχνουργία ή θεική παρέμβαση. Το ενοχλητικό της κατάστασης για εμε, είναι οι άσκοπες θρησκόληπτες εμμονές και οι αποστολές σε όλο τον κόσμο από τα Ιεροσόλυμα για μια φλόγα που στο κάτω κάτω της υπόθεσης, έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα μπορούσε να γίνει πιο "σεμνά" και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Με ενοχλούν τέτοιου είδους "θαύματα" και υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Δεν με αφορά ιδιαίτερα αν αναβλύζει μύρο μια εικόνα, αν δεν αποσύνθετεται το σώμα ενός μοναχού ή αν η φλόγα του άγιου φωτός καιεί η όχι. Δεν αλλάζει κάτι στην ποιότητα ζωής και δεν θα αλλάξει κάτι τόσο απλοικό τα θρησκευτικά μου πιστεύω - η εκμετάλλευση μάλιστα τέτοιον γενονότων μάλλον κακό κάνει στον θεσμό της εκλησίας συνολικά (οι κολλημένοι θα παραμένουν κολλημένοι, δεν μετράνε)

Προσωπικά δεν θέλω να πιστεύω ότι έχουν να κάνουν με θεική παρέμβαση. Γιατί αν πρόκειται για πράξεις από ανώτερη δύναμη, αλλοιώνονται από τον ανθρώπινο παράγοντα σαν προιόντα εντυπωσιασμού. Και ο Θεός είναι η ψυχή της ζωής και του κόσμου, δεν είναι βιτρίνα ούτε διαμαντοστόλιστη εικόνα.

Είναι η δύναμη που ψάχνουμε για να συνεχίσουμε αυτό που κάποια στιγμή θα τελείωσει και θα ξαναρχίσει χωρίς εμας. Αυτό είναι το πραγματικό θαύμα όπως ανέφερε και κάποιος άλλος πρίν.

Και θεσμούς τόσο ανεξέλενκτα διευρυνσμένους εγώ δεν τους αποδέχομαι. Η εκκλησία δεν σημαίνει τίποτα για μένα.

Βρείτε τον Θεό μέσα σας.

no offense σε κανέναν

Δημοσ.

@dyolf να"σαι καλα.

Ειδικα για το βρειτε το θεο μεσα σας.

Το ολο θεμα ειναι ο συμβολισμος οπως λες.

Γενικα, ολες οι θρησκειες εχουν μια ιδιαιτερη σχεση με συμβολα και τελετουργιες που (αν εξαιρεσεις το ανθρωπινο στοιχειο που τις μετασχηματιζει σε ενεργεια) στην ουσια αποτελουν κι αυτο που τις κανει "θεικες".

Δλδ η καθε τελετουργια στηριζεται αποκλειστικα (ταπεινη μου γνωμη) στο πως ο καθενας μας τις μεταφραζει στη ζωη του.

Ο G. Le Bon αναφερει (στην Ψυχολογια του οχλου αν θυμαμαι καλα) οτι το συμβολο μπορει να λειτουργησει πιο αμεσα μεσα σε συνολο.

Στο Αγ.Φως ειδικοτερα υπαρχει η αποψη οτι ο κοσμος που στην ουσια αποζητα μια μορφη θαυματος δημιουργει το ιδιο το θαυμα.( κατι που προσωπικα το δεχομαι πιο ευκολα απο φωσφορους, αναπτηρες και θεια παρεμβαση).

Δημοσ.

"Είσαι χοντρή πνιγμένη μεσ'το λίπος' date=' ένα απαίσιο και αίμοβορο κοίτος..."[/quote']

"εισαι σχολειο αντι για το σφαγειο,μας στελνεις 10-10 στο γραφειο...

Πανω στου ταφου σου το σεμεδακι σου αφησα ψημενο κεφτεδακι..."

Δημοσ.

...Δηλαδή πως ακριβώς ερμηνεύεις τη φράση "ο κοσμος που στην ουσια αποζητα μια μορφη θαυματος δημιουργει το ιδιο το θαυμα."?

Δημοσ.

Ο ιδιος ο κοσμος θελει παρα πολυ να δει ενα θαυμα και αυτη του η επιθυμια το δημιουργει. Ειδικοτερα μπορει να μην ειναι θαυμα αλλα ομαδικη παραισθηση που ειναι πολυ ευκολοτερο να γινει σε μεγαλες μαζες.

Υπαρχουν πολλα τετοια παραδειγματα , απο πολυ απλα μεχρι αρκετα παραδοξα.

Αυτα.

Δημοσ.
Εγω δεν είπα πως αυτός ήταν ο σκοπός του Ιησού (ποιός ήταν άραγε), αυτό που είπα ήταν πως σύμφωνα με τον Sadako το οτι ο Ιησούς έσωσε 10-20 άτομα είναι αυτό που τον διαφοροποιεί απο τον David Coppergield :P

Λάθος κατάλαβες φίλε..

Μου φάνηκε αστείο καν να μπω στη διαδικασία να "συγκρίνω" τα 2 αυτά πρόσωπα, οπότε είπα ό,τι πιο απλοϊκό μου ήρθε στο μυαλό. Κάποιος που κάνει τρικ εισπράτωντας εισητήριο, και κάποιος που έσωσε ζωές (σώματα), όχι απλά επειδή μπορούσε, αλλά για να δείξει ότι υπάρχει κάτι στο οποίο αν πιστέψει κάποιος μπορεί να σωθεί όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά θάνατον. ("πίστεψε σε μένα και ενώ είσαι τυφλός θα δεις"). Οπότε όντως έσωσε και πολλά εκατομμύρια ψυχές (όσο ειρωνικό κι αν μου φάνηκε αυτό που ειπε πριν κάποια ποστς ο Λούσιφερ, συμφωνώ σχεδόν απόλυτα). Δε θέλω να ακούγομαι λες και κάνω κατήχηση, εξάλλου δεν θεωρώ τον εαυτό μου ικανό για κάτι τέτοιο, ούτε καν "τόσο πιστό", με την έννοια ότι κι εγώ αναρωτιέμαι συχνά για την πίστη μου. Απλά εκφράζω τον τρόπο που τα σκέφτομαι εγώ, χωρίς απαραίτητα να προσπαθώ να πείσω κανέναν..

Και θεσμούς τόσο ανεξέλενκτα διευρυνσμένους εγώ δεν τους αποδέχομαι. Η εκκλησία δεν σημαίνει τίποτα για μένα.

Βρείτε τον Θεό μέσα σας.

Αυτό φίλε (αν το ερμήνευσα σωστά), το σέβομαι σαν λογική. Μπορεί να μην συμφωνώ απόλυτα, με την έννοια ότι δεν θεωρώ ικανές κάποιες ατασταλείες ή υπερβολές της εκκλησίας με την έννοια του κλήρου να "αφορίσω" συνολικά την όλη δομή της. Για μένα η εκκλησία αποτελεί ένα μέσο προσέγγισης του Θεού. Μπορεί να μην είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ μέσο (γιατί συμφωνώ με αυτό που είπες ότι ο Θεός βρίσκεται μέσα μας), αλλά σίγουρα βοηθητικό. Όσο για τους θεσμούς και τους τύπους, σίγουρα δεν τους θεωρώ απαραίτητους, αλλά προσωπικά είμαι της άποψης ότι συχνά η τήρηση των τύπων βοηθάει στο να σου "θυμίζει"ί την ουσία...

Δημοσ.

Ο Άρθουρ Κλάρκ είχε πει πρίν χρόνια, πως πραγματική πρόοδο επιστημονικά και κοινωνικά θα δούμε ως ανθρωπότητα όταν αφήσουμε πίσω μας δυσειδαιμονίες, θεούς, δήθεν "αλήθειες" που μας πλασάρονται ως η σωτηρία μας κ.λ.π.

We still have a long way to go...

Δημοσ.
Ο Άρθουρ Κλάρκ είχε πει πρίν χρόνια, πως πραγματική πρόοδο επιστημονικά και κοινωνικά θα δούμε ως ανθρωπότητα όταν αφήσουμε πίσω μας δυσειδαιμονίες, θεούς, δήθεν "αλήθειες" που μας πλασάρονται ως η σωτηρία μας κ.λ.π.

Και ο palawiaris λέει για να γίνει ο Κλαρκ πραγματικός επιστήμων πρέπει να πάψει να λέει ότι του καπνίσει :mrgreen: :mrgreen:

Δημοσ.

Πάντως Sadako αν χρειάζεσαι τύπους και έθιμα για να θυμάσαι την ουσία της πίστης σου, μάλλον σε κοβώ στο διπλανό καζάνι με μένα ;p

Διευρύνετε λίγο την έννοια του θεού γμτ. Όταν είστε στο κρεββάτι αγκαλιά με την δικιά σας -μην πάτε κατευθείαν στα σκληρά-, εκεί δεν είναι ένα μικρό κομμάτι του θεού? Κι όμως αυτό χρεώνεται αμαρτία. Όταν γίνεστε λιάρδα με τους κολλητούς σας σε μια παραλία? Όταν κάνετε όλα εκείνα τα απαγορευμένα που κάνουν μια στιγμή πολύτιμη? Ο θεός είναι στη ζωή γαμώτο, δεν είναι στα λείψανα και στα λιβάνια.

Δημοσ.
Και ο palawiaris λέει για να γίνει ο Κλαρκ πραγματικός επιστήμων πρέπει να πάψει να λέει ότι του καπνίσει :mrgreen: :mrgreen:

Και ποιος είναι ο palawiaris; ..........

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...