Προς το περιεχόμενο

'ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟΣ' ......τι εστί???

bonomania

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν υπαρχει ΄πρεπεί' Απλα γινεται αυτος ο διαχωρισμος απο καποιους διοτι προφανως με το μικρο τους το μυαλο τους συμφερει!

Ελληνικη νοοτροπια φιλε μου.......'δεν θελω εγω να γινω καλυτερος...θελω ο αλλος να γινει χειροτερος απο μενα'!

'Μανουλες' ειμαστε στο να εντοπιζουμε μειονεκτηματα στους αλλους(διοτι τα δικα μας δεν προκειται ποτε να τα εντοπισουμε), και να τα τους τα 'πεταμε' συνεχεια!

...κατα τα αλλα θεωρουμαστε εξυπνος λαος...και κοροιδευουμε ολους τους υπολοιπους!

Δημοσ.

Βασικά, πιστεύω ότι οι άνθρωποι άρχισαν να βάζουν ταμπέλες από τη στιγμή που δεν είχαν πια χρόνο ή βαριούνταν να κάτσουν να γνωρίσουν κάποιον. Έτσι άρχισαν να τους διαχωρίζουν.

Δηλ. γνώριζε ένας απο την Αθήνα έναν τύπο από ένα χωριό (you name it) κ επειδή δεν έιχε καμία όρεξη να δει τι άνθρωπος είναι, άρχιζε να τον κρίνει με βάση την καταγωγή του χωρίς να του δίνει την ευκαιρία να του δείξει τι άνθρωπος είναι. Αυτό όμως συνέβαινε κ στην αντίθετη περίπτωση. Όταν κάποιος από την επαρχία γνώριζε έναν "Αθηναίο" κ άρχιζε να τον κρίνει με τα κριτήρια που περιέγραψα παραπάνω. Το κακό δηλ. προέρχεται κ από τις δύο πλευρές.

Δεν υποστηρίζω ότι όλα αυτά που ανεφέρατε για τους "επαρχιώτες" δεν είναι αλήθεια. Απλά υπάρχουν παντού. Σε κάθε περοχή υπάρχουν τέτοιοι τύποι. Διαφέρει μόνο το ποσοστό.

Δημοσ.
Κλαρινα δεν ακουω! Καφενειο δεν παω! Προφορα δεν εχω! Δεν αποκαλω σατανα οτι καινουργιο βλεπω! Δεν εχω ακριβο κινητο! Δεν το παιζω Αθηναιος ουτε Σαλονικιος! Τρακτερ γιοκ! Μαρσεντες γιοκ επισης! Ανεργια υπαρχει μπολικη και ναι διαμαρτυρομαι!!!! Δεν ονειρευομαι να παω την γυναικα μου στα αθηναικα μπουζουκια(ουτε αυτη το ονειρευεται ελπιζω)!

Μηπως θα επρεπε να ξανασκεστειτε ποιους αποκαλειτε επαρχιωτες...και τι εννοια προσδισετε σε αυτο?

...ρε μπας και ειναι καλο να εισαι επαρχιωτης????(στην επαρχια δεν τρεχουν ολοι στις γιορτες-αργιες?)

Φίλε bonomania, sorry αν θίχτικες απο τα γραφόμενα μου, και εγω απο την επαρχία είμαι και τα έχω ζήσει. Με αυτά που γράφω δεν λέω πως όσοι ζουν στην επαρχία έχουν αυτή την συμπεριφορά, αλλά για άτομα που συμπεριφέρονται έτσι, επειδή δεν έχουν με τι να ασχοληθούν λόγω έλλειψης θεαμάτων και άλλων διεξόδων που υπάρχουν μόνο στην Αθήνα. Τέτοιοι υπάρχουν αρκετοί εκεί που μένω (ειδικά απο κάτι κουτσοχώρια που έιναι πάνω στα βουνά), και είναι πολύ εκνευριστικοί γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν πόσο άθλοιοι είναι.

Δημοσ.
Φίλε bonomania, sorry αν θίχτικες απο τα γραφόμενα μου, και εγω απο την επαρχία είμαι και τα έχω ζήσει. Με αυτά που γράφω δεν λέω πως όσοι ζουν στην επαρχία έχουν αυτή την συμπεριφορά, αλλά για άτομα που συμπεριφέρονται έτσι, επειδή δεν έχουν με τι να ασχοληθούν λόγω έλλειψης θεαμάτων και άλλων διεξόδων που υπάρχουν μόνο στην Αθήνα. Τέτοιοι υπάρχουν αρκετοί εκεί που μένω (ειδικά απο κάτι κουτσοχώρια που έιναι πάνω στα βουνά), και είναι πολύ εκνευριστικοί γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν πόσο άθλοιοι είναι.

:) Κανενα προβλημα! Απλα νομιζω πως αυτο το ποσοστο 'αθλιων' ειναι μεγαλυτερο σε μεγαλουπολεις αναλογικα παντα του πληθυσμου! Μην ξεχναμε οτι στα αστικα κεντρα επικρατει μια ταση υπερβολικου 'δειξιματος'. Και για να καταλαβαινομαστεενοοω......αμαξι.....ρουχα.....κινητα....γνωριμιες.....συμπεριφορες!!!! Ειπαμε....παρομοιες συμπεριφορες εννοειται οτι υπαρχουν και στην επαρχια! Αλλα τουλαχιτστον εκει οπως ειπες και εσυ ο κοσμος δεν εχει τις 'εικονες' που εχει ενας συμπ/πρωτευουσιανος!!!!

Δημοσ.

Παιδιά ο όρος επαρχιωτισμός μπορεί να εξέφραζε κάποια πράγματα σε άλλες εποχές όταν υπήρχαν όντως σημαντικές διαφορές στη νοοτροπία κέντρου περιφέρειας.Οί όποιες διαφορές έχουν πιά αμβλυνθεί καί ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει πολύ σήμερα.Καί μη μού πείτε τώρα γιά τον επιδειξία τύπο με όνειρο ζωής το ακριβό αυτοκίνητο ή τη συχνή αλλαγή τού κινητού με το τελευταίο πάντα μοντέλο κ.λ.π γιατί τέτοιους βρίσκεις παντού καί πάντα.Έπειτα με τις μεγάλες μετακινήσεις προς τα αστικά κέντρα έχει γίνει μπέρδεμα ποιός δεν είναι πιά επαρχιώτης όταν παραπάνω από τούς μισούς Αθηναίους(καί όχι μόνο) έχουν μετακινηθεί από την επαρχία.Εγώ βέβαια εξακολουθώ να πιστεύω στον όρο σαν νοοτροπία καί όχι το ότι κάποιος επαρχιώτης θέλει να ζήσει σε μιά μεγάλη πόλη.Πολλοί γέννημα θρέμα Αθηναίοι μεταξύ αυτών καί ο γνωστός Ζάχος Χατζηφωτίου προσπαθούν (το δήλωσε σε εκπομπή) να διατρανώσουν την αντίθεσή τους καί να πούν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μας βρώμισαν οί χωριάτες.Πάντως είναι φανερό πως δεν υπάρχουν πλέον σήμερα διαφορές ανά την Ελλάδα τουλάχιστον στο βαθμό πού υπήρχαν στο παρελθόν.Να σας πω καί κάτι?Οί άνθρωποι της υπαίθρου επειδή οί ρυθμοί της ζωής τους είναι λιγότερο γρήγοροι σαν να μού φαίνονται πως είναι περισσότερο στα ίσια τους.

Δημοσ.

Ότι και να λέμε η Αθήνα είναι ενα μεγάλο χωριό

Όλα αυτα που δίνετε ως περιγραφή για ενα επαρχιώτη γίνονται κ στην Αθήνα...αλλα σε μια τοσο μεγάλη πολη δεν μπορουμε να το διαπιστώσουμε όπως σε ενα χωριό

Όσο διαβαζα τις γνώμες εδω προσπαθούσα να θυμηθω απο τους φίλους-φίλες μου και γνωστούς αν είναι κανείς "Αθηναίος" αλλα όλοι τους είναι "επαρχιώτες" τελικά

Η συμπεριφορά κάνει τον άνθρωπο και οχι η καταγωγή

Επίσης θα συμφωνήσω οτι μάλλον όσοι ζουν στην επαρχία ειναι πιο "στα ίσια" τους λόγω των διαφορετικών ρυθμών ζωής...

Δημοσ.

Το να αποκαλείς την άνω/κάτω Φραγκομηλιά επαρχία όχι, δεν είναι

Το να ρωτάς τον άλλον από που είναι και αν βρίσκεται εκτός ορίων Αττικής αλλά πχ. Καβάλα, Γιάννενα, Βόλο και να θεωρείς τις συγκεκριμένες πόλεις "επαρχία" ναι, επαρχιωτισμός του κερατά.

Δημοσ.

Εϊμαι απο την Σορωνή, ένα χωριό της Ρόδου (20κμ απέχει απο το κέντρο) το οποίο είναι μια χαρά κυριλέ στις υποδομές, αλλά απο ανθρώπους μάμησέ τα!!! Απο την νέα γενιά τουλάχιστον έχουν βγεί μερικές καλές σειρές...

Παρόλα αυτά υπάρχουν και χωριά στην - κατα πολλούς - κοσμοπολίτικη Ρόδο, όπου οι κάτοικοί της είναι πιο κάγκουρες και μπουρτζόβλαχοι (και το λένε απο όλα τα χωριά της Ρόδου) απο τους πραγματικούς (γεωπολιτικά αναφερόμενος :D ).

Ενοώ πως εδώ και περίπου 1 χρόνο που σπουδάζω στη Λάρισα, οι περισσότεροι είναι βλάχοι με την έννοια όχι της προφοράς, αλλα της νοοτροπίας.

Δηλαδή το παίζουν τέρμα (όχι οτι δν είναι) τσιφλικάδες και "κυρίλες", άσε που με την παραμικρή ευκαιρία πάνε να μου το παίξουν και large... Αλλά είναι φραγκοφονιάδες και ελλεϊνά μίζεροι!!!

Επίσης οι τσιφλικάδες της πόλης είναι και τέρμα κομπλεξικοί!!!

Το παράδοξο εδώ είναι οτι ο κολλητός μου εδω πάνω είναι Λαρισσαίος, ΑΛΛΑ όχι απο την πόλη (δν είναι προυτεβουσκιάνος του παλικάρι!) απο το Ζάππειο ενα χωριό έξω απο την πόλη, το παλικάρι είναι πολύ πιο κυριλέ απο τους "γνήσιους" Λαρισαίους και παρόλο που περίμενα το αντίθετο, αυτοί που είναι χρόνια τώρα μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της 4ης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας είναι πιο βλάχοι απο αυτούς που είναι στα χωριά!!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...