Προς το περιεχόμενο

Κωδικοί ηλεκτρολογικών καλωδίων.

firewalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξέρει κανείς του κωδικούς των καλωδίων που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρολόγοι στις εγκαταστάσεις; Για παράδειγμα το 4x2.5 ή το 3x1.5 πόσα Amperes αντέχουν και τι θερμοκρασίες;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Moderators

Ο πατερας μου εχει σπουδάσει ηλεκτρονικος-ηλεκτρολόγος, εχει βαλει σε όλο το σπιτι δυομισάρια. Με γειωση εννοειται.

Στο παλιο μου σπιτι ολα ηταν εναμισαράκια, και μονο μια μπριζα (για το πλυντηριο) ηταν 2,5αρα... Χωρις γειωση.

Ελπίζω να απαντησα εντος θεματος :)

Ο πατερας μου εχει σπουδάσει ηλεκτρονικος-ηλεκτρολόγος, εχει βαλει σε όλο το σπιτι καλωδια αντοχης 2500watt. (κοινως, δυομισάρια). Με γειωση εννοειται.

Στο παλιο μου σπιτι ολα ηταν εναμισαράκια, και μονο μια μπριζα (για το πλυντηριο) ηταν 2,5αρα... Χωρις γειωση.

Ελπίζω να απαντησα εντος θεματος :)

Έχω την εντύπωση ότι τα νούμερα αναφέρονται σε διαστάσεις και όχι ένταση. Αν μπορείς κάντου μία ερώτηση πως επιλέγει τα καλώδια σε σχέση με τα watt. Αν π.χ. θέλει να τροφοδοτήσει έναν τριφασικό κινητήρα των 10.000 (10 kw) watt τι καλώδιο θα βάλει. Ευχαριστώ.

file mou oso xontro to kalodio xalkou toso kalytera..

omos de ftanei auto se mia egkatastasi ,pezonte polla..opos:

mikos kalodiou ,strofes, (oso euthia kai anoixtes kampiles kalytera) kai vevea i syndesi sta klemens i enotires na eine kalis piotitas kai sosta valmenoi.

ti na to kaneis na exeis xontro kalodio kai skarti syndesi? amesos ekei ginete antistasi kai tsourouflizese apo to tipota.

p.x

otan ena kalodio 1,5mm eine se euthia kai sosta syndemeno antexei polla watt

an ena 2,5mm eine lathos (kakotexna) syndemeno perneis mexri fotia.

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Τελικά βρήκα έναν πίνακα με γερμανικά πρότυπα. Και κάτι τύπους υπολογισμού για ωμικά και σύνθετα φορτία.

kalodia.doc.zip

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Τελικά βρήκα έναν πίνακα με γερμανικά πρότυπα. Και κάτι τύπους υπολογισμού για ωμικά και σύνθετα φορτία.

Χρειάζεσαι και το ρεύμα του κινητήρα για να κάνεις σύγκριση. Επίσης το πως θα συνδεθεί ο κινητήρας (απευθείας, με εκκινητή (τι?), με PLC) και το μήκος της γραμμής ώστε να επιλέξεις διατομή.

10KW δεν είναι και λίγα. Λογικά τεσσάρι θα θες.

το Χ*Ψ στα καλώδια είναι η περιγραφή του.Το χ εκφράζη τον αριθμό των καλωδίων κα το ψ την διατομή τους.Οσο μεγαλύτερο το ψ τόσα περισσότερα Amper-Watts αντέχη κτλ....Για τη δική μας περίπτωση ενα 3Χ1 1/2 είναι καλό.Σημείωση: Υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες R ( Α.) ΜΟΝΟΚΛΟΝΟ και το ( Β.)ΠΟΛΥΚΛΟΝΟ το δεύτερο εχει καλύτερη συμπεριφορά σε μεταφορές φορτίων καλό για την δική μας περίπτωση.Αρα οταν μιλάμε για καλώδια τα περιγράφουμε σαν Χ*Ψ Rκλονο.Ελπίζω να βοήθησα.

Λογικά τεσσάρι θα θες.

Συμφωνώ κι' εγώ για το τεσσάρι (4 χ 4, δηλ. τέσσερεις αγωγούς

των τεσσάρων τετραγωνικών χιλιοστών διατομής ο καθένας) αρκεί να μήν είναι πολύ μακριά ο κινητήρας απο τον πίνακα ή το ρελαί τροφοδοσίας του.Ανάλογα αν είναι ο κινητήρας σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, χρησιμοποίησε ΝΥΥ ή ΝΥΜ καλώδιο αντίστοιχα.Περισσότερες πληροφορίες θα σου δώση ο ίδιος ο κινητήρας.Εχει πάνω του μια μικρή αλουμινένια ταμπελίτσα που γράφει και πόσα Amperes τραβάει και τί συνδεσμολογία απαιτεί (αστέρα ή τρίγωνο).

• Moderators

στο σπιτι εχουν χρησιμοποιηθει καλωδια δεκάρια/οχτάρια/τεσσάρια/δυομισάρια.

Όλες οι μπριζες εχουνε δυομισάρια. Το δεκάρι ειναι η κεντρική εγκατασταση. Μονο σε μια μπριζα εχει χρησιμοποιηθει 1,5αρι επειδη δεν χωραγε λολ!!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...