Προς το περιεχόμενο

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 229
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Moυ κάνει εντύπωση που ενώ στο θέμα του ΠΑΟ αναφέρεις τις λέξεις ηθική, αξίες, κλπ, λέγοντας ότι δεν βάζεις το χρήμα πάνω απ' τις αξίες σου, εδώ τί γίνεται?

Απλα ως απαντηση,αν κ ηδη σου απαντησα στο νημα του παναθηναικου κ για το στρατο,να σου πω οτι η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ θητεια στο στρατο, ειναι επισης κατι ανηθικο για μενα! το εκανα βεβαια,γιατι ημουν υποχρεωμενος .

αν ομως μπορουσα να ΜΗΝ το κανω,κ εφοσον το θεωρω οπως προειπα ανηθικο,δε θα το εκανα! συν το οτι ο στρατος στοιχιζει στον καθε φανταρο το απιστευτο αυτο χρηματικο ποσο (δηλ κ κερατας,κ δαρμενος)!

με-μας υποχρεωνουν,να ειμαστε καπου οπου δε θελουμε,να υπακουουμε καποιον ασχετα αν θελουμε,να μην μπορουμε να του ασκησουμε κρητικη,να ειμαστε μακρια απο τις οικογενειες μας,να κανουμε φασινα,να ειμαστε βρωμικοι,να ζουμε σε τρισαθλιες συνθηκες,να χανουμε χιλιαδες ευρω κατα τη διαρκεια της θητειας μας,και αλλα πολλα ακομα! αυτα λοιπον,ειναι για μενα ανηθικα! καταλαβες?

Δημοσ.

Επειδή το θέμα (τουλάχιστον όπως έχει εξελιχθεί) με κέντρισε, να παραθέσω κι εγώ μια άποψη - συγνώμη προκαταβολικά που δεν θα προσπαθήσω να επαναφέρω το thread προς την κατεύθυνση που ξεκίνησε:

υπηρέτησα για 12 μήνες, μη έχοντας προηγούμενα φίλους να με προετοιμάσουν για ό,τι τυχόν συναντήσω. Θεωρώ ότι πέρασα μαύρη θητεία, σωματικά (που το άντεξα - και ίσως μου έκανε και καλό), αλλά κυρίως ψυχολογικά. Τελικό συμπέρασμα όταν βγήκα, αυτό που μου είχαν πει αρκετοί μεγαλύτεροί μου: δεν υπάρχει πιο σάπιος και διεφθαρμένος "θεσμός" από τον στρατό, και πως όποιος μπορεί να βρεί τρόπο να τον αποφύγει ή να διευκολύνει την θητεία του, ας το κάνει (τουλ. χωρίς να προκαλεί αυτούς που μένουν μέσα).

Όλοι οι φίλοι μου, άρχισαν να μπαίνουν μερικούς μήνες μετα που βγήκα εγώ, και όλοι τους καταφέραν μέσω βυσμάτων να καβατζωθούν σε Διαβιβάσεις ή ΕΕ. Πραγματικά χαίρομαι που ακούω ότι δεν περνάν τα ίδια που πέρασα εγώ, γιατί πολύ απλά, δεν αξίζει...

Δημοσ.
Απλα ως απαντηση' date='αν κ ηδη σου απαντησα στο νημα του παναθηναικου κ για το στρατο,να σου πω οτι η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ θητεια στο στρατο, ειναι επισης κατι ανηθικο για μενα! το εκανα βεβαια,γιατι ημουν υποχρεωμενος .

αν ομως μπορουσα να ΜΗΝ το κανω,κ εφοσον το θεωρω οπως προειπα ανηθικο,δε θα το εκανα! συν το οτι ο στρατος στοιχιζει στον καθε φανταρο το απιστευτο αυτο χρηματικο ποσο (δηλ κ κερατας,κ δαρμενος)!

με-μας υποχρεωνουν,να ειμαστε καπου οπου δε θελουμε,να υπακουουμε καποιον ασχετα αν θελουμε,να μην μπορουμε να του ασκησουμε κρητικη,να ειμαστε μακρια απο τις οικογενειες μας,να κανουμε φασινα,να ειμαστε βρωμικοι,να ζουμε σε τρισαθλιες συνθηκες,να χανουμε χιλιαδες ευρω κατα τη διαρκεια της θητειας μας,και αλλα πολλα ακομα! αυτα λοιπον,ειναι για μενα ανηθικα! καταλαβες?[/quote']

Βρε εγώ κατάλαβα, το θέμα είναι ότι και ούτε στην εργασία υπάρχει δικαιοσύνη, εκεί όμως προτίθεσαι πολύ εύκολα να συμβιβαστείς με την αδικία που τυχόν γίνεται. Τέλος πάντων, όπως είπαμε κι από δίπλα, άκρη δε βγαίνει μια και καθώς βλέπω τη μία τα μήλα γίνονται πορτοκάλια και την άλλη το αντίθετο, γι' αυτό ας τ' αφήσουμε...

Δημοσ.
Βρε εγώ κατάλαβα, το θέμα είναι ότι και ούτε στην εργασία υπάρχει δικαιοσύνη, εκεί όμως προτίθεσαι πολύ εύκολα να συμβιβαστείς με την αδικία που τυχόν γίνεται.

η εργασια ειναι μια μορφη επιλογης ομως! μπορω να δουλευω με 600 ευρω 8ωρο,με 750 12ωρο,με 300 4ωρο.σε ολα αυτα,αφαιρεσε ενα 15-20% για τις περιπτωσεις που βρισκεις ενα πολυ καλο αφεντικο,με ιδανικες συνθηκες εργασιας! (γνωστος κανονας της αγορας: οπου σε πληρωνουν καλα,σε πηδανε πολυ..οπου δε σε πληρωνουν,σου συμπεριφερονται με το γαντι)!

Η μπορω να γινω τεμπελης,η ζητιανος! (σε οσους εχουν ενα σπιτι κ ενα πιατο φαι απο την οικογενεια τους ισχυουν ολα αυτα βεβαια)!

οποτε,εκει ειναι ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ αν θα συμβιβαστω,και ΠΟΣΟ! και δεν εχει ιδιαιτερη σχεση ο στρατος με την εργασια! και αν το θελεις κ πιο εγωιστικα λοιπον: Σπουδασαν τοσα παιδια,για να δουλευουν σε γραφειο,με κλιματισμο,κ να εχουν δικαιωματα στην αγορα εργασιας,κ φυσικα κ υποχρεωσεις!

ο στρατος,ειναι ΜΟΝΟ υποχρεωση,και ΜΟΝΟ παιρνει απο εμας,δε δινει τιποτα!

αρα στην αγορα που τοσο πολυ αναφερουμε,γιατι να το δεχτω αυτο?

ΥΓ:το παρακουρασαμε,το αναγνωριζω,γιαυτο σταματαω εδω,σορυ που το συνεχισα,απλα προσπαθησα να εξηγησω που κανω πισω κ που οχι,κ τους λογους!

Δημοσ.

Τι σχεση εχει ο στρατος με την αξιοκρατια? Μαλλον, τι σχεση δεν εχει ο στρατος με την αξιοκρατια?

Οσοι πηγαν φανταροι νομιζω ξερουν τι γινεται σ'αυτο το θεμα.

Γιατι δλδ πρεπει το θεμα αξιοκρατια να εξαρταται απο το αν πηγες φανταρος η οχι? (για τον Τσοχατζοπουλο τα ειπαμε).

Και κατι τελευταιο: imho ο στρατος ειναι η τελευταια προσπαθεια του κρατους να καταστειλει οτι αντιδραστικα στοιχεια υπαρχουν μεσα σε ενα ατομο. (και ΔΕΝ εννοω οτι οσοι πηγαν φανταροι ειναι "υποταγμενοι" αλλα οτι ειναι η τελευταια προσπαθεια του κρατους να σε υποταξει).

Γι'αυτο imho παλι, πολλες εταιρειες θελουν "ολοκληρωμενες" στρατιωτικες υποχρεωσεις.

Το αν θα βγεις χωρις να εχεις επηρεαστει απο το στρατο εξαρταται απο το ατομο. Και ευτυχως δεν ειναι λιγοι αυτοι που μετα το στρατο συνεχιζουν να ειναι συνειδητοποιημενα ατομα./

Δημοσ.

@antreaslam : Καλά τα λέμε, μόνο που ο στρατός αποτελεί θεσμό θεσπισμένο από νόμους του κράτους και το να την κοπανάς αποτελεί παρανομία και αποφυγή υποχρεώσεων οι οποίες ισχύουν για όλο το κοινωνικό σύνολο. Δεν παίρνω θέση αν είναι σωστό ή λάθος, αυτό όμως ισχύει καλώς ή κακώς, άσχετα απ' τις πρακτικές αποφυγής του και το τί γίνεται στην πραγματικότητα, άσχετα απ' το αν πραγματικά πρέπει να υπάρχει.

Άρα, δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες "θα γαλουχήσω το παιδί μου με σωστές αξίες". Ποιές είναι οι σωστές αξίες? Η κοπάνα όταν κάποια υποχρέωση δεν μας αρέσει ή είναι άδικη? Και πότε/πώς λοιπόν θα υπάρξει αξιοκρατία σ' αυτό τον κωλότοπο, όταν ο καθένας αποφασίζει τί του αρέσει και αναλαμβάνει μόνον τις ανάλογες υποχρεώσεις?

Δημοσ.

Αντιδραση σε οτιδηποτε θεωρει αδικο,κ εκμεταλλευση! για μενα,ο στρατος ειναι εκμεταλλευση του καθενος μας! αρα,ναι,η σωστοτερη λυση θα ηταν να τρελαθουμε ολοι μαζι,κ να μεινουν 500 στρατοκ..λοι εκει,μπας κ καταλαβει το κρατος οτι η μονη λυση ειναι οι εποπ!

δεν ειναι τι του αρεσει του καθενα! ειναι ζητημα αγορας αφου το θετεις ετσι!

εγω προσφερω υπηρεσιες στον στρατο,εκεινος σε μενα?τιποτα!

οσο για θεσμους κ νομους....υπαρχουν δεκαδες απαρχαιωμενοι απο δαυτους,που ολοι ζητουν την αλλαγη η την καταργηση τους,και δεκαδες ανενεργοι που καποιοι ζητουν την επαναφορα τους (πχ: απαγορευονται απολυσεις ανω του 2% σε ενα μηνα...ακους philip morris?esy coca cola? επαναλαμβανεται εξεταση μαθηματος αν κοπει ανω του 70% των φοιτηων...ακουτε εκει στο οικονομικων επιστημων του καποδιστριακου? (πρωτοστατης ο βαιτσοος παρεπιπτοντως)!! γιαυτο σου λεω,σωστη αξια δεν ειναι για μενα να σκυψω το κεφαλι οπου με πηδανε....κ μαλιστα,οχι απλα χωρις σαλιο,αλλα κ χωρις ανταλλαγμα!

ΥΓ:κ κατι τελειως εγωιστικο για οσους εχουν μια παραπανω μορφωση,που ελπιζω να μην παρεξηγηθει: καποια παιδια σπουδασαν,εγιναν επιστημονες! πως ειναι δυνατον να εξισωνονται ανθρωποι 30 χρονων με διδακτορικα,με το καθε κωλοπαιδο που εγινε εποπ,ή ειναι απλα παλιος?για μενα ειναι περα για περα ααδικο αυτοι οι 2 να καθαριζουν σκατα, διπλα διπλα!

Δημοσ.

Να παει φανταρος το παιδι μου. Βεβαιως.

Μονο που αν με ρωτησει οταν ειναι μικρο "Μπαμπα, γιατι γινονται πολεμοι?" εγω θα το βουλωσω κατ'αρχην και μετα θα αρχισω τις αμπελοφιλοσοφιες.

Να του πω για την αξιοκρατια. Οκ. Και οταν παει φανταρος αλλα να πιστευει κι αλλα να βλεπει. "Μπαμπα, γιατι ησουν μαλ*κας?"

Το αν θα παει καποιος φανταρος ειναι δικο του θεμα. Απο κει και μετα, οι συνεπειες ας του κατσουν στην πλατη (κι οχι στο κεφαλι).

Βλεπω τους λεγομενους μασκοφορους αναρχικους να σκιζονται για την καταστροφη των συνορων (μπλα μπλα μπλα) και οταν κοψει την επιδοτηση ο μπαμπακας οι (κατα τα αλλα ωραιες ή ωραιοφανεις) ιδεολογιες ( κατ'εμενα ιδεοληψιες) πανε διακοπες σε εξωτικα νησια...

Οι ιδεολογιες φτηνηναν (κατα πολυ) απο τα παραδειγματα. Κι οχι απο το ποιον του παραδειγματιζομενου.

Δημοσ.

Σ'αυτόν τον ΚΩΛΟΤΟΠΟ απλά δεν υπάρχει ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ... όποιος μπορεί να καβατζοθεί καβατζόνεται και πήζουν οι άλλοι!! Έχω φίλους που υπηρέτησαν Έβρο και με τρελή αγγαρία έχω και φίλο που δεν έφυγε από Αττική. Το θέμα δε λύνεται... Απλά δέχεσαι πως κάποιοι έχουν βίσμα και πορεύεσαι με αυτό παιρνόντας το στρατό όσο πιο ελαφρά μπορείς... ΔΕν πιστεύω πάντως πως η εκαστοτε δουλειά ζητάει "ολοκληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις" γιατί εξασφαλίζει ένα θεωρητικό κομμάτι του ότι η κοινωνία έχει κάνει ότι μπορεί για να σε συμμορφώθησει. Όλοι ξέρουν για τα βίσματα... Άπλα οι περισσότερες δουλειές δε θέλουν να σε εντριθήσουν στον κλάδο και μετά να την κοπανήσεις για φαντάρος και άντε πάλι απ'την αρχή εκπαίδευση σε κάπιον άλλον νέο.

Δημοσ.

κ κατι τελευταιο: υπηρετησα (τρομαρα μου),ως δευτερος λοχιας στα λυβ της κω,κυνηγουσα λαθρεμπορους κ λαθρομεταναστες στο αγαθονησι,και στην προεδρικη φρουρα εγινα βοηθος διμοιρητη(κ παλι τρομαρα μου,ΟΥΣΤ). εκτος του οτι δε γουσταρα χριστο,επειδη θελω να ειμαι ενταξει ως ανθρωπος,δε δημιουργησα προβληηματα,κ πηρα τιμητικες διακρισεις.

στο βιογραφικο μου εγραψα :εκπληρωμενες στρατιωτικες υποχρεωσεις!

στις συνεντευξεις,δε βρεθηκε ουτε ενας να με ρωτησει που υπηρετησα,αν υπηρετησα,αν πηρα τιμητικες η οχι...

εννοω με αυτα,οτι δε νομιζω οτι μετραει τελικα τι εκανες στο στρατο...

Δημοσ.

Ο Τσοχαντζόπουλος βρε παιδιά δικαιολογημένα δεν πήγε. Έκανε αντίσταση στην χούντα. Ήταν "εξόριστος" στο Βερολίνο από τη χούντα και όταν επέστρεψε αυτός αλλά και όλοι οι υπόλοιποι "εξόριστοι" από το εξωτερικό πλήρωσαν ένα συμβολικό ποσό και εξαγόρασαν τη θητεία τους. Τόσα κάναν για την Ελλάδα, να μην κάνει κι αυτοί κάτι για αυτούς; Μη μου πείτε γιατί δεν πήγαν στη Γυάρο και τη Μακρόνησο αυτοί. Γιατί δεν τους χώραγε όλους, εντάξει;

Κακό δεν είναι να μην υπηρετεί κάποιος, κακό είναι να μην έχει το θάρρος να υπερασπιστεί την επιλογή του.

Το παλικάρι με το διδακτορικό πολύ ανενημέρωτο ήταν για ψευτόγιωτάς. Για να κάνεις διδακτορικό, παίρνεις αναβολή μέχρι τα 31, απαλλαγή για Ι5 παίρνεις αφού περάσεις 2 χρόνια με αναβολή, άρα 33. Ε, δεν μπορούσε να περιμένει ένα χρόνο να ζητήσει επανεξέταση και να πάει να υπηρετήσει στα 35.Στα 35, ως γνωστόν υπηρετείς 40 ολόκληρες μέρες, πληρώνεις 6000 ευρώ και σου στέλνουν το χαρτί στο σπίτι. Το γνωστό κόλπο Ρέμος. Με πιάνουν στα 34 να μην έχω νόμιμη απαλλαγή, ε μπαίνω στο 401 με πρόβλημα στην ευαίσθητη μεσούλα μου και παίρνω αναβολή 2 σειρούλες μώρε ίσα ίσα να κλείσω τα 35 και να μπορώ να εξαγοράσω τη θητεία. Θα υπηρετήσω και 4ο μέρες, ε τις μισές θα κάνω συναυλίες θα διαφημίσω και το δίσκο μου.

Σε αυτή τη χώρα, υπάρχουμε τα κορόιδα με τις υποχρεώσεις μας προς τη μαμά πατρίδα, και υπάρχουν και οι άλλοι με τα δικαιώματα από τη μαμά πατρίδα.

Δημοσ.
Και πότε/πώς λοιπόν θα υπάρξει αξιοκρατία σ' αυτό τον κωλότοπο, όταν ο καθένας αποφασίζει τί του αρέσει και αναλαμβάνει μόνον τις ανάλογες υποχρεώσεις?

αξιοκρατία η [aksiokratía] O25 : η επιλογή, προώθηση ή επικράτηση εκείνων που αντικειμενικά είναι και θεωρούνται οι πιο άξιοι και ικανοί: H ~ στις προσλήψεις του δημοσίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες. ANT αναξιοκρατία. [λόγ. αξιο- + -κρατία μτφρδ. αγγλ. meritocracy (-cracy = -κρατία)] Τριανταφυλιδης online

τι ακριβως εννοεις;

edit νομιζω οτι ο τιτλος του τοπικ ειναι αστοχος, τωρα για την αξιοκρατια μεσα στο στρατο τα διαβασαμε παραπανω.

Δημοσ.

Μια απορία: Οι φοιτητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι όταν πρωτοδιορίζονται που είναι στα εξωτικά νησιά: Λέσβο, Σάμο, Χίο, Ρόδο σε λίγο και στη Λήμνο, 4-6 χρόνια οι πρώτοι και 2-3 χρόνια οι δεύτεροι θα έπρεπε να υπηρετούν στο στρατό;

Δημοσ.
Αντιδραση σε οτιδηποτε θεωρει αδικο' date='κ εκμεταλλευση! για μενα,ο στρατος ειναι εκμεταλλευση του καθενος μας! αρα,ναι,η σωστοτερη λυση θα ηταν να τρελαθουμε ολοι μαζι,κ να μεινουν 500 στρατοκ..λοι εκει,μπας κ καταλαβει το κρατος οτι η μονη λυση ειναι οι εποπ!

δεν ειναι τι του αρεσει του καθενα! ειναι ζητημα αγορας αφου το θετεις ετσι!

εγω προσφερω υπηρεσιες στον στρατο,εκεινος σε μενα?τιποτα!

οσο για θεσμους κ νομους....υπαρχουν δεκαδες απαρχαιωμενοι απο δαυτους,που ολοι ζητουν την αλλαγη η την καταργηση τους,και δεκαδες ανενεργοι που καποιοι ζητουν την επαναφορα τους (πχ: απαγορευονται απολυσεις ανω του 2% σε ενα μηνα...ακους philip morris?esy coca cola? επαναλαμβανεται εξεταση μαθηματος αν κοπει ανω του 70% των φοιτηων...ακουτε εκει στο οικονομικων επιστημων του καποδιστριακου? (πρωτοστατης ο βαιτσοος παρεπιπτοντως)!! γιαυτο σου λεω,σωστη αξια δεν ειναι για μενα να σκυψω το κεφαλι οπου με πηδανε....κ μαλιστα,οχι απλα χωρις σαλιο,αλλα κ χωρις ανταλλαγμα!

ΥΓ:κ κατι τελειως εγωιστικο για οσους εχουν μια παραπανω μορφωση,που ελπιζω να μην παρεξηγηθει: καποια παιδια σπουδασαν,εγιναν επιστημονες! πως ειναι δυνατον να εξισωνονται ανθρωποι 30 χρονων με διδακτορικα,με το καθε κωλοπαιδο που εγινε εποπ,ή ειναι απλα παλιος?για μενα ειναι περα για περα ααδικο αυτοι οι 2 να καθαριζουν σκατα, διπλα διπλα![/quote']

Tην αντίδραση σου φίλε μου να την εκφράσεις ιδρύοντας ένα σύλλογο που θα εναντιωθεί στο στρατό και αν σε ακολουθήσουν και άλλοι, τότε θα μιλάμε για ένα όντως μεγάλο κίνημα που έχει ρεύμα και ίσως αλλάξει τα πράγματα. Άλλο όμως αυτό και άλλο να λέμε "θα ψάξω να βρω πώς θα κάνω κι εγώ την κομπίνα μου". Σε απόλυτους όρους, κάτι τέτοιο είναι ανήθικο.

Αν ξαναλέω ακουλουθούμε μόνο όσους νόμους μας οφελούν, ζούμε σε ζούγκλα. Και ναι, ήδη ζούμε σε μια τέτοια και προσπαθούμε να δούμε πώς θα κάνουμε κάποια βήματα μπροστά. Καλώς ή κακώς, τα βήματα προς τα εμπρός μπορούν να γίνουν μόνο με την ίση εφαρμογή των νόμων απέναντι σε όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Το να λες όμως ότι "εγώ θα μάθω στο παιδί μου την άρπα κόλλα, τη λούφα και την παραλλαγή, την κομπίνα και δε συμμαζεύεται" τότε δε μου λέει τίποτα άλλο παρά ότι συμβάλλεις κι εσύ με το μικρό λιθαράκι που βάζεις στη διαιώνιση μιας δυσάρεστης κατάστασης.

Κι εγώ τον θεωρώ εκμετάλλευση το στρατό. Κι εγώ τον θεωρώ άδικο να υπάρχει, κι εγώ πήγα σε μεγάλη ηλικία μετά από πολύχρονες σπουδές και ναι, έκοψε και το δικό μου μέλλον. Αυτό που λέω όμως είναι ότι η νοοτροπία του να χώσω άλλους για να γλυτώσω εγώ, οδηγεί σε καταστροφή και αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...