Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

Τί είναι τα torrents; Εισαγωγή στο πρωτόκολλο BitTorrent


Eusebius

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αν δεν έχετε καλή ΤΑΧΥΤΗΤΑ στα τόρρεντ, δείτε πρώτα αυτά τα δύο. Και αν έχετε ΑΡΓΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ όταν ανεβοκατεβαίνουν τα τόρρεντ, είναι πολύ πιθανό να φταίει το πρώτο:

 

1
. Βάλτε οπωσδήποτε κόφτη στο
up
load. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ! Εμπειρικά, στις ελληνικές συνδέσεις αυτές οι τιμές φαίνεται να δουλεύουν καλά και παντού:

 

xx/
128
kbps > κόφτης στα
9
kB/s (ή μεταξύ 8 και 10)

xx/
192
kbps > κόφτης στα
13
kB/s (ή μεταξύ 12 και 15)

xx/
256
kbps > κόφτης στα
17
kB/s (ή μεταξύ 16 και 20)

 

20070603.
Για τις σχετικά νέες συνδέσεις με upstream 384 και 512, πειραματιστείτε διπλασιάζοντας τις δοκιμασμένες τιμές για 192 και 256. Π.χ.:

 

xx/
384
kbps > κόφτης στα
26
kB/s (ή μεταξύ 24 και 30)

xx/
512
kbps > κόφτης στα
34
kB/s (ή μεταξύ 32 και 40)

 

2
. Το ότι κατεβάζουμε από http και ftp με 200 kB/s ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα ότι θα κατεβαίνουν και τα τόρρεντ με 200! Άλλο πράγμα το ένα, άλλο το άλλο!

 

 

 

Προεισαγωγικά

 

Έφτιαξα αυτή την εισαγωγή μήπως αποσυμφορηθεί λίγο το φόρουμ από τις απανωτές ερωτήσεις για τα τόρρεντ. Ρίξτε μια ματιά πριν ρωτήσετε! Αν δείτε ακαταλαβίστικα πράγματα, πείτε το! Αν δείτε λάθη, πείτε το! Επειδή έχει τραβήξει σε μάκρος, τη χώρισα σε δύο ποστ. 1. Γενικά για τα τόρρεντ, Σωστές ρυθμίσεις, Σύνδεσμοι, Ιστορικό αλλαγών. 2. Κοινές απορίες [FAQ].

 

 

Τί είναι τα torrents?

 

Τα torrents είναι μικρά αρχειάκια που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πολύ μεγαλύτερων αρχείων, ή συνόλων αρχείων, μέσω του πρωτοκόλλου BitTorrent. (Αυτός είναι ο αυστηρός ορισμός -- συνήθως όταν λέμε «torrent» εννοούμε το κανονικό αρχείο, όχι το μικρούλι.)

 

To BitTorrent είναι πρωτόκολλο Peer To Peer, δηλ. πρωτόκολλο ανταλλαγής αρχείων: τα αρχεία που κατεβάζουμε δεν βρίσκονται σε έναν κεντρικό διακομιστή (όπως, π.χ., όταν κατεβάζουμε με τον Firefox μέσω του πρωτοκόλλου HTTP ή FTP) αλλά στους σκληρούς δίσκους τους δικούς μας και των άλλων χρηστών -- όλοι κατεβάζουν και ανεβάζουν ταυτόχρονα, ο ένας απ' τον άλλο. Ένα πλεονέκτημά του απέναντι σε άλλα πρωτόκολλα P2P είναι ότι επιτρέπει την διανομή/ανταλλαγή μεγάλων αρχείων με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

 

Αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός για τον οποίο το έφτιαξε ο Μπραμ Κόεν [bram Cohen]: να επιτρέπει τη γρήγορη διανομή μεγάλου όγκου δεδομένων (ο Κόεν είχε κατά νου κυρίως τις διανομές Linux) χωρίς να απατείται μεγάλο και δαπανηρό εύρος ζώνης [bandwidth] σε μια κεντρική τοποθεσία.

 

Για να κατεβάζουμε αρχεία μέσω του πρωτοκόλλου χρειαζόμαστε έναν BitTorrent client, δηλ. ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει το πρωτόκολλο BitTorrent.

 

 

Ποιο πρόγραμμα να διαλέξω;

 

Υπάρχουν πολλά καλά προγράμματα. Τρία από τα γνωστότερα (όλα δωρεάν) είναι:

 

 • μTorrent (microTorrent) -- το ελαφρύτερο, για Win, κερδίζει συνέχεια δημοτικότητα από τις αρχές του 2006
 • Azureus -- το πλουσιότερο, για όλα τα ΛΣ, απαιτεί Java
 • BitTorrent -- το παλιότερο, για πολλά ΛΣ, από τον δημιουργό του πρωτοκόλλου BitTorrent

Το δεύτερο και τρίτο, εκτός από δωρεάν, είναι και ανοιχτού κώδικα.

 

Αν έχετε παλιό και αργό μηχάνημα ή παλιό ΛΣ (π.χ. Windows 98 ή ME), αποφύγετε τον Azureus (είναι σχετικά βαρύ, η δε Java δεν δουλεύει τέλεια σ' αυτά τα λειτουργικά) και διαλέξτε το μTorrent. Στο σάιτ του μTorrent έχει δύο επιλογές: Standalone και Installation Program. Αν δεν ξέρετε τη διαφορά μεταξύ των δύο, κατεβάστε το δεύτερο.

 

Για σύγχρονα μηχανήματα η πρώτη μου προτίμηση είναι ο Azureus (φροντίστε οπωσδήποτε να έχετε την τελευταία έκδοση Java) και η δεύτερη ο μTorrent. Δεν έχει μεγάλη σημασία ποιο θα διαλέξετε. Είναι και τα δύο πολύ καλά και εύχρηστα προγράμματα και τις βασικές ανάγκες τις καλύπτουν πάνω-κάτω το ίδιο.

 

Επίσης, έχουν και τα δύο Wizard που προσαρμόζει σχεδόν αυτόματα τις ρυθμίσεις ανάλογα με τις παραμέτρους του συστήματός μας (βλ. παρακάτω) και είναι και τα δύο εξελληνισμένα.

 

Συγκριτικός πίνακας με δεκάδες προγράμματα για όλα τα λειτουργικά συστήματα

 

 

Πού θα βρω πράμα να κατεβάσω;

 

Ο συνηθέστερος τρόπος είναι μέσω ειδικών σάιτ, των λεγόμενων «τράκερ» [trackers]. Κατεβάζουμε από τον τράκερ ένα αρχειάκι με κατάληξη .torrent, το ανοίγουμε με το πρόγραμμα της επιλογής μας, το πρόγραμμα συνδέεται με τον τράκερ και μετά από λίγο αρχίζει το κατέβασμα.

Χοντρικά, η επικοινωνία γίνεται κάπως έτσι:

 

Το πρόγραμμα διαβάζει τη διεύθυνση του τράκερ μέσα από το αρχειάκι .torrent και στέλνει μήνυμα:

-- Είμαι εδώ, θέλω να κατεβάσω το τάδε αρχείο, δεν έχω κανένα κομμάτι.

Ο τράκερ απαντάει:

-- Ωραία. Το αρχείο το έχει ο ένας και ο άλλος και ο παράλλος, ο ένας ολόκληρο, ο άλλος ανολοκλήρωτο και πάει λέγοντας.

Το πρόγραμμά μας παίρνει τη λίστα, αρχίζει να στέλνει αιτήσεις και σύντομα κάποια προγράμματα απαντούν και αρχίζει το κατέβασμα (και σε λίγο και η ανταλλαγή). Κάθε τόσο το πρόγραμμα ξανασυνδέεται με τον τράκερ, τον ενημερώνει για την κατάστασή του και ενημερώνεται για την κατάσταση των άλλων.

 

Με άλλα λόγια, το αρχείο που κατεβάζουμε, π.χ. το .iso του Ubuntu,
δεν
βρίσκεται στον τράκερ. Ο τράκερ φιλοξενεί μόνο τα αρχειάκια .torrent και απλά διαμεσολαβεί στην επικοινωνία μεταξύ των συνδεδεμένων προγραμμάτων (των BitTorrent clients).

Οι τράκερ χωρίζονται σε δημόσιους [public] και ιδιωτικούς [private]. Οι δημόσιοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση. Στους ιδιωτικούς η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη, η δε εγγραφή απαιτεί συνήθως πρόσκληση από άλλο μέλος. Οι ιδιωτικοί τράκερ υποχρεώνουν τα μέλη να διατηρούν μια αναλογία κατεβάσματος/ανεβάσματος κοντά στο 1/1. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πάντα αρχεία σε επάρκεια και ότι μπορούμε να κατεβάσουμε με μεγάλες ταχύτητες.

 

Πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί τράκερ επιτρέπουν την ανταλλαγή αρχείων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Δεν θα αναφέρουμε τέτοιους τράκερ εδώ, αφού σε πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) απαγορεύεται η ανταλλαγή τέτοιων αρχείων χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη των πνευματικών δικαιωμάτων. Για ανταλλαγή αρχείων η οποία είναι σύμφωνη με τον νόμο, ιδού μια επιλογή από το Wiki του Azureus:

 

 

 

Πώς θα κατεβάζω γρήγορα κι ωραία με το πρόγραμμα που διάλεξα;

 

Η ταχύτητα με την οποία κατεβάζουμε εξαρτάται από διάφορα πράγματα. Τα κυριότερα είναι:

 

 • Η ταχύτητα της σύνδεσής μας
 • Η διαθεσιμότητα του αρχείου που θέλουμε και η ταχύτητα των άλλων
 • Η ταχύτητα με την οποία ανεβάζουμε εμείς
 • Οι ρυθμίσεις του προγράμματος

 

Ας τα δούμε ένα-ένα λίγο αναλυτικότερα:

 

 • Ταχύτητα σύνδεσης
   
  Έστω ότι παίρνουμε από τον παροχέα ΠΟΤΕ μια σύνδεση aDSL 512/128kbps.
   
  Πρώτον, μετατρέπουμε στη μονάδα που μας ενδιαφέρει. Οι παροχείς μιλάνε σε bits επειδή τα bits κάνουν μπούγιο. Σε αντίθεση με τους παροχείς, οι υπόλοιποι άνθρωποι συνεννοούνται συνήθως σε bytes. Τα μπιτ συμβολίζονται με πεζό b και τα μπάιτ με κεφαλαίο B. 1 μπάιτ [byte] = 8 μπιτ [bits]. Άρα, η ταχύτητα που αγοράσαμε είναι 64/16 kB/s.

  Για να είμαστε ακριβείς, η διαίρεση πρέπει να γίνει διά του 8,192, που μας δίνει 62,5/15,625 k
  B
  /s.
  και
  .


  Δεύτερον, η ταχύτητα αυτή είναι ονομαστική. Για διάφορους τεχνικούς λόγους, η πραγματική ταχύτητα είναι συνήθως χαμηλότερη. Έτσι, η ταχύτητα που πήραμε θα είναι πάνω-κάτω κάτι τέτοιο: 55/13 kB/s.
   
  Άρα, αν αγοράσαμε μια σύνδεση 512/128kbps και κατεβάζουμε με ταχύτητες που πλησιάζουν τα 50 kB/s ή τα ξεπερνούν, ησυχάζουμε και δεν ασχολούμαστε άλλο μ' αυτό.

 • H διαθεσιμότητα του αρχείου και η ταχύτητα των άλλων
   
  Όσο περισσότεροι έχουν το αρχείο και όσο λιγότεροι το ζητούν, τόσο γρηγορότερα θα το κατεβάσουμε. Βέβαια, σημασία έχει και η μέση ταχύτητα με την οποία ανεβάζει η παρέα. Με άλλα λόγια, καλύτερα να έχουν το αρχείο 10 άνθρωποι με 2Mbps upstream ο καθένας, παρά 100 με upstream 128kpbs ο καθένας. Όταν διαλέγουμε τόρρεντ, βλέπουμε από πριν πόσοι το έχουν και πόσοι το ζητούν, αλλά το δεύτερο, τη μέση ταχύτητα με την οποία ανεβάζει η παρέα, δεν γίνεται να το ξέρουμε από πριν.

  Στον Azureus, και αφού ξεκινήσει το κατέβασμα, μπορούμε να δούμε τη μέση ταχύτητα της παρέας. Πηγαίνουμε στην Στατιστική και κοιτάζουμε την γκρίζα γραμμή: Average Swarm Speed (Μέση ταχύτητα σμήνους). («Swarm» σημαίνει «σμήνος, σμάρι, κοπάδι».) Εναλλακτικά, προσθέτουμε τη στήλη Average Swarm Speed στο κεντρικό παράθυρο, ώστε να βλέπουμε την τιμή ανά πάσα στιγμή για κάθε τόρρεντ. (Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται σε άλλα προγράμματα).


 • Η ταχύτητα με την οποία ανεβάζουμε
   
  Το BitTorrent είναι πρωτόκολλο για ανταλλαγή αρχείων, δηλ. πάρε-δώσε, και τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα να ανταμείβουν εκείνους που είναι καλοί και στο «δώσε», όχι μόνο στο «πάρε». Γι' αυτό είναι καλό να δίνουμε όσο περισσότερο γίνεται -- όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματική ταχύτητα ανεβάσματος της σύνδεσής μας, αλλά όχι πολύ κοντά, διότι τότε η σύνδεσή μπουκώνει, δηλ. δεν μένει upstream για να επικοινωνεί το πρόγραμμα τόρρεντ και τα άλλα προγράμματα του διαδικτύου με τον έξω κόσμο.
   
  Εμπειρικά, ένα καλό όριο (κόφτης) για συνδέσεις με ονομαστικό upstream 128, 192 και 256 kbps είναι γύρω στο 80% της πραγματικής τιμής. Γενικά, είναι καλό να ξεκινήσουμε με μια τιμή που ξέρουμε από άλλους ότι δουλεύει καλά και μετά να πειραματιστούμε λίγο πάνω-κάτω. Βλ. λίγο πιο κάτω για τις τιμές αυτές. Στο κατέβασμα δεν χρειάζεται κόφτης -- το αφήνουμε απεριόριστο [unlimited]. -- Για περισσότερα, ο madsc εξηγεί αναλυτικά.

 • Ρυθμίσεις προγράμματος
   
  Και ο Azureus και ο μTorrent έχουν έναν Wizard που τρέχει μετά την εγκατάσταση και ρυθμίζει το πρόγραμμα για βέλτιστη απόδοση. Μπορούμε να εκτελέσουμε τον Wizard και αργότερα, αν στο μεταξύ άλλαξε κάτι στις παραμέτρους μας ή αν πειράξαμε τις ρυθμίσεις και τα κάναμε θάλασσα. Εδώ το πρόγραμμα μάς ζητάει να δηλώσουμε την πραγματική ταχύτητα ανεβάσματος σε kbps. Αντί να τρέχουμε να τεστάρουμε την πραγματική ταχύτητα, μπορούμε να βάλουμε την ονομαστική (π.χ., xx/128kbps) και μετά να κάνουμε μια μικρή προσαρμογή με το χέρι στον κόφτη του upload.
   
  Εμπειρικά, στις ελληνικές συνδέσεις αυτές οι τιμές φαίνεται να δουλεύουν:
  • xx/128 kbps --> κόφτης του up στα 9 kB/s (ή μεταξύ 8 και 10)
  • xx/192 kbps --> κόφτης του up στα 13 kB/s (ή μεταξύ 12 και 15
  • xx/256 kbps --> κόφτης του up στα 17 kB/s (ή μεταξύ 16 και 20)

   

  Ίσως να χρειαστεί να πειραματιστούμε λίγο μέχρι να βρούμε την ιδανική τιμή για τη σύνδεσή μας. Για γρήγορη ρύθμιση, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του προγράμματος στο system tray και ανεβοκατεβάζουμε λίγο την τιμή.

   

  Είμαστε έτοιμοι! εκτός αν...

   

  Είμαστε πίσω από δρομολογητή [router], οπότε θα χρειαστεί επίσης να προωθήσουμε την πόρτα [port] μέσω της οποίας επικοινωνεί το πρόγραμμα και να τη στείλουμε στη διεύθυνση IP του υπολογιστή στον οποίο είναι εγκατεστημένο -- διαφορετικά το πρόγραμμα μπορεί να σέρνεται. Είναι απλό. Τα βήματα (για Windows XP):

   

  • Από Έναρξη/Start επιλέγουμε Εκτέλεση/Run, γράφουμε cmd και χτυπάμε Enter
  • Στην κονσόλα γράφουμε ipconfig και χτυπάμε Enter
  • Σημειώνουμε την IP Address (αυτή είναι η διεύθυνση που παίρνει ο Υ/Η από τον δρομολογητή)
  • Πηγαίνουμε στο PortForward.com, επιλέγουμε τον τύπο του δρομολογητή και κατόπιν το πρόγραμμά μας
  • Πληκτρολογούμε στα κουτάκια την διεύθυνση IP και την πόρτα που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα (ο Azureus ή το μTorrent -- θα τη βρούμε στον Wizard ή στις επιλογές του προγράμματος)
  • Κατεβαίνουμε στο κάτω-κάτω μέρος της σελίδας και βλέπουμε πού ακριβώς πρέπει να καταχωρήσουμε τις τιμές στον δρομολογητή μας.
  • Μπαίνουμε στο δρομολογητή από τον πλοηγό της επιλογής μας (τη διεύθυνση του δρομολογητή την είδαμε προηγουμένως που δώσαμε ipconfing: Default Gateway), καταχωρούμε τις τιμές και είμαστε έτοιμοι.

   

  Εννοείται επίσης ότι, αν έχουμε firewall, έχουμε δώσει το ελεύθερο στο πρόγραμμα να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο. Πρέπει να επιτρέψουμε καί τις εξερχόμενες καί τις εισερχόμενες συνδέσεις. Ο takis456 εξηγεί ωραία γιατί πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένες οι πόρτες και γιατί πρέπει να επιτρέπουμε τις εισερχόμενες συνδέσεις.

   

  Αν δυσκολευτείτε με το firewall, ιδού μερικά λινκ από τον asmilon με εικονογραφημένες οδηγίες για το firewall των XP SP2 και άλλα δημοφιλή firewalls:

   

  Για να ανακεφαλαιώσουμε το θέμα των σωστών ρυθμίσεων:

  • Εκτελούμε τον Wizard, φροντίζουμε τον κόφτη
  • Αν είμαστε πίσω από δρομολογητή, προωθούμε σωστά τις πόρτες
  • Αφήνουμε το πρόγραμμα να επικοινωνεί ελεύθερα μέσα από το firewall

 

 

Επιλογή συνδέσμων

 

 

Άλλα σχόλια

 • Μην ξεχνάτε ότι το BitTorrent είναι πρωτόκολλο ανταλλαγής αρχείων. Τα αρχεία που κατεβάζουμε δεν τα παίρνουμε από έναν κεντρικό διακομιστή αλλά από τους δίσκους των απλών χρηστών: δίνουμε και παίρνουμε. Γι' αυτό, μη σας νοιάζει μόνο το πόσο θα κατεβάσετε και πόσο γρήγορα θα το κατεβάζετε, αλλά να φροντίζετε να ανεβάζετε και λίγο. :) Απλά, μην κλείνετε το πρόγραμμα μόλις ολοκληρωθεί το κατέβασμα, αλλά αφήστε το να ανεβάσει λίγη ώρα.

 

 

Ιστορικό αλλαγών

 • 20070603. Κόφτης για xx/384 και xx/512, στην πρώτη ενότητα.
 • 20061022. Σύνδεσμοι για software firewalls, από asmilon.
 • 20061022. Διάφορα λινκ, τιμές για κόφτη, προσθήκες, διορθώσεις, προεισαγωγικά, χώρισμα στα δύο.
 • 20061011. Upload και κόφτης, λινκ madsc.
 • 20060930. Μεταφορά αρχείων στις Απορίες, λινκ paredwse.
 • 20060927. Όπερα (devout84) και προεπισκόπηση στις Απορίες, Az/Linux, διορθώσεις.
 • 20060823. TCPIP Patch στις Απορίες, ανακεφαλαίωση σωστών ρυθμίσεων.
 • 20060818. Προσθήκες στις Απορίες: επαναφορά default, τί σημαίνει μTorrent, Azureus.
 • 20060818. Λινκ takis456 για πόρτες και εισερχόμενες, μικροδιορθώσεις.
 • 20060817. Προσθήκη στις Απορίες: Α' βοήθειες για μηνύματα σφάλματος.
 • 20060814. Σύνδεσμοι και μικροδιορθώσεις.
 • 20060810. Προσθήκη στις Απορίες: σταθερή εσωτερική IP.
 • 20060809. Συμπληρώματα στο Πώς θα κατεβάζω..., διορθώσεις, μικροαλλαγές.
 • 20060808. Επικοινωνία tracker με clients και μικροδιορθώσεις.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • Απαντήσεις 208
 • Δημιουργία
 • Τελευταία απάντηση

Συχνές απορίες (πραγματικές και υποθετικές)

 

 • Όταν κατεβάζω είναι πολύ αργό το ίντερνετ! Τί να κάνω;
   
  Μπορεί η ανώτατη ταχύτητα ανεβάσματος που έθεσε ο Wizard να είναι πολύ κοντά στην πραγματική ταχύτητα ανεβάσματος της σύνδεσής σας. Έτσι, δεν μένει αρκετό bandwidth για να επικοινωνούν τα άλλα προγράμματα με τον έξω κόσμο (π.χ. ο Firefox). Δοκιμάστε να βάλετε τον κόφτη του ανεβάσματος λίγο παρακάτω, π.χ, από 10 kB/s στα 9 kB/s ή από 9 στα 8. Αν ήταν αυτό το πρόβλημα, τότε μάλλον θα δείτε και καλύτερες ταχύτητες στο πρόγραμμα BitTorrent.

 • Τα έχω ρυθμίσει όλα σωστά αλλά κατεβάζει πολύ αργά!
   
  Μπορεί να μην έχετε διαλέξει υγιές τόρρεντ. Στα τόρρεντ «καλή υγεία» σημαίνει καλή αναλογία seeders/leechers. (Seeders ονομάζονται όσοι έχουν ολοκληρώσει το κατέβασμα και μόνο ανεβάζουν. Leechers εκείνοι που κατεβάζουν και ανεβάζουν ταυτόχρονα.) Π.χ., μια αναλογία 2/200 είναι κακή. Η αναλογία 200/200 είναι πολύ καλή. Η αναλογία 200/20 είναι υπερτέλεια. Όταν η υγεία του τόρρεντ είναι κακή, τα αρχεία θα κατέβουν ούτως ή άλλως, αλλά θα περιμένετε πολύ...

 • Πώς θα βεβαιωθώ ότι όλα είναι εντάξει από τη δική μου πλευρά;
   
  Σχεδόν όλες οι διανομές Linux και πολλά άλλα προγράμματα διατίθενται και σε μορφή τόρρεντ. Αυτά τα τόρρεντ έχουν συνήθως πολύ καλή αναλογία seeders/leechers και κατεβαίνουν πολύ γρήγορα. Διαλέξτε ένα και κατεβάστε το, να δείτε τί ταχύτητα θα πιάσει:

   

  Ένα άλλο μικρό αρχειάκι που κατεβαίνει πολύ γρήγορα είναι η εκάστοτε βήτα έκδοση του Azureus:

   

  Αν η ταχύτητα είναι καλή, το μονο που λείπει είναι να επιλέγετε υγιή τόρρεντ.

  Στον Azureus, ένας απλούστερος τρόπος είναι να κοιτάξετε το Average Swarm Speed στην Στατιστική (βλ. παραπάνω). Αν δεν είστε κάτω από τον μέσο όρο, όλα είναι εντάξει.

 • Γίνεται να κάνω προεπισκόπηση [preview] των αρχείων που κατεβάζω;
   
  Εξαρτάται. Π.χ., αν το αρχείο είναι πολλά κομμάτια .rar, δεν γίνεται. Αν είναι ένα αρχείο .avi, γίνεται. Δύο τινα χρειάζονται: Πρώτον, να έχουν κατεβεί κάποια κομμάτια του αρχείου, οπωσδήποτε το πρώτο και κατά προτίμηση και το τελευταίο. Δεύτερον, ένα πρόγραμμα που διαβάζει ημιτελή αρχεία.
   
  Για το πρώτο, πηγαίντε στις προτιμήσεις του προγράμματος και βεβαιωθείτε ότι είναι τικαρισμένη η επιλογή να ζητάει το πρώτο και το τελευταίο κομμάτι πριν από τα άλλα.
   
  Για το δεύτερο, ιδού τρεις λύσεις:
  • MPlayer -- Το καλύτερο. Μόνο που δεν έχει ακόμα εύχρηστο GUI [Graphical User Interface], οπότε διαλέγουμε τον άλλο δυνατό παντοπαίχτη:
  • VLC media player -- Το δεύτερο καλύτερο
  • BitComet -- Πρόγραμμα τόρρεντ με ενσωματωμένη προεπισκόπηση (πολύ αγαπητό γενικά, αλλά και εδώ στο Insomnia). Αν χρειάζεστε συχνά την προεπισκόπηση, ρίξτε του μια ματιά.

   

  Εγκαταστήστε λοιπόν το VLC, πηγαίντε στο ημιτελές αρχείο και σύρτε το σε ένα παράθυρο του VLC (αν το VLC σας προτείνει να διορθώσει το αρχείο, πείτε όχι).

   

  Αν το πρόγραμμα τόρρεντ δεν αφήνει να γίνει προεπισκόπηση ενός αρχείου που ανεβοκατεβαίνει εκείνη την ώρα, δύο είναι οι λύσεις:

  • Κλείστε το πρόγραμμα τόρρεντ, κάντε προεπισκόπηση, και ξανανοίξτε το
  • Κάντε Ctrl+C, Ctrl+V το αρχείο. Θα φτιαχτεί ένα αντίγραφο μέσα στον ίδιο φάκελο. Κάντε προεπισκόπηση το αντίγραφο και μετά σβήστε το

 • Γίνεται να μεταφέρω τα αρχεία μου αλλού και να συνεχίσει το ανέβασμα/κατέβασμα;
   
  Βέβαια! Και σε άλλον φάκελο και σε άλλον δίσκο και σε άλλο πρόγραμμα και σε άλλο κομπιούτερ και σε άλλο λειτουργικό σύστημα! Ο paredwse το έχει εξηγήσει πολλές φορές. Δείτε μια κλασική περίπτωση.
   
  Βασικά, δύο πράγματα χρειάζονται:
  • Βάλτε τα αρχεία εκεί που θέλετε. -- Όπως ενδείκνυται γενικά όταν ο όγκος των αρχείων είναι μεγάλος, αντιγράψτε τα στη νέα θέση, βεβαιωθείτε ότι αντιγράφτηκαν σωστά και ότι όλα δουλεύουν εντάξει και μόνο τότε διαγράψτε τα από την παλιά θέση. Μην κάνετε κατευθείαν μεταφορά!
  • Ανοίξτε τις προτιμήσεις του προγράμματος και δείξτε του την καινούργια θέση των αρχείων.

   

  Αν εκτός από θέση θέλετε να αλλάξετε και πρόγραμμα/κομπιούτερ/ΛΣ, καλό είναι να έχετε κάπου μαζεμένα και τα αρχειάκια .torrent, για να μην τα ψάχνετε μετά ένα-ένα στο ίντερνετ (χωρίς αυτά το πρόγραμμα δεν θα βλέπει τί έχει στον φάκελο που του δείξατε). Πού βρίσκονται αυτά; Στα 2000/ΧP:

  • μTorrent: πατήστε Winkey+R, γράψτε %appdata%\utorrent και χτυπήστε Enter
  • Azureus: πατήστε Winkey+R, γράψτε %appdata%\azureus\torrents και χτυπήστε Enter

 • Προώθησα την πόρτα στην IP, αλλά η IP αλλάζει κάθε φορά που ανοίγω το κομπιούτερ!
   
  Αυτό είναι πρόβλημα! Τί συμβαίνει εδώ: Ο δρομολογητής δεν δίνει πάντα την ίδια εσωτερική IP στο κομπιούτερ. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι στο μεταξύ συνδέσατε μια άλλη συσκευή στο δίκτυο και την έδωσε εκεί την IP. Έτσι, ενώ έχετε ορίσει να στέλνει στην IP x ό,τι έρχεται για την πόρτα y, τώρα στην IP x είναι ένα άλλο κομπιούτερ ή δεν είναι τίποτα...
   
  Δύο λύσεις υπάρχουν:
  • Πείτε του DHCP Server του δρομολογητή να δίνει σταθερή IP στον Η/Υ που σας ενδιαφέρει. Αυτό δεν γίνεται σε όλους τους δρομολογητές -- δείτε το εγχειρίδιο. Σε κάποιους γίνεται με εναλλακτικό firmware, π.χ. DD-WRT. Θα χρειαστεί να ξέρετε την MAC Address της κάρτας δικτύου του Υ/Η. Από Έναρξη/Start, Εκτέλεση/Run, γράψτε cmd, Enter, γράψτε ipconfig /all, Enter, και δείτε την Physical Address (δηλ. την ταυτότητα (μοναδική) μέσω της οποίας η κάρτα σας αναγνωρίζεται από άλλες συσκευές δικτύου). Μετά πείτε του δρομολογητή να δίνει πάντα την ίδια IP σ' αυτή την κάρτα.
  • Πείτε του Η/Υ να μην παίρνει αυτόματα IP (από τον DHCP Server του δρομολογητή) και δώστε του («καρφώστε του», όπως λέγεται συχνά) μια σταθερή διεύθυνση IP. Οδηγίες με εικόνες στο PortForward.com: How To setup a Static IP Address.

 • Μου βγάζει το τάδε μήνυμα σφάλματος! Τί να κάνω;
   
  Αντιγράψτε το μήνυμα όπως είναι (ή μέρος του, άμα είναι πολύ μεγάλο), πηγαίντε στο Google, προσθέστε και το όνομα του προγράμματος, π.χ., Azureus ή uTorrent, (το βήμα αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο) και κάντε αναζήτηση. Το πιθανότερο είναι να βρείτε λύση μέσα στα δέκα πρώτα αποτελέσματα. Αν δεν βγάλετε άκρη, ρωτήστε εδώ πέρα.

 • Τί θα κάνω μ' αυτή την Όπερα; [Opera] Δεν θέλω να μου ανοίγουν εκεί τα τόρρεντ!
   
  Είναι απλό. Από απάντηση του μέλους devout84:
   
  Ανοίξτε ένα κενό καρτελάκι [tab], γράψτε opera:config και χτυπήστε Enter. Στην επιλογή BitTorrent αποεπιλέξτε το Enable.

 • Θέλω να επαναφέρω τις προεπιλεγμένες [default] ρυθμίσεις!
   
  Είναι απλό. Στα Windows 2000/XP,
   
  Azureus:
  • Κλείστε τον Azureus
  • Από Έναρξη/Start επιλέξτε Εκτέλεση/Run (ή πατήστε κατευθείαν Winkey+R), γράψτε %appdata%\azureus και χτυπήστε Enter -- θα ανοίξει ένα παράθυρο του Windows Explorer
  • Διαγράψτε δύο αρχεία: azureus.config και azureus.config.bak (και μόνο αυτά τα δύο)
  • Ανοίξτε το πρόγραμμα και θα είναι σαν να ξεκινάει για πρώτη φορά (άμα δείτε ένα μήνυμα ότι την τελευταία φορά δεν τερμάτισε σωστά, μη δώσετε σημασία: απλά, βλέπει ότι λείπουν αυτά τα δύο αρχεία και νομίζει ότι καταστράφηκαν από ανώμαλο τερματισμό)

   

  μTorrent:

  • Κλείστε το μTorrent
  • Από Έναρξη/Start επιλέξτε Εκτέλεση/Run (ή πατήστε κατευθείαν Winkey+R), γράψτε %appdata%\utorrent (προσοχή: είναι utorrent, όχι μtorrent) και χτυπήστε Enter -- θα ανοίξει ένα παράθυρο του Windows Explorer
  • Διαγράψτε δύο αρχεία: settings.dat και settings.dat.old (και μόνο αυτά τα δύο)
  • Ανοίξτε το πρόγραμμα και θα είναι σαν να ξεκινάει για πρώτη φορά

 • Τί είναι το TCPIP Patch; Το χρειάζομαι;
   
  Προειδοποίηση: Το θέμα είναι αμφιλεγόμενο και η λύση που αναφέρεται παρακάτω τροποποιεί ένα βασικό αρχείο συστήματος των Windows. Προσεγγίστε με προσοχή! και μόνο εφόσον: 1. έχετε ανεπίλυτα προβλήματα ταχύτητας και 2. βλέπετε μέσω του Event Viewer ότι το θέμα σας αφορά! Επίσης, ρίξτε μια ματιά σε αυτό και αυτό το ποστ του madsc για πατσαρισμένα tcpip.sys και ελληνικές συνδέσεις.
   
  Το SP2 των XP και το SP1 Beta των 2003 εισήγαγαν όριο (10) στις ταυτόχρονες απόπειρες TCP συνδέσεων, προκειμένου «να περιοριστεί η ταχύτητα με την οποία κακόβουλα προγράμματα, όπως ιοί και σκουλήκια, μεταδίδονται προς μη μολυσμένους υπολογιστές». (Προσοχή: το όριο αφορά τις ταυτόχρονες απόπειρες, όχι τις ταυτόχρονες επιτυχημένες συνδέσεις, που μπορεί να είναι εκατοντάδες.) Για περισσότερα: Changes to Functionality in Microsoft Windows XP Service Pack 2: Part 2: Network Protection Technologies. Κάποια δικτυακά και διαδικτυακά προγράμματα ενδέχεται να επηρεάζονται από τον περιορισμό αυτό. Τα προγράμματα P2P είναι μεταξύ αυτών που ενδέχεται να επηρεάζονται.
   
  Για να δείτε αν σας αφορά το θέμα, γράψτε eventvwr.msc στο Run/Εκτέλεση, Enter, και κοιτάξτε στο System για Events με αριθμό 4226. Αν είναι πολλά, σημαίνει ότι φτάνετε συχνά το όριο και ότι ενδέχεται να καθυστερεί το πρόγραμμα τόρρεντ και άλλα (δια)δικτυακά προγράμματα που τρέχουν ταυτόχρονα. Για να αλλάξετε την κατάσταση χρειάζεται επέμβαση σε ένα αρχείο συστήματος των Windows, to TCPIP.SYS.
   
  Κατεβάστε το διορθωτικό πρόγραμμα Event ID 4226 Patcher του LvlLord και μέσω αυτού ανεβάστε λίγο το όριο, π.χ. σε 50. Πριν κάνει τη διόρθωση, το Event ID 4226 Patcher φτιάχνει ένα αντίγραφο του αρχείου, ώστε να είναι δυνατή μετά η επαναφορά. Ωστόσο, λάβετε υπόψιν ότι η επέμβαση γίνεται σε ένα βασικό αρχείο συστήματος των Windows και ότι δεν αποκλείεται να έχετε επιπλοκές: δεν φέρουμε καμία ευθύνη! (Επίσης, κάποιες ενημερώσεις των Windows αντικαθιστούν το αρχείο και επαναφέρουν το όριο στο 10, οπότε θα χρειαστεί να ξαναεκτελέσετε το πρόγραμμα του LvlLord.)
   
  Τώρα, αφού τα κάνατε όλ' αυτά, είναι ώρα να σκαλίσετε λίγο και τις ρυθμίσεις του προγράμματος. Και ο Azureus και το μTorrent έχουν εσωτερικό όριο 8, αναγκαστικά, λόγω του ορίου που εισήγαγε το SP2. Βάλτε το λίγο παραπάνω, π.χ., 16. Στον Azureus: Tools, Options, Connection, Advanced Network Settings, Max simultaneous outbound connection attempts. Στο μTorrent: Options, Preferences, Advanced, net.max_halfopen.
   
  Αφού αλλάξετε και το εσωτερικό όριο του προγράμματος, είναι πιθανό τα τόρρεντ να ξεκινούν γρηγορότερα. Επίσης, ενδέχεται να δείτε καλύτερη συνολική ταχύτητα στις παρακάτω περιπτώσεις:
  • Σχετικά γρήγορη σύνδεση
  • Πολλά τόρρεντ που κατεβαίνουν ταυτόχρονα (5, 10, 50, 100 κοκ.)
  • Τόρρεντ με ελάχιστους seeders και πολλούς leechers
  • Τόρρεντ με αρχεία τεμαχισμένα σε πολλά μικρά κομμάτια (π.χ., 128kB) παρά σε λίγα και μεγάλα (π.χ., 4MB)
  • Ταυτόχρονη λειτουργία πολλών προγραμμάτων που κάνουν όλα πολλές ταυτόχρονες απόπειρες TCP συνδέσεων

   

  Και, να το πω άλλη μία φορά: όλ' αυτά τα κόλπα μπορεί να μη σας αφορούν καθόλου και επίσης είναι πιθανό να προκαλέσουν ζημιά στο σύστημά σας.

  Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά
  . Ανακάλυψα
  [2006-09]
  ότι ο Azureus για Linux έχει κι αυτός εσωτερικό όριο 8. Το ξέχασαν; Εν πάση περιπτώσει, έβαλα μεγαλύτερη τιμή και η ταχύτητα (προς τα πάνω και προς τα κάτω) αυξήθηκε και σταθεροποιήθηκε αισθητά.

 • Πού θα βρω πρόσκληση για έναν private tracker?
   
  Δεν ξέρω. Και να ήξερα, δεν θα απαντούσα εδώ, αφού τέτοιες ερωτήσεις και απαντήσεις απαγορεύονται από τον κανονισμό του Insomnia.

 • Ποιος είναι ο καλύτερος τράκερ για ελληνική/ξένη κλπ. μουσική κλπ. κλπ.;
   
  Βλ. παραπάνω απάντηση

 • Τί σημαίνει «μTorrent»; Πώς γράφεται; Πώς προφέρεται;
   
  Σημαίνει «microTorrent». Προφέρεται ποικιλοτρόπως: μικροτόρρεντ, μαϊκροτόρρεντ, μιουτόρρεντ (από την προφορά του συμβόλου στα αγγλικά) ή γιουτόρρεντ (από το γράμμα u, που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται όταν δεν είναι εύκολη η χρήση του ελληνικού αλφαβήτου ή του ειδικού συμβόλου). Η γραφή «utorrent» είναι η επικρατέστερη και δίνει τα περισσότερα αποτελέσματα στις αναζητήσεις. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο Google, χρησιμοποιήστε και τις δύο βάζοντας ανάμεσα διάζευξη. Π.χ., «utorrent|μtorrent problem»

 • Τί σημαίνει «torrent»;
   
  «Χείμαρρος». Και «BitTorrent» σημαίνει χείμαρρος από μπιτ. -- Όπως είπαμε πιο πάνω, το πρωτόκολλο επιτρέπει μεγάλες ταχύτητες στην ανταλλαγή αρχείων. Όπως και στα ελληνικά, η λέξη έχει και στα αγγλικά τη μεταφορική σημασία του ορμητικού και ασυγκράτητου.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόνο που εγω τα εχω κάνει ολα σωστά αλλα οι ταχύτητες είναι το πολύ μεχρι 32kb σε ενα αρχείο με 389/219...(με 512 συνδεομαι και οι ταχύτητες στο internet είναι 55kb)

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να 'στε καλά, παιδιά. :)

 

blu-ray, το έχω δει κι αυτό να συμβαίνει, όχι σπάνια. (Βέβαια σκέψου ότι κατεβάζεις με περίπου τετραπλάσια ταχύτητα απ' αυτήν που ανεβάζεις.)

 

Χωρίς να είμαι ειδικός, απ' όσο έχω δει κι έχω διαβάσει, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Νά μερικοί:

 

 • Η κατανομή των συνδεδεμένων προγραμμάτων (πόσα απ' το ένα, πόσα απ' το άλλο κλπ.)
 • Traffic shaping από τον παροχέα, ιδίως σε ώρες αιχμής. Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα κάποιοι παροχείς κάνουν traffic shaping, αλλά δεν έχω ιδέα αν ασχολούνται με το πρωτόκολλο BitTorrent.
 • Ο περιορισμός στις ταυτόχρονες απόπειρες σύνδεσης που εισήγαγε το SP2 -- fix

 

Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν κι άλλοι πιθανοί λόγοι, αλλά για όλα αυτά θα χρειαστούμε ένα Advanced BitTorrent FAQ -- και μην ξεχνάς, πάλι, ότι ανεβάζεις με 8 ή 9 ή 10 και κατεβάζεις με 32.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 2 εβδομάδες αργότερα...
Μόνο που εγω τα εχω κάνει ολα σωστά αλλα οι ταχύτητες είναι το πολύ μεχρι 32kb σε ενα αρχείο με 389/219...(με 512 συνδεομαι και οι ταχύτητες στο internet είναι 55kb)
dokimase namioseis to uploas ou kampia kb oste na mhn sou rixnei to download..dokimas netlimiter kai tha deis diafora terastia file..mhn mioseis terma to upload giati allios tha se xaraktirisoun leecher k mporeis na fas bann..kopse osa kb deis oti creuiazetai gia na mh s rixnei..afth pisteuo pos einai h aitia
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Guyz emena leei pos de vriskei tin x port pou thelei, par'ola ayta katevazei me 51 ! Einai logiko, i kati de paei kala?

 • Ποιο πρόγραμμα;
 • Τί μήνυμα;
 • Σε τί σύνδεση;

Πέρα απ' αυτά, ακόμα κι αν δεν έχεις προωθήσει πόρτες, το πρόγραμμα μπορεί να δουλεύει μια χαρά μέσω UPnP, που κάνει αυτόματα τη δουλειά.

 

Το θέμα είναι ότι σε πολλούς συνδυασμούς προγράμματος-ρούτερ το UPnP δεν δουλεύει καλά (π.χ., Azureus και Linksys: πολλές φορές είναι καλύτερο να κλείσεις τελείως το UPnP μέσα από τον Azureus) και ότι μπορεί να δουλεύει αλλά να σε ζαλίζει στα μηνύματα. Π.χ., δες από το FAQ του μTorrent:

 

What does "Unable to map UPnP port to xx.xx.xx.xx:xx" mean?

 

This error means that µTorrent was unable to map the port with UPnP. If you have a green status light or have forwarded your port manually, you can safely ignore this error. However, if you have a yellow/red status light, it may mean that you need to forward the port manually, or that your firewall is blocking incoming connections. UPnP will currently only work on Windows XP in 1.5, so other OSes will need to forward manually. However, 1.5.1 beta 462 and later support UPnP on ALL OSes.

 

Για το firewall, ναι, άφησέ το τελείως ελεύθερο το πρόγραμμα, και στα εισερχόμενα και στα εξερχόμενα.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Se adsl 512/128, me to utorrent! Mou vgazei akrivos to minima pou les, kai den exei prasino fotaki. Para ola ayta, katevazei kanonika.

Episis meta apo dokimi, mplokarontas to programma na kanei incoming connections den yparxei kapoio provlima... Sigoyra na to epitrepso? Den pisteyo na afino toys ypoloipous xristes na kanoun panygiri me to pc mou? :P

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, το πράσινο λαμπάκι εμφανίζεται όταν υπάρχουν incoming connections. Είχα γράψει κ ένα post παλιότερα σχετικά με αυτό:

 

http://www.insomnia.gr/vb3/showpost.php?p=1211406&postcount=14

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.