Προς το περιεχόμενο

Γυμναστική κατ'οίκον

paschalia

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μιας και ρωτηθηκε πριν ... πηρα το Σαββατο διαδρομο γυμναστικης απο το continent.

O τυπος του ειναι μαγνητικος δλδ δεν εχει μοτερ για την κινηση του.

Η τιμη του ηταν καπου στα 85 e και εχει φυσικα περισσοτερη δυσκολια για την κινηση του επειδη πρεπει με τα ποδια σου να τον παρασυρεις ...

Εχει μια σχετικη ομοιομορφια στην κινηση και δεν κουραζει με λιγα λογια κανει δουλιτσα κυριως ομως στο πισω μερος του ποδιου .

Αυτα απο την μικρη εμπειρια που ειχα ...

Επισης παω στην δημοτικη πισινα των Ιλισιων ,θερμαινομενη, με θερμοκρασια γυρω στους 19 °εδω και 5 χρονια περιπου 4 φορες την εβδομαδα .

Ειμαι σχεδον 40 και βρισκω το κολυμπι αλλα και το ποδηλατο ( παντα εκτος σπιτιου ) τις καλυτερες γυμναστικες που μπορω να εχω βαση στοχων και αποτελεσματος.

Στην ηλικια που ειμαι τωρα παντα ...

Παλαιοτερα ειχα ξανακανει κολυμπι ( 14 - 17 )

πυγμαχια (17- 22)

και μετα σκορπια γυμναστηριο περιοδικα...

Καπου ειπε ο φιντελιο πριν οτι το συνεχες κολυμπι δεν ειναι αεροβια ασκηση ....

Με καποιες προυποθεσεις ομως τις οποιες ο μεσος ανθρωπος -αθλητης τις πετυχαινει ;

Πχ κολυμπαω νον στοπ 1.5 μετρα ελευθερο σε 25 με 30 λεπτα και με τρεις -μια (χεριες ανα ανασα)

Αυτο δεν ειναι αεροβιο ;;;

• Απαντ. 169
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Για μένα είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς ακριβώς αποστάσεις και χρόνους δεοδμένου ότι έχει σημασία πόσο καλά κολυμπάει κανείς τελικά (εννοώ τεχνικά σωστά) το οποίο έχει συνήθως άμεση επίπτωση στο πόσο κουράζεται κανείς.

Αλλά πιστεύω με σχετικά σωστή τεχνική και μέτριο τέμπο (ας πούμε 40-45 sec τα 50μ ελεύθερο) 1-1.5χμ είναι ΟΚ για άσκηση.

Δημοσ.
nick[;1863045'']Προσθιο κανω μισο χιλιομετρο σερι αρκετα ανετα... Ελευθερο με δυσκολια 300-400μ και ιπτυο με δυσκολια 200-300 ... ( Βεβαια ισως παιζει ρολο κ το οτι κανω πρωτα προσθιο, μετα ελευθερο, μετα ιπτυο, οποτε ειμαι ηδη κουρασμενος ..)

Βασικά το κάθε ένα απο τα στυλ κολύμβσης έχει διαφορετική κολυμβητική οικονομία, κοινώς το ανθρώπινο σώμα είναι κατάλληλα δομημένο για να βγάζει τα 50 μέτρα της πισίνας πιο οικονομικά απο θέμα κατανάλωσης ενέργειας , με το ελευθερο.

Ωστόσο ειδικότερα και άναλογα με την εξιδίκευση της προπονησης αυτό μπορεί να άλλαξει στις διακυμάνσεις του, αλλά ποτέ δεν θα ξεπεράσεις τον χρόνο σου πχ με πεταλουδα έναντι του ελεύθερου. Γενικά σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει και τα τέσσερα στυλ κολύμπα πρώτα ύπτιο , μετά πρόσθιο και τέλος ελέυθερο. Θα σου είναι πιο οφέλειμο απο πολλές απόψεις.

Απο την άλλη όμως υπάχρουν και τα λεγόμενα προγράμματα fartlek. Είναι προγράμματα όπου κατα βούληση ανα 25 ή 50 ή + μέτρα αλλάζεις στυλ κολύμβησης , μια παιχνιώδη ελεύθερη μορφή άσκησης στην πισίνα. Αρκετά διασκεδαστικό , καταπραϋντικό και μια ολοκληρωμένη πραγματικά μορφή άσκησης σε επίπεδο μυικών ομάδων καθώς και φυσιολογίας του οργανισμού σου.

Επίσης μπορείς ενδιάμεσα στις προπονησεις της εβδομάδας να κάνεις βοηθητικές ασκήσεις με σανίδες buoys ktl προκειμένου να βελτιώσεις τα αδύναμα σημεία της τεχνικής κατα περίπτωση , πχ στο ελευθερο όπου νιώθεις μια ισχνότητα .

Επίσης μπορείς ενδιάμεσα πάλι για να σπάσεις την ρουτίνα σου να κάνεις ένα πρόγραμμα μόνο με sprints και μεγάλα διαλέιμματα. Μια καλή περίπτωση για ερέθισμα του ΚΝΣ η δύναμη και ισχύς του κολυμβητή .

Τέλος μπορείς σε ένα πρόγραμμα να κάνεις από όλα τα παραπάνω σε ελεύθερο πρόγραμμα τύπου fartlek όπου θα περιλάμβάνει όχι μόνο όλα τα στυλ ,αλλά και διαφορετικό τέμπο μέχρι και sprints . .

....μπορείς να πάιξεις όπως θες !

water rules !

Καπου ειπε ο φιντελιο πριν οτι το συνεχες κολυμπι δεν ειναι αεροβια ασκηση ....

Οχι δεν είπα αυτό , είπα οτι όταν η άσκηση συνεχoυς μορφής ξεπεράσει ή πλησιάσει το αναερόβιο κατώφλι , ο οργανισμός μπαίνει σε αναεροβιες διαδικασίες παραγωγής ενέργειας. Μια ενδιάμεση κατάσταση τώρα πχ 400 ελέυθερο με αλλαγή του ρυθμού -σπριντ προς το τέλος - είναι ημι-αναεροβιας αντοχής γιατί χρησιμοποιείς και τους δύο βασικούς μηχανισμούς παροχής ενέργειας, και αερόβιο και αναερόβιο.

Με καποιες προυποθεσεις ομως τις οποιες ο μεσος ανθρωπος -αθλητης τις πετυχαινει ;

Πχ κολυμπαω νον στοπ 1.5 μετρα ελευθερο σε 25 με 30 λεπτα και με τρεις -μια (χεριες ανα ανασα)

Αυτο δεν ειναι αεροβιο ;;;

Ναι κυρίως είναι αερόβια , αλλά αυτο δεν σημάινει οτι δεν μπαίνεις ΚΑΙ σε αναερόβιες διαδικασίες αμελητές σαφώς, οιτή ίσως σε κάποιες φάσεις του προγραματός -και όπου νιώθεις λιιιγη κώποση σημαίνει οτι ο οργανισμός σου δεν προλαβαίνει να τροφοδοτήσει με οξυγόνο τους μύες σου και μπαίνει στην αναερόβια όπου καις γλυκόγονο.

Καλωήρθες δηλαδή στο αναερώβιο κατώφλι ! :-)

Νομίζω για ένα μέσο άνθρωπο 1χμ είναι αρκετό συνήθως, αλλά διαφωνώ στο ότι είναι τόσο εύκολο. Εμένα οι περισσότεροι φίλοι μου που έχουν δοκιμάσει κάνουν δεν κάνουν 100 μέτρα την πρώτη φορά :-)

Ναι είναι σωστό αυτό που λές. Την πρώτη φορά ίσως να μην μπορεί να βγάλει ουτε τα 50 μέτρα. Αλλά take my word for it ο μέσος ασκούμενος αν το κάνει τρόπο ζωής τα 1000 μέτρα σε διακεκομένο τέμπο πάντα ή και όχι το έχει , δεν είναι κάτι ακατόρθωτο , είναι η δομή του σώματος μας σε έναν μέσο όρο με την οποία όλοι μπορούμε να βγάλουμε αυτά τα μέτρα , ακόμα και οι πιο ατάλαντοι -αλλά αυτο το τελευταίο προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο για τον σκοπο της κουβέντας που κάνουμε.

Για μένα είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς ακριβώς αποστάσεις και χρόνους δεοδμένου ότι έχει σημασία πόσο καλά κολυμπάει κανείς τελικά (εννοώ τεχνικά σωστά) το οποίο έχει συνήθως άμεση επίπτωση στο πόσο κουράζεται κανείς.

Αλλά πιστεύω με σχετικά σωστή τεχνική και μέτριο τέμπο (ας πούμε 40-45 sec τα 50μ ελεύθερο) 1-1.5χμ είναι ΟΚ για άσκηση.

Πολύ σωστό ποστ !

Δημοσ.

Aρα αν καταλαβα καλα το σπριντ παροτι εχεις τον ιδιο αριθμο ανασων - οχι και ρυθμο ομως - σε φερνει σε αναεροβια κατασταση , οπου το οξυγονο που λαμβανεις δεν φτανει σαν καυσιμο ....

Οποτε καις γλυκογονο και ... τι συνεπειες εχει αυτο ;

Εγω κραταω σταθερο γυρολογιο εξ αρχης δλδ σταθερο τεμπο .( για το 1.5 χλμ) ..

Μετα αν εχω ορεξη κανω αλλα 400 μετρα σπαστα σε 4 x 100 σε πολυ γρηγορο ρυθμο με σταση ανα 100 m 1 λεπτο. Αυτο αξιζει η δεν πρεπει να γινεται ; ( εχω παρατηρησει οτι με κουραζει περισσοτερο παροτι η αποσταση ειναι μικροτερη )

@ Νικ

Και εγω οταν ξεκινησα δεν εβγαζα συνεχομενα πανω απο 200 μετρα ... και φυσικα ουτε λογος για 3 x1 ανασες ... Ομως σχετικα συντομα τα αποτελεσματα ηταν εντυπωσιακα. Εχει τυχει μαλιστα σε μερες ορεξης να κανω και 2.5 χλμ χωρις σταση.

Δημοσ.
Aρα αν καταλαβα καλα το σπριντ παροτι εχεις τον ιδιο αριθμο ανασων - οχι και ρυθμο ομως - σε φερνει σε αναεροβια κατασταση , οπου το οξυγονο που λαμβανεις δεν φτανει σαν καυσιμο ....

Οποτε καις γλυκογονο και ... τι συνεπειες εχει αυτο ;

Ναι ακιρβώς αυτό.

Οσον αοφρά το γλυκογόνο αυτο καταναλώνεται και σε χαμηλό τέμπο αλλά σε λιγότερες ποσότητες. Δηλαδή κατα την συνεχή άσκηση ανάλογα την ένταση της άσκησης γίνεται απο τον οργανισμό μια εκλεκτική επιλογή ανάμεσα σε οξυγόνο(λιπώδη ιστό) και γλυκογόνο. Επειδή το γλυκογόνο είναι σε σχετικά περιορισμένες ποσότητες στον οργανισμό (σε ειδικές αποθήκες μέσα στους μύες και το ήπαρ) το να το καις υπερ του δέοντος (υψηλότερη ένταση άσκησης για την οποία ο οργανισμός δεν έχει προπονηθει σωστά στο παρελθον) σημαίνει οτι δεν θα μπορέσεις να βγάλεις το επιθυμητή απόσταση στον προσδοκώμενο χρόνο ή με την συνήθη άνεση.

Το λέω όσο πιο απλά μπορώ γιατι το ζήτημα είναι σαφώς πιο πολύπλοκο, παίζουν πολλοί άλλοι παράγοντες κοινώς ο οργνανισμός για να τα βγάλει σε πέρας ενεργειακά έχει ένα σύνθετο σύστημα το οποίο επηρεάζεται και απο τα χαρακτηριστικά της άσκησης.

Να σκεφτείς μόνο οτι το ζήτημα του γλυκογόνου και της αναπλήρωσής του (υδατάνθρακες) απο τους αθλητες αντοχής - ημιαντοχής (μαραθωνοδρομοι, αθλοπαιδείές κτλ ) πριν τον αγώνα είναι πολύ συμαντικό, καθοριστικό θα έλεγα για την επιδοση.

Εγω κραταω σταθερο γυρολογιο εξ αρχης δλδ σταθερο τεμπο .( για το 1.5 χλμ) ..

Μετα αν εχω ορεξη κανω αλλα 400 μετρα σπαστα σε 4 x 100 σε πολυ γρηγορο ρυθμο με σταση ανα 100 m 1 λεπτο. Αυτο αξιζει η δεν πρεπει να γινεται ; ( εχω παρατηρησει οτι με κουραζει περισσοτερο παροτι η αποσταση ειναι μικροτερη )

Αντικειμενικά τα προγράμματα που ερεθίζουν ποικιλοτρόπως τα συστήματα παροχής ενέργειας του οργανισμού είναι πιο σωστά . Αυτο σημαίνει οτι ποιοτηκά ένα οργανισμός που ασκήται μια ζωή σε χαμηλά τέμπο , υστερεί έναντι αυτου που μπορεί να δουλέψει και σε υψηλότερες εντάσεις.

Γενικά όμως για την υγεία , τον έλεγχο σωματικού βάρους αλλά και την προσαρμογή ενος πιο αθλητικού οργανισμού , τα προγράμματα με τέμπο αλλά και με υψηλότερες εντάσεις (συνδιασμός ) , αερόβια και αναερόβια είναι ο,τι καλύτερο!

Είναι λογικό λοιπον το 400αρι δυνατής έντασης να σε κουράζει περισσότερο και παρόλο που η απόσταση είναι μικρότερη έχει περισσότερα οφελη απο ότι ένα σταθερό πολύ χαμηλό τέμπο των 1000 μέτρων για παράδειγμα.

Το ιδανικότερο για έναν ασκούμενο ή ερασιτέχνη αθλητή (το ιδιο είναι ) είναι να έχει στο προγραμμά του και τέμπο και ύψηλές εντάσης για μια πληρη προσαρμογή. Θα ήταν όμως προτιμότερο θεωριτκά , το τέμπο να είναι σε διαφορετικές μέρες ξεχωριστά απο τα προγράμματα εντάσεων , αλλά είπαμε αυτό δεν είναι πανάκειο , παίζεις όπως θες και αν βάλεις πιο σαφείς στόχους πράτεις ανάλογα.

Για το πρόγραμμα που κάνεις εσύ, απο την στιγμή που κολυμπας ελεύθερα πρωτα απο όλα για να διασκεδάζεις είναι μια χαρά φαίνεται να είσαι αρκετά δυνατός μέσα στο νερό. cool ! Tumbs up ! :-)

Δημοσ.

Όταν κάνουμε μια άσκηση δύναμης 10 – 20 επαναλήψεις…. δουλεύουμε μεν το μυ με υψηλές εντάσεις αλλά ο οργανισμός βρίσκεται σε ύφεση κ. παλμοί 130 πχ,…σ αυτήν την περίπτωση τι καίμε? γλυκογόνο ή Ο

Δημοσ.

για αυτές τις εντάσεις και για ακόμα πιο σύντομη παροχή ενέργειας καις φωσφοκρεατίνη, μέχρι 10'' χονδρικά , μετα ακολουθουν τα άλλα σε συνδιασμό πάντα.

Δημοσ.

Αν θες να τους κάνεις τούμπανο :- p (με λύπη μου διαπιστώνω οτι όσα ειπα πηγαν άπατα) (πλάκα σου κάνω..)

κανε το δεύτερο σε μια παραλλαγή 3-4 σετ χ 6-10 επαναλήψεων = (? κάνε εσύ την πράξη ) με μέγιστες επαναλήψεις , δηλαδή βάλε τόσο βάρος ώστε η τελευταία επανάληψη να είναι και η οριακή, να μην μπορείς να εκτελέσεις άλλη.... οι δικέφαλοι τούμπανοι , δεν είναι τίποτα άλλο απο μύες που είναι απλά τούμπανοι :- p

μέσα σε ένα πρόγραμμα όμως γενικής ενδυνάμωσης (κυκλική αντοχής στην δύναμη) αν αυτο ακολουθείς, κάνε τα σετ όπως να 'ναι απο τους δύο τρόπους που παραθέτεις, ακόμα καλύτερα όμως θα ήταν τους δικέφαλους να τους συμπεριλάβεις μέσα σε μια άλλη άσκηση όπου θα πιάνει μια μεγάλη μυική ομάδα δικέφαλοι , πλάτη. πχ έλξεις με βοηθεια για πολλές επαναλήψεις, κωπηλατική υπάρχουν 10δες παραλλαγές κ.ο.κ βάζε τις επαναλήψεις και τα σετ by feeling ... Συμπερασματικά αν δεν σε ενδιαφέρει το bb ή κάποια άλλη ιδιαιετερότητα εκκεντρικού τύπου πέτα στα σκουπίδια τις απομονοτικές ασκήσεις. :-)

Δημοσ.

δικεφαλοι-στηθος, πλατη τρικεφαλοι,ποδια ωμοι. χιουστον σου ειπα 30 δευτερα διαλειμα οσα κιλα μπορεις να βγαλεις , δεν ειναι καφενειο. σε 35 λεπτα μαξιμουμ πρεπει να εχεις τελειωσει.

Δημοσ.
Fidelio

Συμπερασματικά αν δεν σε ενδιαφέρει το bb ή κάποια άλλη ιδιαιετερότητα εκκεντρικού τύπου πέτα στα σκουπίδια τις απομονοτικές ασκήσεις.

Κάτι σαν αυτή???:mrgreen:

image%3Fid%3D87992%26rendTypeId%3D4

Αν μπορούσες να γίνεις έτσι χωρίς συμπληρώματα θα έλεγες όχι???

Καλή η φ.κ. αλλά τι να την κάνουμε? …δε πάει όλος ο κόσμος για ολυμπιακούς…

Δημοσ.

λολ...

εντάξει αυτήν την στιγμή μιλάω σε άλλη βάση και αυτά τα άτομα -μερικοί - ξέρουν να σεβονται τον εαυτο τους όπως επίσης έχουν πολλές μα πολλές γνώσεις για αυτο που κάνουν , αλλά όπως και να το κάνεις είναι μια εντελώς υποκειμενική προσέγγιση ...

Δημοσ.

Fidelio thanks ....

Εχω και μια αλλη απορια ( τωρα που σε βρηκα ,....lol )

Exψ παρατηρησει κατι που μου συμβαινει συχνα αν κανω σπριντ η αν αλλαξω το ρυθμο του τεμπου προς τα πανω ...

Ενας πονος στην δεξια πλευρα κατω απο τα πλευρα ...( δεν ξερω αν καταλαβαινεις ) εμφανιζεται ...

Λογικα εκει ειναι η σπληνα ....

Αν δεν σταματησω ο πονος γινεται πιο εντονος ... εχει τυχει να συνεχισω αλλα παραμενει εκτος αν κανω ενα διαλειμματακι ...

Τι συμβαινει τοτε ;;; ζοριζεται ;;;

Δλδ καιω γλυκογονο τοτε ;;;

Να τρωω κανα μπωλ με ρυζακι πριν την ασκηση ( συνηθως παω νηστικος - μου ειναι πιο ευχαριστο- )

Δημοσ.
Κάτι σαν αυτή???:mrgreen:

image%3Fid%3D87992%26rendTypeId%3D4

Αν μπορούσες να γίνεις έτσι χωρίς συμπληρώματα θα έλεγες όχι???

Καλή η φ.κ. αλλά τι να την κάνουμε? …δε πάει όλος ο κόσμος για ολυμπιακούς…

Η φυσικη κατασταση εχει αξια φιλε μου ....αυτο που δειχνεις ειναι κατι που δεν σε οφελει και ουτε διατηρειται για παντα . Αντε και εφτασες σε τετοιο επιπεδο ...πως θα το διατηρησεις ...

Και φυσικα ...ουτε λογος να φτασεις εκει χωρις ουσιες ....

Μαλλον για εντυπωσιασμο μου κανει ...

Στην ιδια παγιδα ειχα πεσει κα ιεγω πιτσιρικας .... αλλα ευτυχως δεν κρατησε για πολυ ....

Βρηκα την υγεια μου με το κολυμπι και το ποδηλατο ....

Ασε που δεν τραυματιζομαι ...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...