Προς το περιεχόμενο

Συλλογή νομισμάτων

NickTheGreek

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Έχω ξεκινήσει συλλογή χαρτονομισμάτων από μικρός.

Το πρόβλημα είναι' date=' ότι μόλις τα βάζω στην τσέπη μου, κάτι θα συμβεί και τα ξαναδίνω.

Νομίζω ότι είναι το πιό δύσκολο χόμπι ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:[/quote']

Με τα χαρτονομίσματα βασικό ρόλο παίζει ο τρόπος που τα κρατάς στη συλλογή σου.

Η αξία τους όλοι χάνετε άμα τα έχεις τσαλακωμένα και διπλομένα.

Καλύτερα μέσα σε ένα βιβλίο να τα αποθηκεύεις ή ακόμα καλύτερα σε ειδικά άλμπουμ (όπως ανάλογα και για τα νομίσματα) που τα κρατάς αναλοίωτα από το χρόνο και από την επαφή με τον ανθρώπινο ιδρώτα ενώ μπορείς να απολαμβάνεις άνετα οπτικά την συλλογή σου.

• Απαντ. 74
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Χρονιά; Κατάσταση;

Δεν γνωρίζω -για την ώρα! Το'χει η μάνα μου το νόμισμα και δεν θυμάμαι λοιπές λεπτομέρειες. Θα την ρωτήσω κι εδώ είμαστε!

Δημοσ.
Δεν γνωρίζω -για την ώρα! Το'χει η μάνα μου το νόμισμα και δεν θυμάμαι λοιπές λεπτομέρειες. Θα την ρωτήσω κι εδώ είμαστε!

Εξέτασε βασικά αν έχει χτυπήματα στην περίμετρο και κυρίως πάνω στην ημερομηνία.

Αν έχει υποστεί διάβρωση (κυρίως φαίνεται απο την πρασινίλα που αρχίζει και τρώει το νόμισμα),και τη φθορά έχουν τα ανάγλυφα και προεξέχοντα σημεία (το μαλλί που είναι σημείο αναφοράς και είναι το πρώτο που αλλοιώνεται).

Καθαρισμός καλό είναι να μην γίνετε στα νομίσματα γιατί τις περισσότερες φορές καταστρέφονται (σε απειρα χέρια),και χάνετε και η πατίνα που έχουν αποκτήσει με τα χρόνια.

Στην περίπτωση των οβολών σε ένα πιατάκι με λίγο λαδάκι (ιδανικό το παραφινέλαιο)το αφήνεις το νόμισμα ,καμιά δεκαριά ημέρες και μετά με ένα πολύ μαλακό βαμβακερό πανάκι το σκουπίζεις πολύ προσεκτικά.

Υπόψη στους οβολόυς του Γεωργίου Α' (γιατί οβολούς ονομάζουμε και τα νομίματα του Ιονικόυ Κράτους δηλαδή τα νησιά του Ιονίου που μετά το 1862 ενωθήκαν με την Ελλάδα) η κοπή του 1869 είναι και η πιο εύκολη και πιο συχνή.

Δημοσ.

NOMIKOΣ,αυτα τα χαρτακια που βαζεις μεσα τα κερματα,απο που μπορω να τα προμηθευτω και ποσο κοστιζουν?Βγαινουν και σε μεγέθη?

10 μερες μεσα στο λαδι δεν ειναι πολλες?Δεν παθαινει ζημια το νομισμα?

Δημοσ.
NOMIKOΣ' date='αυτα τα χαρτακια που βαζεις μεσα τα κερματα,απο που μπορω να τα προμηθευτω και ποσο κοστιζουν?Βγαινουν και σε μεγέθη?

10 μερες μεσα στο λαδι δεν ειναι πολλες?Δεν παθαινει ζημια το νομισμα?[/quote']

Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μαγαζιά που τα πουλάνε. Κοστίζουν 5 λεπτά το ένα και βγαίνουν σε μεγέθη από 15 εώς 39,5 χιλιοστά.

Δημοσ.
NOMIKOΣ' date='αυτα τα χαρτακια που βαζεις μεσα τα κερματα,απο που μπορω να τα προμηθευτω και ποσο κοστιζουν?Βγαινουν και σε μεγέθη?

10 μερες μεσα στο λαδι δεν ειναι πολλες?Δεν παθαινει ζημια το νομισμα?[/quote']

Πρώτα από όλα όσο μένει μέσα στο λάδι τόσο καλύτερα είναι.

Εχει τύχη διόβολο που βρήκε φίλος μέσα στο χώμα να το έχω 2 μήνες στο παραφινέλαιο και βοήθησε πολύ το νόμισμα στην τελική εικόνα.

Χαρτάκια όπως λεέι και ό άλλος φίλος πουλιούνται στο κέντρο ή αν δεν κάνω και διαφήμιση στον Γεωργιάδη στο Μοναστηράκι.Υπάρχουν σε όλες τις διαστάσεις (από Νο1 εώς Νο10 για 25 χιλιοστά νόμισμα)και βγαίνουν σε 2 τύπους ,με το συραπτικό ,ο απλός που η πενηντάδα έχει 1,5 ευρώ και ο αυτοκόλητος (αυτόν προτιμώ γλυτώνω την βαβούρα) 3 ευρώ την πενηντάδα.

Δημοσ.

Αυτο για το λαδι το ξερα κι εγω απλα στα παρακτω sites λεει οτι αν το αφησεις για μεγαλο χρονικο διαστημα στο λαδι κινδυνευει να φυγει η πατινα.Τελικα τι ισχυει?

Κινδυνεύει να φύγει η πατίνα αν μείνει στο λάδι πιο πολύ απ' ότι χρειάζεται. Το πόσο χρειάζεται θα το εκτιμήσετε εσείς με τις συχνές επισκέψεις σας.

http://coinsmania.tripod.com/coinscare/coinscare.htm

http://67.18.47.148/com/index/drx/gcd/menu/xrisima/cleaning.asp

Με ηλεκτρολυση εχει δοκιμασει κανεις?Ειναι καλυτερο το αποτελεσμα?

Δημοσ.

Γενικότερα, ΜΗΝ καθαρίσετε τα νομίσματά σας. Αν έχουν κάποια αξία, την χάνουν σε μεγάλο βαθμό. Αν είναι μεγάλης αξίας νομίσματα υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να τα καθαρίσουν χωρίς να τα βλάψουν. Αν είναι κοινά νομίσματα, ακόμα και αν είναι σε τέλεια κατάσταση (ακυκλοφόρητα), κανένας συλλέκτης δε θα τα βάλει στη συλλογή του.

Χαρτονάκια κυκλοφορούν σε 11 διαστάσεις, για νομίσματα από 15 χιλιοστά μέχρι 39.5 χιλιοστά. Στο Collector's Shop στη στοά Ορφανίδου τα πουλάνε και σε λιγότερο από 50άδες και κοστίζουν 0,03 τα συρραπτικού και 0,05 τα αυτοκόλλητα.

Δημοσ.

Βασικά οποιαδήποτε επέμβαση πάνω στο νόμισμα επιφέρει αλλαγές που τις περισσότερες φορές είναι αρνητικές.

Κανόνας είναι ειδικά σε νομίσματα που ξεφεύγουν από την λίστα των πολύ εύκολων νομισμάτων να μην τα πειράζουμε.

Το χρονικό διάστημα που πρέπει να μείνει μέσα στο λάδι εξαρτάται από την κατάσταση του νομίσματος και πάντα το τσεκάρουμε κατα τακτά χρονικά διαστήματα.

Όλοι μας που ασχολούμαστε με τα νομίσματα δεν υπάρχει περίπτωση να μην επειχιρήσουμε κάποια στιγμή σε κάποιο νόμισμα που πραγματικά το έχει ανάγκη να το καθαρίσουμε,γιαυτό καλό είναι να πειραματιστεί κάποιος με νομίσματα του κιλού στην αρχή.

Με λάθος κινήσεις πάνω σε ένα νόμισμα τελικά δεν το καθαρίζουμε αλλά το "γιαλίζουμε" που πάει να πει ότι το νόμισμα αυτό είναι πια κατεστραμένο χωρίς πατίνα που μπορεί να έκανε πάνω από έναν αιώνα να σχηματιστεί στην επιφανειά του σε κάποια νομίσματα σε λίγα λεπτά χάθηκε.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Καποιος που ξερει μπορει να μου πει αν το παρακατω (1ΔΡΧ του 1873 - 1$)ειναι πλαστο?Κι αν δεν ειναι γιατι πωλειται τοσο φτηνα?Στο ebay παρατηρησα οτι πωλουνται παλια νομισματα του 18xx με 1-3$.Τι παιζει?

Γενικα πως μπορει καποιος να ξεχωρισει το πλαστο απο το αυθεντικο?

http://cgi.ebay.com/1873-Greece-1-Drachma_W0QQitemZ290001682138QQihZ019QQcategoryZ45152QQrdZ1QQcmdZViewItem

Δημοσ.
Καποιος που ξερει μπορει να μου πει αν το παρακατω (1ΔΡΧ του 1873 - 1$)ειναι πλαστο?Κι αν δεν ειναι γιατι πωλειται τοσο φτηνα?Στο ebay παρατηρησα οτι πωλουνται παλια νομισματα του 18xx με 1-3$.Τι παιζει?

Γενικα πως μπορει καποιος να ξεχωρισει το πλαστο απο το αυθεντικο?

http://cgi.ebay.com/1873-Greece-1-Drachma_W0QQitemZ290001682138QQihZ019QQcategoryZ45152QQrdZ1QQcmdZViewItem

Το ότι είναι κάτι παλιό δε σημαίνει κατανάγκην ότι είναι και σπάνιο. Όπως στην σημερινή εποχή κόβονται εκατομμύρια κέρματα antstoixa κόβονταν και παλιότερα. Η τιμή ενός παλιού νομίσματος είναι αντίστοιχη της κατάστασης του.

Δημοσ.

Πολλές φορές η τιμή εκείνησης είναι χαμηλή για να τράβήξει χτυπήματα ή να λειτουργήσει ως κράχτης και για τις άλλες καταχωρήσης του ίδιου χρήστη.

Τέλος πάντα η τιμή του νομίσματος είναι ανάλογη της καταστασής του και του τιράζ του.

Οι δραχμές του 1873 είναι οι πιο εύκολες από τις δραχμές του Γεωργίου Α' (οι δύσκολες είναι του 1868 μετά του 1874 και τέλος του 1883 και πιο εύκολες του 1873).

Πρόσφατα βρήκα σε Ελληνικό site δημοπρασιών ,δραχμές του 1873 (χωρίς πολύ μαλί ) με 5 ευρώ έκαστη και σε μεγάλη ποσότητα όπου τις πρόλαβε άλλος με 3 ευρώ έκαστη.

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Ο οβολός που ανέφερα παραπάνω είναι όπως αυτός στις φωτογραφίες που βρήκα στο 123sold σε λίγο πιο καλύτερη κατάσταση:

7951bw9.th.jpg 5207fz1.th.jpg

Γνωρίζει κανείς ποια είναι η πραγματική του αξία;

Δημοσ.

Εχω ενα γερμανικο ασημενιο νομισμα το οποιο δεν αναγραφει πανω καμια αξια σε μαρκα η ευρω (μαλλον ειναι σαν ενθυμιο κατι) και το οποιο απεικονιζει απο την μια την πτωση του τειχους του βερολινου και απο την αλλη τον χαρτη της ενωμενης πια γερμανιας.εχω γραφτει και σε ενα φορουμ με νομισματα αλλα δεν ξερει κανεις να μου πει ποσο εχει.Λεει και κατι γερμανικες λεξεις πανω (40 JAHRE BUNDESREPUBLIC DEUTSCHLAND )

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...