Προς το περιεχόμενο

Windows Vista ver.5536 pre-RC1 "Director's cut"

ODT

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρίν διαβάσετε παρακάτω έχω να πω τα εξής(επειδή ρωτήθηκα):

ΔΕΝ δουλεύω στη microsoft ή σε εταιρία που έχει ίδια συμφέροντα με τη microsoft.

ΔΕΝ είμαι MSDN subscriber ή beta tester ή τσιράκι της Microsoft, το link για

να κατεβάσω το λειτουργικό στο οποίο αναφέρεται αυτό το review το βρήκα σε κάποιο άλλο forum

Το ποστ αυτό αναφέρεται στα vista 5536 pre-RC1

------------------------------------------------------------------

Το πόστ ήταν μεγαλύτερο και κάλυπτε περισσότερα στοιχεία τα οποία όμως έχουν απαντηθεί και καλυφθεί από τις ερωταποκρίσεις σε αυτό το ποστ… ενώ είχε γίνει τόσο μεγάλο που ακόμη και εγώ βαριόμουν να το διαβάσω και και να το διορθώσω.

Επίσης, ό,τι γράφω παρακάτω δεν είναι απαραίτητα σωστό. Χρησιμοποιήστε την κριτική σας ικανότητα και κρίνετε.

Δεκτό ΚΑΘΕ σχόλιο και παρατήρηση – διόρθωση πάνω στα γραφόμενά μου. Δεν δηλώνω guru των vista ειδικά όταν δεν είναι και πολύς ο καιρός που τα χρησιμοποιώ (κάποιοι εδώ μέσα τα παρακολουθούν από τότε που τα έλεγαν Longhorn)

Εννοείται πως δεν έχω καμία (μα καμία όμως) ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια δεδομένων, καταστροφή υλικού (μητρικής, επεξεργαστή, βίντεο, τοστιέρας) που μπορεί να βιώσετε κατά την εγκατάσταση και κυρίως κατά την απεγκατάσταση των windows vista, αυτά....

Παρότι ποτέ δεν είχα μπει στο τριπάκι του να έχω ένα hi-end λειτουργικό με πολλά μπλιμπλίκια και εικονίδια, και γραφικά και και και....ένα πρωινό Σαββάτου που παραδόξως είχα ξυπνήσει νωρίς, αφού (πάλι παραδόξως) είχα κοιμηθεί νωρίς το προηγούμενο βράδυ, αποφάσισα να δοκιμάσω τι κάνει αυτό το dvd-ακι που είχα ψήσει τις προάλλες και έγραφε πλέον επάνω “vista -prerc1”.

Πειραματόζωο για αυτή τη δουλειά έγινε το laptop αφού τώρα τελευταία περνάω πολύ περισσότερο χρόνο στη δουλειά απ'όσο θα ήθελα, και το σπίτι δεν με βλέπει και πολύ συχνά, άσε που δεν με παίρνει για φορμάτ σε κανέν πιςί στο σπίτι.

Η εγκατάσταση είναι κανονική (όχι Upgrade) και έγινε σε ξεχωριστό partition (φυσικά). Το partition αυτό είχε αρχεία μέσα τα οποία τα αντέγραψα όλα σε ένα folder με το βολικό όνομα XP...και έκανα την εγκατάσταση κανονικά, χωρίς φυσικά να κάνω φορματ, αυτό για όσους αναρωτιούνται αν μπορούν να εγκαταστήσουν το λειτουργικό σε partition που έχει αρχεία μέσα (και να μην τα χάσουν).

Η εγκατάσταση, όπως μας έχει συνηθίσει η MS είναι και πάλι διαφορετική σε σχέση με τα παλαιότερα λειτουργικά της. Δεν χρειάζεται να κάνει ο χρήστης πολλά πράγματα, εκτός από το να ξέρει τον κωδικό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάζεται, να επιλέξει γλώσσα και ώρα, και να ξέρει και που θέλει να εγκατασταθεί το λειτουργικό του. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκατάστασης σε ρωτάει και ποια έκδοση vista θες να εγκαταστήσεις...Εγώ διάλεξα την ultimate...

Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα(για αυτά που εγκαθιστά), βρίσκει προηγούμενες εκδοσεις windows και φτιάχνει και το σχετικό boot manager.

Εκκίνηση, για τα πράγματα που φωρτώνει δεν διαρκεί και πολύ, η αρχική bootscreen δείχνει μόνο τη γνωστή μπάρα (χωρίς το logo των vista) το οποίο ή είναι μυστικό...ή ακόμη το παλεύουν.

Λοιπόν…Το ενδιαφέρον κομμάτι…Η όλη συμβίωσή μου με το λειτουργικό...

Ήταν ενδιαφέρουσα, και λέω «ήταν» γιατί πλέον το έχω βγάλει από το σύστημά μου γιατί όπως αποδείχτηκε…μόνο χώρο έπιανε στο σκληρό. Βέβαια αυτό το σχόλιο δεν είναι και πολύ δίκαιο, μιας και αυτή είναι μια pre-RC1 (ούτε καν RC1) έκδοση, φορτωμένη με ένα κάρο νέα χαρακτηριστικά (έτσι λέγεται τουλάχιστον) τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί στο έπακρο (μάλλον καθόλου)

Μετά λοιπόν την εγκατάσταση και το boot – άρισμα χωρίς logo με υποδέχτηκε το γνωστό (πλέον σε αρκετούς από δω μέσα) desktop των windows vista.

Το περιβάλλον δείχνει αμέσως την τεράστια προσπάθεια που έκανε η εταιρία για να διαφοροποιήσει αυτή την έκδοση από τις προηγούμενες. Σε μερικούς τομείς το πετυχαίνει και σε μερικούς άλλους αποδεικνύει περίτρανα ότι κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ…και υπάρχουν και κάποια τα οποία πραγματικά αν ενσωματωθούν στο τελικό προϊόν, θα προκαλέσουν πανικό και ταραχή στους απανταχού υπεύθυνους ασφαλείας…

Βασικό χαρακτηριστικό που σχεδόν λάτρεψα…Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ…Είναι παντού, σε κάθε παράθυρο, σε κάθε μενού σε κάθε γωνία…και το κυριότερο, δουλεύει!!! Όλοι μας έχουμε αγανακτήσει όταν για να δούμε το start menu μετά από εκατομύρια προγράμματα που έχουμε εγκαταστήσει, χρειαζόμαστε ανάλυση 1920χ1440. Τώρα τέρμα, απλά ξεκινάς να γράφεις το όνομα του προγράμματος και επιτόπου σου βγάζει τις επιλογές…(βέβαια το Indexing service βαράει κόκκινα)

Εμφάνιση, χωρίς aero το οποίο είναι απενεργοποιημένο, μιας και οι drivers για την κάρτα γραφικών δεν είναι και ότι καλύτερο…οπότε κάτι Live preview και κάτι glass effects δεν θα μάθετε από μένα πως δουλέυουν…(off topic παρένθεση: κατάφερα να τρέξω επιτυχώς xgl στο ίδιο laptop, δεν πήγαινε σφαίρα, αλλά όχι ότι έχει και να ζηλέψει τίποτα από το aero…)

Έστω όμως και χωρίς το aero δεν παύει το περιβαλλον να είναι «διαφοροποιημένο»…Τα χαρακτηριστικά της αναζήτησης είναι πανταχού παρόντα σε σημείο που κάνει σχεδόν άχρηστη την κανονική αναζήτηση….Κατά τʼ άλλα δεν εντυπωσιάζει και τρελλά αφού πολλά από τα χαρακτηριστικά είναι μεν καινούργια, αλλά ψιλοαναμενόμενα (πχ. Το resize των εικονιδίων)

Δεν θα κάτσω τώρα να γράψω και τα υπόλοιπα μπλιμπλίκια που έχουν ενσωματωθεί στα vista, εκτός αν το φέρει η κουβέντα.

Αφού λοιπόν το aero δεν μας θέλει ας πάμε στο άλλο πολυαναμενόμενο, πολυσυζητημένο, πολυτραγουδισμένο χαρακτηριστικό…την αναγνώριση φωνής…Όπως είχα δείξει και στον προάγγελο αυτού του ποστ, δεν είναι και τόσο εύκολο να κάνεις το υπολογιστή σου να σε καταλαβαίνει…μιας και η όλη διαδικασία αναγνώρισης της φωνής με τον τρόπο που υλοποιείται σήμερα, είναι σε εμβρυακό επίπεδο…Τελικά μετά από πολλή εξάσκηση (όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα ;) ) κατάφερα να τον κάνω να με ακούει και να κάνει τις περισσότερες φορές αυτό που του λέω….ίσως ποστάρω και ένα screencast (αφού είναι πολύ τη μοδός τώρα τελευταία), όμως τελικά μετά από πολύωρη χρήση, κατέληξα στο συμπέρασμα πως δεν είναι και τίποτα σπουδαίο τελικά κι αυτό γιατί στην αρχή νομίζεις πως θα είναι σαν να δίνεις εντολές στο USS Enterprise και τελικά η όλη εμπειρία μερικές φορές είναι χειρότερη από το να σoυ δέσουν τα χέρια πίσω από την πλάτη και να πληκτρολογείς με τη μύτη, ή μάλλον με τη γλώσσα…Άσε που καταναλώνει και απίστευτους πόρους…που μας φέρνει γλυκά γλυκά στο επόμενο θέμα μας…

Πρέπει να καταναλώνει τόοοοοοοση μνήμη; Ειδικά όταν υπάρχουν σήμερα λειτουργικά τα οποία με τουλάχιστον 64MB RAM κάνουν παπάδες και σχεδόν χωρίς να θυσιάζουν την χρηστικότητα στο βωμό της απλότητας….Με το καλημέρα σας, χωρίς να είναι ενεργοποιημένο το aero 300+ ΜΒ απλά για να κάθεται…ενώ με το aero (κατά όπως λεν οι φήμες) τρώει μια εξακοσαρού στο νερό…Αυτό δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μου, ίσως να είμαι οπισθοδρομικός, ίσως έχω αρχίσει να γερνάω, ίσως απλά να στραβο….κοιμήθηκα χθες βράδυ. Δεν μπορώ να δεχτώ πως μέσα σε 5 χρόνια, το κατώτερο αποδεκτό όριο για ένα υπολογιστή που σεβεται τον εαυτό του, από 128ΜΒ έχει φτάσει αισίως τα 1024ΜΒ!!!!!Θυμάστε μια ταινία με τον Steven Seagal που λεγόταν Under Siege 2; Ο κακός της ταινίας είχε έναν «υπερυπολογιστή» ο οποίος έλεγχε ένα δορυφόρο με πυρηνικούς πυραύλους…από ένα κινούμενο τρένο. Αυτός ο «υπερυπολογιστής» λοιπόν είχε 2GB RAM (το λέει κάποια στιγμή ο κακός)…Οπότε λοιπόν το 95 που γυρίστηκε η ταινία o σεναριογράφος θεώρησε υπεραρκετό το μέγεθος αυτό αφού ο προσωπικός του υπολογιστής (πισι) πήγαινε σφαίρα με 16ΜΒ και DOS 6.22…(άντε με win95) .Έτσι λοιπόν, σήμερα εγώ αρνούμαι να πιστέψω ότι χρειάζομαι 2 GB RAM για να μπορώ να παίρνω το μικρόφωνο και να λέω : Start… solitaire… για να μου γράφει: what was that?

Βέβαια όπως προανέφερα, επειδή αυτή είναι ακόμα δοκιμαστική έκδοση, δεν είναι και πολύ δίκαιο να κρίνουμε αυστηρά τις επιδόσεις του λειτουργικού, όμως σίγουρα παρά την προχειρότητα του πράγματος μας προϊδεάζει για το τι θα επακολουθήσει.

Αλλά μιας και είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, ας παραβλέψω την αδηφαγία των πόρων και ας πάω σε κάτι πολύ πιο σημαντικό…την ασφάλεια… Το λειτουργικό από την αρχή θέλει να γίνει πολύ ασφαλές, λέει ότι δεν υπάρχει antivirus, ότι δεν έχει τσεκάρει για spyware και άλλα τέτοια σχετικά…Ωραία ως εδώ, αν και πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξελιγμένο security center….

Αυτό που πραγματικά έχει να κάνει με την ασφάλεια και είναι η ιδιότητα που έχει αυτό το λειτουργικό να αλλάζει τις ρυθμίσεις ασφαλείας…Παράδειγμα, έχετε στο πισι σας δύο χρήστες, οι οποίοι ας πούμε ότι είναι διαχειριστές, ο ένας κανονικά δεν μπορεί να δει τα αρχεία του άλλου…όμως με τα vista γίνεται…σε ρωτάει αν θες να αποκτήσεις δικαιώματα διαχειριστή στο συγκεκριμένο πόρο (αρχείο) και τσουπ…έτοιμο…..Μεγάλος πονοκέφαλος ειδικά άμα ο χρήστης είναι άσχετος (γραμματέας – τηλεφωνήτρια κλπ, κλπ)

Επιπλέον αφού το laptop το χρησιμοποιώ στη δουλειά το σύνδεσα στο domain της εταιρίας για να δω πως πάει σε πιο εταιρικό περιβάλλον…διαχείριση κοινών αρχείων, πόρων, dns ,proxy,isa, mail όλα της Microsoft…Όλα ΟΚ…Βρήκε το domain, τον λογαριασμό μου, όλα δουλέψανε άνετα και εύκολα…Πάλι προσπάθησαν τα vista να με πείσουν ότι νοιάζονται για την ασφάλειά μου, ρωτώντας με αν εμπιστεύομαι drivers από printers κλπ κλπ…

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε όμως, το ανακάλυψα μετά…όταν προσπάθησα να συνδεθώ με τα XP τα οποία είχαν αποφασίσει για κάποιο λόγο ότι ο domain controller είχε μετακομίσει και δεν τον έβρισκαν…Το μπέρδεμα, παρουσιάζεται στην εικόνα… (παρατηρείστε ότι γράφει και sp0...ηηηηηηηηηημαρτον) Τα vista (λόγω κακών ρυθμίσεων στο active directory) άλλαξαν την εγγραφή που έλεγε τι λειτουργικό είχε το laptop…Το λάθος μου ήταν που έδωσα ίδιο όνομα και στα vista, το λάθος στις ρυθμίσεις στο active directory είναι πως κάθε χρήστης είναι administrator στο pc που κάθεται, το περίεργο είναι πως με κάποιο τρόπο τα vista άλλαξαν μία ρύθμιση στο active directory, χωρίς να πουν κουβέντα…Περίεργο…

Συμβατότητα με προγράμματα…Ανύπαρκτη…Μας πειράζει; Όχι…Δεν είναι δα αυτή η έκδοση που μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά αν σεβόμαστε τον εαυτό μας και πολύ περισσότερο τα δεδομένα και την ασφάλειά μας…Τουλάχιστον winamp και openoffice τρέχουν κανονικά (offtopic: η κατάληξη των αρχείων του writer, του αντίστοιχου word είναι .odt !!! ) και μπόρεσα να βρω το κουράγιο να ξεκινήσω να γράφω…

Συμπέρασμα….Μου άρεσαν τα vista…Σημαντικές καινοτομίες δεν μπορώ να πω ότι είδα, πέρα από την αναζήτηση. Αν είναι κάπως έτσι το τελικό ολοκληρωμένο προϊόν, προβλέπω να ανεβαίνει πολύ ο πυρετός της αναβάθμισης…(άσχετο, μία φίλη αγόρασε προχτές ένα laptop Toshiba, το οποίο κάτω από το αυτοκολλητάκι designed for windows xp, έγραφε vista capable…χμμμμ…ενδιαφέρον)

Τέλος αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει κάποιο λειτουργικό της Microsoft…ας βάλει τα xp που υποστηρίζονται από όλους και τις περισσότερες φορές δουλεύουν όπως πρέπει…τα ξαναλέμε πάλι μετά την RC2…

Ακολουθούν κάποιες εικόνες που αρχικά είχα ενσωματωθεί στο ποστ, αλλα΄μετά το εντιτ που έγινε αφαιρέθηκαν....

Επίλυση προβλημάτων... Η οποία λέει ψέματα γιατί δεν υπήρχε πιο καινούργια έκδοση από την 1.5.0.6 εκείνες τις μέρες....

Επίλυση προβλημάτων 2... Μια πιο τίμια πρόταση: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ

Προσπάθεια χρήσης του classic theme Αυτη η παυλίτσα που φαίνεται είναι το context menu (δεξί κλίκ) δεν δουλεύει δηλαδή....

• 6 χρόνια αργότερα...
Δημοσ. · Κρυμμένο από paredwse, 20 Οκτωβρίου 2012 - Δεν έχει δοθεί λόγος
Κρυμμένο από paredwse, 20 Οκτωβρίου 2012 - Δεν έχει δοθεί λόγος

Επειδή έχουμε και δουλειές.Τι θες με 2 λόγια; Και τι σχέση έχει τό ότι δεν κοιμάσαι νωρίς; μέχρι εκει και μιά σειρά παραπάνω έφτασα.................

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...