insomniaK Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2006 Παναγιά Χρυδομαλλούσα, Τι βλεπ'ν τα'μορφα ματέλια μ!!! Φρέσκο ψάρι δεν υπάρχει από ιχθυοπωλείο. Το συντομότερο δυνατόν που μπορεί να καταναλωθεί είναι 2-3 ημέρες και αυτό οφείλεται στον υγειονομικό έλεγχο. Από εκεί και πέρα, τα "φρέσκα" ψάρια έχουν μάτια γυαλιστερά χωρίς αίμα ή οτιδήποτε άλλο, ο κορμος διατηρεί την ελαστικότητα του, τα χρώματα είναι ελαφρώς ζωηρά. Τα βράγχια έχουν ερυθρό έντονο χρώμα (δεν είναι γενικός ο κανόνας αυτός, αλλά ισχύει στα εμπορικά είδη). Η ουρογεννητική ωπή (από κει που κλάνει και το μπαρμούνι) είναι καθαρή, χωρίς εκκρίσεις. Τέλος η μυρωδιά, σε περίπτωση κακής ψύξης το στόμαχι αλλοιώνεται και η χαρακτηριστική μυρωδιά σαπίλας του περιεχομενού του γίνεται εύκολα αντιληπτή.
DIMITRISG Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Την επομενη φορα που θα παω για ψαρια θα αρχισω να τα ζουλαω και στα παπαρια μου αμα μου πουνε και τιποτα.
wert Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Η ουρογεννητική ωπή (από κει που κλάνει και το μπαρμούνι) είναι καθαρή, χωρίς εκκρίσεις. Τέλος η μυρωδιά, σε περίπτωση κακής ψύξης το στόμαχι αλλοιώνεται και η χαρακτηριστική μυρωδιά σαπίλας του περιεχομενού του γίνεται εύκολα αντιληπτή. Αυτό είναι κόλπο. Κοιτάμε αν έχει κλάσει το ψάρι πριν το πάρουμε :oops:
Επισκέπτης Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Μην έχετε αυταπάτες: έτσι κι αλλιώς τα ζουλάνε ένα σωρό Ταλιμπάν που δουλεύουνε στα καϊκια, καθότι ο Αφγανός και ο Πακιστανός πληρώνονται σε ψάρια και συμφέρουν περισσότερο. Η θρησκεία τους απαγορεύει το σκούπισμα με κολώχαρτο οπότε να είστε σίγουροι πως το θαλασσινό νεράκι σκοτώνει όλα τα μικρόβια. Υ.Γ Πάντως κάτι συμπαθητικοί τουρμπανοφόροι περνούν κάθε Κυριακή με τον "μισθό" τους σε σακούλες έξω από το σπίτι μου και είναι ΑΑ. Είναι οι μόνοι άνθρωποι που ξέρω ότι θα αγοράσω πραγματικά φρέσκο ψάρι. Εξάλλου αμφιβάλλω αν ξέρουν τι είναι το ψυγείο.
insomniaK Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Τα ψάρια από τους πλανόδιους είναι από τα πιο επικίνδυνα, αφού δεν ακολουθείται καμία συστηματική διαδικασία συντήρησης ή ελέγχου τους και ουσιαστικά ο αγοραστής επαφίεται στην καλή θέληση του πωλητή ότι αγοράζει μη αλλοιωμένα προϊόντα...
Επισκέπτης Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Όταν μένεις στην Αθήνα. Όταν μένεις πιο έξω σε σημείο να βλέπεις το καϊκι να γυρίζει φορτωμένο, τα ψάρια των Ταλιμπάν είναι εγγυημένης προελεύσεως. Γενικά οι επικίνδυνες τροφές σερβίρονται στις αστικές περιοχές, ακόμη κι αν έχεις την αυταπάτη του μη πλανόδιου πωλητή που τηρεί (σε ποια χώρα ζεις; ) όλες τις προδιαγραφές.
insomniaK Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 (σε ποια χώρα ζεις; ) Στη Γερμανία, ωστόσο υποτίθεται ότι στην Ελλάδα μπορώ να δουλέψω ως ιχθυολόγος (μόνο), επομένως αυτοδιαφημίζω τη σημαντικότητα της ύπαρξης μου
DIMITRISG Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Ρε παιδια το κατεψυγμενο ψαρι αν εχει γινει σωστα η διαδικασια και γρηγορα, δεν φτανει κατα 85% την αξία του φρέσκου ;
LL_NEO Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 οποιαδήποτε σειρά απο την 289 και μετά θεωρείται καλό ψάρι. 288 ΛΕΛΕ
Επισκέπτης Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2006 @DIMITRISG δεν ξέρω αν φτάνει την αξία του φρέσκου καθότι εγώ δεν είμαι ιχθυολόγος σαν τον φίλο, αλλά σίγουρα δεν φτάνει ούτε το 10% της γεύσης ενός φρέσκου ψαριού. Το ίδιο ισχύει και για τις ιχθυοκαλλιέργειες καθότι η τσιπούρα που βόσκει ουδεμία σχέση έχει με την μαντρωμένη, μάλιστα στο τραπέζι το καταλαβαίνω αμέσως γιατί η διαφορά είναι παραπάνω από φανερή. @insomniaK είμαι σίγουρος ότι στη Γερμανία είναι ικανοί να βγάζουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας στα ψάρια, από όποια σκοπιά κι αν το δεις όμως, τελικά είναι καλό. Πάραυτα αν θες να γίνεις πραγματικά χρήσιμος άντε να πιάσεις κάνα ψάρι. Θα το εκτιμήσουμε δεόντως, ειδικά οι γατούληδες (που για ένα λόγο δεν τρώνε κατεψυγμένα ούτε με σφαίρες)
insomniaK Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2006 Έχω την εντύπωση ότι τα μεσογειακά είδη, που είναι και μικρόσωμα (μπαρμπουνάκια, λιθρίνια, μιτάκι κλπ) δεν καταψύχονται για δύο λόγους, α. η παραγωγή είναι μικρή, β. δεν πιάνουν το μάτι του αγοραστή. Ακόμα και μεγαλύτερ ψάρια , όπως οι τσιπούρες του ιχθυοτροφείου, αποστέλλονται Ιταλία (και απο εκεί δεν ξέρω που αλλού) σχεδόν φρέσκιες, δηλαδή στον πάγο και όχι σε βαθειά ψύξη. Αυτό που αναφέρει ο Aigeas για τη γεύση των "καλλιεργημένων", ναι η γεύση είναι διαφορετική και αυτό οφείλεται στην ποσότητα λίπους που έχουν τα συγκεκριμένα ψάρια. Ωστόσο το τρικ βρίσκεται στον ψήστη. Τα ψητά ψάρια έχουν το πλεονέκτημα πως σε χαμηλή φωτιά (η αρκετά ψηλα στη σχάρα) χάνουν μεγάλο μέρος του λίπους τους, με αποτέλεσμα η γεύση να είναι παραπλήσια με τη γεύση των ατόμων που είναι αλανιάρικα... Αντε ρε, είχατε δεν είχατε, μου ανοίξατε την όρεξη. ΥΓ. Άσχετο αλλά το επάγγελμα μου,που αναγνωρίζεται ως ιχθυολόγος στην Ελλάδα, έχει να κάνει με ναυτικά ραντάρ...
DIMITRISG Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2006 Πριν μια εβδομαδα αγορασα ενα grill με λεπτη σχαρα για να μην κολλαει το δερμα και αυτο το grill εχει μια θεση λιγο πιο ψηλα για τα ψαρικα κλπ Εδω στη γαλλια παω στο σουπερμαρκετ και εχει και τσιπουρες βασιλικες εκτροφή ελλαδα γραφει. Τα ψαρια ειναι στον πάγο αρα οπως αναφερεις ειναι φρεσκα και οχι κατεψυγμενα. Ειναι πεντανόστημες. Απ οτι καταλαβα στο ψησιμο θελει 10 λεπτα η καθε πλευρα. Περιμενω η μια πλευρα να ψηθει καλα και μετα γυριζω το ψαρι. επισης τα αλείφω με λαδι λεμονι και ρίγανη και βαζω μεσα στο ψαρι ενα μπαχαρικο διοσμο ή βασιλικό. Ξερετε τιποτα αλλα κόλπα;
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2006 Έχω δει τον πεθερό μου να κάνει ένα ινδιάνικο κόλπο σε Κάμπινγκ της Χαλκιδικής: Κανονικά δένεις το ψάρι με κάποιο φύλο δέντρου, αλλά αυτός το έδεσε με τις λαδορίγανες σε μια λαδόκολα. Μετά έβαλε φωτιά και έψησε βότσαλα, τα οποία αφού πύρωσαν, έσκαψε ένα λάκο στην άμμο και τα έβαλε μέσα με ένα λεπτό στρώμα από πάνω. Έριξε και το ψάρι και μετά έκλεισε το λάκο κάνοντας και μία τρύπα με το καλάμι για να βγαίνει ο ατμός. Μμμμμμμ!
insomniaK Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2006 @Aigeas και που να φας και γουρούνι (άγριο και μικρό) με την τεχνική του πεθερού, λουκούμι...
N1ghtW0lf Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2006 καλα εγω πεινασα τωρα παντως, παρολο που εφαγα πριν λιγη ωρα... ωραια πραματα...ολα αυτα με λιγη μπυριτσα ή κρασακι...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.