The_player Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2006 Κυριοι, Στα πλαίσια της προσπάθειας που εχετε καταβάλλει στην καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα της χώρας μας ,θα ήθελα και εγώ να καταθέσω την άποψη μου σαν ένας απλός φίλαθλος που εχει γυρίσει πολλά γηπεδα της χώρας μας,έχω υπάρξει μέρος συνδέσμου φιλάθλων, αλλά και γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Καταρχήν το θέμα της βίας είναι κοινωνικό, καθώς πηγάζει και απο άλλες πτυχές της ζωής μας .Δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός του γηπέδου,της ομάδας , του ποδοσφαίρου.Δυστυχώς ενα μεγάλο ποσοστό αυτών που προκαλούν την βία , για μένα μπορεί να είναι και πάνω απο 80% ,έχουν άλλους λόγους εξω απο το ποδόσφαιρο.Εδώ μπαίνω στο θέμα των συνδέσμων. Σύνδεσμοι 1.Όλοι εσείς που έχετε το προνόμιο να διοργανώνετε ένα πρωτάθλημα και ψάχνετε τις αιτίες , έχετε περάσει από κανέναν σύνδεσμο; Έχετε εισχωρήσει να δείτε τι γίνεται εκεί μέσα;Βέβαια είναι πολύ δύσκολο, καθώς οταν περνάτε το κατώφλι τους, δεν μπορείτε να αναπνεύσετε από τα «τσιγαριλίκια», δεν μπορείτε να μπείτε μέσα γιατί πατάτε πάνω στα πεταμένα μπουκάλια....Θα σας περάσουν βέβαια και από την γνωστή ανάκριση να δούνε το «οπαδιλίκι» σας . Δεν θέλω να είμαι απόλυτος σε τίποτα αλλά το 70-80% των συνδέσμων σήμερα είναι :Στέκια ναρκομανών,ομάδες hooligans με μόνο σκοπό την βία, άνθρωποι που κερδίζουν από τα οπαδικά έντυπα και απο την πώληση των εισητηρίων.Πόσοι από αυτούς τους συνδέσμους έχουν επίσημο καταστατικό και τί είδους καταστατικό είναι αυτο;Mήπως θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης των συνδέσμων και επανεξέταση της λειτουργίας των ήδη υφισταμένων συνδέσμων;Eγώ θα πάω ακόμα πιο μακρία.Να διαλυθούν όλοι και να ξαναιδρυθούν από την αρχη.Το πιο ακραίο είναι να διαλυθούν εντελώς.Επίσης να υπάρχει όριο μελών.Εκατό ανα σύνδεσμο για παράδειγμα.Η μάζα έιναι που δημιουργεί το πρόβλημα. Οι νέοι σύνδεσμοι θα πρέπει να έχουν ευθήνες.Nαι , να είναι υπεύθυνες για την δίαθεση των εισητηρίων και την οργάνωση των εκδρομών , καμία αντίρρηση.Όμως θα πρέπει αυτό να γίνεται ως εξής:Ποιός είσαι εσύ ο σύνδεσμος θύρα 999;Θα μου δίνεις ονομαστικά τα μέλη του συνδέσμου σου.Με αριθμό ταυτότητας ανά μέλος.Σου αναλογεί να διαθέσεις στα μέλη σου 100 εισητήρια της θύρας 14β στα μέλη σου;Tα παιρνετε κύριοι , αν όμως βρεθεί ένα κάθισμα της θύρας σπασμένο,καμένο , τα εισητήρια που θα σου διαθέτω σαν ΠΑΕ θα μειώνονται ή θα εξαφανίζονται ή ακόμα χειρότερα θα κλέινει ο σύνδεσμος,ή θα πληρώνει ο σύνδεσμος το κόστος επισκευής των.Ολα τα παραπάνω προυποθέτουν να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει τους συνδέσμους όπως ανέφερα παραπάνω.Δεν ειμαι νομικός για να σας υποδείξω πως θα γίνει αυτό. Δώστε κίνητρο στους πιο «ήσυχους» συνδέσμους.Υλικό απο την ομάδα για τους συνδέσμους αυτούς.Δωρεάν εισητήρια σε ένα αντιεμπορικό παιχνίδι. Ασφάλεια των γηπέδων 2.Είναι γνωστό το τροπάριο ότι για όλα φταίει η αστυνομία όταν γίνονται επεισόδια.Εγώ θα ήθελα η αστυνομία να είναι έξω απο το γήπεδο , καθώς το γήπεδο είναι ένας χώρος θεάματος.Εγώ δεν είδα πουθενά την αστυνομία , ούτε μέσα σε θέατρο , ούτε μέσα σε Κινηματογράφο ούτε μέσα σε μια συναυλία.Αντιθέτως είδα ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης και security.Δηλαδή προτιμούν οι ΠΑΕ να πληρώνουν τα πρόστιμα παρά να έχουν την δικιά τους δύναμη ασφαλείας των γηπέδων;Έχω την εντύπωση οτι εάν υπολογίσετε το κόστος είναι σίγουρα μικρότερο. Καταρχήν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθρώπους μέσα απο την ομάδα σας.Πάρα πολλοί οπαδοί είναι άνεργοι.Ίσως αυτό τους εξωθεί και σε αυτές τις ενέργειες.Δώστε τους δουλειά.Και τι καλύτερο απο έναν οπαδό που δουλεύει για την ομάδα που αγαπά. Η φύλαξη πρέπει να γινεται ,πέρα απο τους παραδοσιακούς τροπους και με άλλα μέσα.Καταρχήν χρησιμοποιήστε σκυλιά.Στην Αγγλία έχουν άλογα.Νομίζω οτι δυσκολα θα κινηθει κάποιος αν δει 20 αγρια σκυλία να τον κοιτούν στα μάτια. Κάμερες.Το ακούω συνέχεια και δεν το βλέπω.Βρισκόμαστε στο 2006 .Το κόστος πλέον είναι πολύ μικρότερο για την εγκατάσταση ενός κλειστού κυκλώματος.Που είναι οι κάμερες που εγκαταστάθηκαν στην Ολυμπιάδα; To ηλεκτρονικό εισητήριο είναι επίσης ένα μέτρο , που ακούω οτι θα εφαρμόσετε.Είναι πολύ σωστή η κίνηση και θα ελέγξει και την βία , αλλά και την τάξη στην δίαθεση των θέσεων και την παράνομη είσοδο χωρίς εισητήριο.Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο υπεύθυνος τήρησης της τάξης του γηπέδουότι στη θύρα Γ14 στην 3η σειρά , στο 5ο κάθισμα , κάθεται ο κος Παπαδοπουλος. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά:Εάν κάποιος συλληφθεί , πέρα απο τις ποινικές κυρώσεις που θα αντιμετωπίζει με βάση τον καινούριο νόμο , να πληρώνει το κόστος της ζημιάς απο το εισόδημα του, να του απαγορευτεί η είσοδος στο γήπεδο για ένα χρονικό διάστημα ή και για πάντα εάν χρειαστεί.Όλα τα μέτρα αυτά είναι γνωστά απο τις άλλες ευρωπαικές χώρες. Οτι γίνει έξω απο το γήπεδο είναι δουλειά της αστυνομίας και μόνο αυτής.Σήμερα πολλές φορές απλά βλέπουμε αστυνομικούς που παρακολουθούν δωρεάν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου... Ο έλεγχος για την είσοδο στα γήπεδα δεν χρείαζεται τίποτα παραπάνω απο ένα ανιχνευτή μετάλλων.Η δέσμευση των κερμάτων δεν χρειάζεται να γίνεται με τον τρόπο που γίνεται τώρα.Να μπορεί να παίρνει ο φίλαθλος ένα χαρτί με το αντίτιμο των κερμάτων που παρέδωσε στην είσοδο και να μπορεί να αγοράσει κάτι απο το κυλικείο του γηπέδου που θα πρέπει να πουλά αντικείμενα που δεν μπορούν ναπροκαλέσουν σωματική ζημιά(όπως γίνεται στα περισσότερα γήπεδα ήδη). Επίσης κάνε τον φίλαθλο που δεν έχει καμία σχέση με την βία σύμμαχο σου.Ο φίλαθλος που προλαμβάνει ένα φαινόμενο βίας να ανταμείβεται με ένα εισητήριο, με ένα δώρο από τη μπουτίκ, με ένα τραπέζι στο restaurant της ομάδας. Προυποθέσεις συμμετοχής στην Superleague Είναι και αυτό ενα μέτρο που συνδυαζόμενο με τα παραπάνω θα δώσει καρπούς. Να μην συμμετέχει καμία ομάδα στο πρωτάθλημα εάν το γήπεδο του δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για την ακεραιότητα και την ασφάλεια του φιλάθλου. Να μην συμμετέχει καμία ομάδα στο πρωτάθλημα εάνδεν διαθέτει κλειστό κύκλωμα με κάμερες και ιδιωτική ασφάλεια γηπέδου ανάλογη με το πλήθος των θέσεων του γηπέδου που διαθέτει.Να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής ομάδα που δεν έχει εφαρμόσει το ηλεκτρονικό εισητήριο και τις μεθόδους ελέγχου του. Άλλα μέτρα Πολλές φορές σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι είναι η βία μέσα στον αγωνιστικό χώρο που προκαλεί την βία μέσα στο γήπεδο.Τιμωρήστε εσείς οι ίδιες οι ομάδες ,έναν παίκτη,ένα στέλεχος σας...που θα προκαλέσει τη βία. Δώστε κίνητρο στο πρωτάθλημα στην ομάδα με τα λιγότερα κρούσματα βίας .Μια θέση στο Ουεφα (είχε γινει σε καποια σκανδιναβικη χώρα με την πιο Fair Play ομαδα)..σε συνδυασμό με το Fair Play ίσως....Ένα χρηματικό έπαθλο.Κάτι. Για τα αντεθνικά και προσβλητικά συνθήματα που προσβάλλουν το έθνος μας να διακόπτεται το παιχνίδι απο τον διαιτητή αυτόματα.Ο ηχολήπτης του γηπέδου να καλύπτει τις ιαχές των φιλάθλων με έναν άλλο ήχο ή τραγούδι. Η Βία είναι ένα φαινόμενο πολύπλοκο και πολυδιάστατο.Χρειάζεται δράση σε πολλά επίπεδα, αλλά το σημάντικότερο που χρειάζεται είναι τόλμη και αποφασιστικότητα οτι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ να την σταματήσετε. Σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε . http://www.netbet.gr Η επιστολη εσταλη και στο http://www.contra.gr
ΜΑΝΩΛΗΣ Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2006 Εισαι σε όλα σωστός.Είναι πράγματι πολύ καλή η επιστολή και πιστευώ οτι η πλειοψηφία των ελλήνων φιλάθλων συμφωνεί μαζί σου. Τώρα για το αν θα εφαρμοστούν όλα αυτά διατηρώ επιφυλάξεις όπως και εσύ πιστεύω. Όλοι αυτοί που δημιουργούν τα επεισόδια έχουν άλλα προβλήματα και τα ξεσπάνε στο γήπεδο μιας και είναι μέρος ενός συνόλου και ο ένας καλύπτει τον άλλο.Οι περισσότεροι για να μην πω όλοι στην προσωπική τους ζωή πιστεύω οτι δεν μαλώνουν , δεν τσακώνονται , δεν πλακώνονται γιατί φοβούνται οτι θα τις φάνε.Ενώ οταν είσαι μέρος ενός συνόλου μπορει να σε καλύψει το σύνολο για να μην τις φας. Εχω μπλέξει μια φορα σε φασαριες εντος γηπεδου της επαρχιας .Ειμασταν γύρω στα 200 άτομα και απο δεξία και αριστερά δεχομασταν διαφορα και επιπλέον οταν πηγαμε να κάνουμε καποια κίνηση για να ανταποδώσουμε δεχτηκαμε paralyze απο τους αστυνομικους .Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε .Η διαφορά ειναι οτι εμεις δεν κάναμε κάποια κινηση για να δημιουργηθουν επεισοδια.Απλα έτυχε η ομάδα μας (παιζαμε εκτος έδρας) να προηγηθεί στο σκορ... Τεσπα έχουν περάσει πολλά χρονια αλλά τα μυαλά ειναι ίδια και χειροτερα.Απο την στιγμή που η κατάσταση στην χώρα είναι μπάχαλο αυτο έχει ως αντίκτυπο να επηρεάζονται όλοι οι τομείς της κοινωνίας , για παραδειγμα το ποδοσφαιρο μιας και αυτη ειναι η κουβέντα μας. Ελπίζω και εύχομαι να διαβάσει κάποιος την επιστολή σου γιατι όλα όσα γράφεις ισχύουν , οι λύσεις που προτείνεις είναι πολύ καλές αλλά διατηρώ επιφυλάξεις στο αν θα δώσει κάποιος σημασία. Δυστυχώς σε αυτη την χώρα ο καθένας κοιτάει πως θα βάλει λεφτα στην τσέπη του και ας πατήσει επί χιλίων πτωμάτων... Αυτα...ελπίζω και εύχομαι (όπως και εκατομμύρια έλληνες) να δώσει κάποιος σημασία στην επιστολή σου και να αλλάξει η κατάσταση
2arkoudi Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2006 Ειναι μια μορφη αντιδρασης και συμφωνω κατα 90%
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2006 Δυστυχώς βρίσκω πως η σημαντικότερη φράση βρίσκετε στο τέλος. Θέλουν άραγε να σταματήσουν το φαινόμενο της βίας; Προσωπικά πιστεύω πως όχι και πως ο λόγος είναι ότι η μαφία που δημιουργεί τα προβλήματα, χρησιμοποιείται εν καιρώ από το κράτος (για παράδειγμα όταν διοργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας και χρειάζονται κάποιοι "αναρχικοί" που να αμαυρώσουν την πορεία). Δε νομίζω πως το πρόβλημα τους είναι ότι δεν ξέραν ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουν ή ότι είχαν ξεμείνει από ιδέες. Μη σας ξεγελάνε. Αυτοί που διοικούν είναι έξυπνοι άνθρωποι. Ας το παίζουν χαζοί. Ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται.
ts00ts00 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Πριν γίνει Superleague, ενα "άτυπο" βραβείο για "fair play" πήρε η ΠΑΕ Εργοτέλης την χρονιά που έπεσε την Β' Εθνική ξανά . Συγχωρέστε με αν κάνω κάποιο λάθος .
vagos789 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Καποιες σκορπιες παρατηρησεις που εχω να κανω πανω στο κειμενο σου: Ο Πετρος Κοκκαλης εχει παει σε γραφειο συνδεσμου,και μαλιστα την πρωτη φορα τον διωξανε στην ουσια γιατι ηθελαν να μιλησουν με το μεγαλο αφεντικο. Μιλας για νομικο πλαισιο που πρεπει να αλλαξει και καταληγεις οτι δεν εισαι νομικος και δεν ξερεις πως μπορει να γινει αυτο.Τοτε καλυτερα μην μιλας καθολου,no offense αλλα ειναι ατοπο ετσι οπως το εθεσες. Ειναι σαφες οτι τους συμφερει πολλαπλα η τωρινη κατασταση με την αστυνομια παρα να πληρωνουν security.Αλλωστε φετος με τον νεο νομο οι χρηματικες απωλειες απο τιμωριες ειναι μικρες τελικα.Παντως στο Καραϊσκακη απο οσο ξερω υπαρχει και ιδιωτικο security και καμερες. Ο ελεγχος στα γηπεδα θελει να γινεται προ του ματς, τι να το κανω να δωσεις τα ερημα χρηματα για ανιχνευτες μεταλλων και ο αλλος να εχει περασει απο το βραδυ πολεμικο υλικο για ενα χρόνο; Επισης σημαντικος ειναι ο ρολος των ποδοσφαιριστων, και καλα κανεις και το αναφερεις, γιατι πολλες φορες αυτοι δυναμιτίζουν την ατμοσφαιρα οπως πχ παλαιοτερα ο Λυμπερόπουλος στον ΠΑΟ που για καθε αράουτ στο κέντρο που δεν ηταν υπερ της ομαδας του καβαλούσε τον διαιτητη...
N1ghtW0lf Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 γιατι πολλες φορες αυτοι δυναμιτίζουν την ατμοσφαιρα οπως πχ παλαιοτερα ο Λυμπερόπουλος στον ΠΑΟ που για καθε αράουτ στο κέντρο που δεν ηταν υπερ της ομαδας του καβαλούσε τον διαιτητη... συμφωνω με το σχολιο σου φιλε vago Kαι ο Τζορτζεβιτς τα ιδια κανει...μη του κανουν τζαρτζαρισμα, πεφτει κατω και σφαδαζει απο τους πονους... Το θεμα ειναι, οτι την εκαστοτε ομαδα, την συμφερει να γινεται αυτο, κερδος εχει, δυναμιτιζεις τους οπαδους σου, με σκοπο να κερδισεις κανα σφυριγμα παραπανω...
Critter Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Μιλας για νομικο πλαισιο που πρεπει να αλλαξει και καταληγεις οτι δεν εισαι νομικος και δεν ξερεις πως μπορει να γινει αυτο.Τοτε καλυτερα μην μιλας καθολου,no offense αλλα ειναι ατοπο ετσι οπως το εθεσες. @Vagos Το οτι δεν εισαι νομικος, δεν σημαινει οτι δεν μπορεις να κρινεις αν κατι παει νομικα στραβα ή καλα. Ολα εκ τους αποτελεσματος κρινονται. Απλα το επισημενεις σε αυτους που ξέρουν ωστε με τις γνωσεις ΤΟΥΣ να το διορθωσουν αυτοι. Ειναι κατι σαν τους πολιτες και τις κυβερνησεις. Δηλαδη οταν ενας πολιτης πειναει, συνεπαγεται οτι ειναι κατα τις οικονομικης πολιτικης της κυβερνησης. Αυτο δεν σημαινει οτι θα γραψει νεους νομους και θα προτεινει στην κυβερνηση νεα οικονομικη πολιτικη. Απλα θα διαμαρτηρυθει ωστε η κυβερνηση με τη σειρα της να προβληματιστει και να δωσει αυτη τη λυση. Αυτος δεν εχει καμμια δουλεια.
The_player Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Απο τα λιγα που γνωριζω για το νομοθετικο πλαισιο, οι συνδεσμοι υποκεινται στο ιδιο καθεστως με τους πολιτιστικους συλλογους. Τωρα αν ειναι ο ιδιο ο συλλογος Βλαχων αττικης με τον συνδεσμο φιλαθλων ΟΣΦΠ Πετρουπολεως δεν το νομιζω...
vagos789 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 συμφωνω με το σχολιο σου φιλε vagoKαι ο Τζορτζεβιτς τα ιδια κανει...μη του κανουν τζαρτζαρισμα, πεφτει κατω και σφαδαζει απο τους πονους... Αλλο ειναι αυτο! Εκει παιζει λιγο πουστια να παρει κανα σφυριγματακι πιο εύκολα, το κανουν ολοι οι παιχτες, ειδικα αυτοι που ειναι καποιας ηλικιας πια Διαφερει παρα πολυ απο το να ΟΡΜΑΣ στον διαιτητη,να αμφισβητεις ΚΑΘΕ αποφαση του και παραλληλα να μενεις ατιμωρητος και απο αυτον, και απο την ομαδα σου, και απο οποιονδηποτε θα μπορουσε να σε τιμωρήσει. @Vagos Το οτι δεν εισαι νομικος, δεν σημαινει οτι δεν μπορεις να κρινεις αν κατι παει νομικα στραβα ή καλα. Ολα εκ τους αποτελεσματος κρινονται. Απλα το επισημενεις σε αυτους που ξέρουν ωστε με τις γνωσεις ΤΟΥΣ να το διορθωσουν αυτοι. Ειναι κατι σαν τους πολιτες και τις κυβερνησεις. Δηλαδη οταν ενας πολιτης πειναει, συνεπαγεται οτι ειναι κατα τις οικονομικης πολιτικης της κυβερνησης. Αυτο δεν σημαινει οτι θα γραψει νεους νομους και θα προτεινει στην κυβερνηση νεα οικονομικη πολιτικη. Απλα θα διαμαρτηρυθει ωστε η κυβερνηση με τη σειρα της να προβληματιστει και να δωσει αυτη τη λυση. Αυτος δεν εχει καμμια δουλεια. Το να κανεις μια επιστολη διαμαρτυριας ειναι ΟΚ,αλλα αν δεν εχεις να προσφερεις λυσεις,τοτε καλως ή κακως ο παραλήπτης δεν θα ασχοληθει και πολύ. Το οτι υπαρχει βια στα γηπεδα το ξερει πριν απο εσενα,και το βιωνει καθημερινα απο κοντα και οχι απο την τηλεόραση του οπως εσυ. Εχεις κατι να του πεις;Το οτι δεν πας στο γηπεδο το ξερει,το βλεπει στα εσοδα του...
EKTELESTES Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2006 Μαζί σου αγόρι μου και μπράβο που το έστειλες. Είτε το διαβάσουν, είτε όχι, έχει σημασία που το έστειλες. Και άστους να γελάνε όσο θέλουν με τα χάλια κ τα ρεζιλίκια τους.
Creation Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2006 Μπράβο ρε Παίχτη! Μαζί σου φίλε μου! Τα είπες πολύ καλά και ας ελπίσουμε πως θα αλλάξει κάτι ή τουλάχιστον να γίνει μια αρχή για την αλλαγή.
N1ghtW0lf Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2006 Συμφωνω πως ειναι μια καλη αρχη, και μια κινηση που αν εισακουστει ισως επιφερει καρπους για μια νεα προσπαθεια στο χωρο του ποδοσφαιρου, μαζι σου και εγω λοιπον! Θα στειλω και εγω κανα εμαιλ καποια στιγμη μου φενεται!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.