Προς το περιεχόμενο

Αριστεροχειρες και δυσλεξια

thief7710

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα σε ολους.Ειμαι αριστεροχειρας εδω και 25 χρονια :)

Τον τελευταιο χρονο παρατηρησα οτι κανω πολλα λαθη οταν διαβαζω και γραφω.Αλλα χαζα λαθη.

Βλεπω πχ ενα ωραιο 9 και ομως διαβαζω 6

Επισης καταλαβα οτι πολλες λεξεις αδυνατω να τις μαθω.Ετσι απλα.Φτερνιζομαι η φταρνιζομαι?ε γαμω το σπιτι μου ποτε δεν θα τα μαθαινα αν δεν θυμομουν τη φτερνα...

Μια μερα στην πλακα πανω μου λεει καποιος "Πες μου οτι μπερδευεις και το ε με το 3..."

Και εκει μενω μαλακας...Οχι οτι ποτε εγραψα το ενα αντι το αλλο.Αλλα πολλες φορες το σκεφτηκα λιγο πριν γραψω ε.

Οποτε λεω για να το ψαξω λιγο.Μετα απο συντομη ερευνα ειδα οτι σχεδον ολοι οι αριστεροχειρες ειναι δυσλεξικοι!Σε ελαφρια μορφη βεβαια αλλα ειναι.

Οκ νο προμπλεμο λεω.Αριστεροχειρας,με δυσχρωματοψια και 59 κιλα σε 1,82 υψος...στη δυσλεξια θα κολλησουμε? :)

Η απορια μου ομως ειναι αλλη.Γιατι αυτο το κολλημα στο διαβασμα και στο γραψιμο εμφανιστηκε τωρα στα 25?αντε 24.Μπορει ετσι απλα μια μερα να ξυπνησει κανεις δυσλεκτικος?Εκανα κατι λαθος?Γνωριζει κανεις?

ΥΓ:παρακαλω οι απαντησεις σας να μην περιεχουν πολλες λεξεις με 3...εμ ε ηθελα να πω :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και ενας φιλος μου που ηταν αριστεροχειρας μικρος, οταν πηγε δημοτικο, η μανα του τον αναγκασε να γραφει με το δεξι και απο τοτε εγινε δυσλεκτικος. Δε σταυρωνει λεξη για λεξη σωστη!!

Το ξερω οτι αυτο δε θα σε βοηθησει σε τιποτα, αλλα μιας και το θεμα ειναι σχετικο ειπα να το πω.

Δεν νομίζω ότι είσαι δυσλεκτικός! Κι ο άντρας μου είναι αριστερόχερας και τον εξανάγκασαν και έμαθε να γράφει και με το δεξί, αλλά δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα δυσλεξίας! Ίσα-ίσα που μια χαρά γράφει και διαβάζει!

Αυτό που παρατηρείς εσύ στον εαυτό σου το'χω διαπιστώσει και σε μένα! Κι αυτό γιατί συνήθως ότι γράφω το γράφω στον υπολογιστή -σχεδόν τα πάντα και δυσκολεύομουν να γράψω σωστά με το χέρι. Όπως επίσης είχα πάρα πολύ καιρό να πιάσω να διαβάσω βιβλίο -γιατί είναι άλλο να διαβάζεις ένα κείμενο στην οθόνη κι άλλο να διαβάζεις από βιβλίο.

Μάλλον χρειάζεσαι λίγη προπόνηση για να μπορέσεις να βελτιώσεις την παρούσα στάσιμη κατάστασή σου. Εγώ αυτό έκανα και επανήλθα!

η μανα του τον αναγκασε να γραφει με το δεξι και απο τοτε εγινε δυσλεκτικος. .

Λοιπον αυτο ειναι το χειροτερο. Ο εξαναγκασμος αυτος μπορει να προκαλεσει οχι μονο δυσλεξια αλλα ακομα και κινητικά προβληματα (πχ στο περπατημα)

Μην λέμε κι ότι θέλουμε... Δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κινητικά προβλήματα λόγω του εξαναγκασμού! Ο άντρας μου δηλαδή που είχε κακοποιηθεί μικρός για να γράφει με το δεξί γιατί δεν έχει προβλήματα;

Παιδια, αν σε εξαναγκασουν δε σημαινει οτι θα εχεις και αλλα προβληματα. Τον φιλο μου τον εξαναγκασαν και εγινε δυσλεκτικος και εχει ενα μικρο προβλημα να ελεγχει το σωμα του(πχ οταν παιζει μπαλα) τιποτα παραπανω.

Μην λέμε κι ότι θέλουμε... Δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κινητικά προβλήματα λόγω του εξαναγκασμού! Ο άντρας μου δηλαδή που είχε κακοποιηθεί μικρός για να γράφει με το δεξί γιατί δεν έχει προβλήματα;

Δεν λεμε οτι θελουμε. Νευροχειρουργος το εχει πει αυτο, κατι θα ξερει. εξ αλλου ξαναδιαβασε τι εγραψα

Ο εξαναγκασμος αυτος μπορει να προκαλεσει

σε καμια περιπτωση δεν ειναι απαραιτητο. πιθανο ειναι

-edit- Αρχικά συγνώμη γιατί είναι λίγο off topic από το πρώτο post

Πιθανότατα με "εξανάγκασαν"και εμένα στο νηπιαγωγείο να γίνω δεξιόχειρας .Γνωρίζω ένα φίλο μου από τότε και αυτός ενώ ουσιαστικά είναι αριστερόχειρας γράφει με το δεξί .(Δήλαδή το αριστερό είναι πιο δυνατό αλλά και ευλύγιστο ,χρησμοποιείται σαν κύριο πχ στα σπορ ( μπάσκετ ,πινγκ-πονγκ κλπ),ενώ και το αριστερό είναι το "καλό" μου πόδι) .

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω κανείς μας δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα που να προέκυψε από τον εξαναγκασμό ,ούτε προβλήματα δυσλεξίας κλπ (μάλιστα αυτός ο φίλος μου ,μπήκε από τους πρώτους στην Ιατρική Αθηνών)

Το μόνο που έχω παρατηρήσει είναι οτι όσο μεγαλώνω εκφυλίζομαι πιο πολύ σε δεξιόχειρα αλλά αυτό είναι λογικό αφού τα περισσότερα πράγματα είναι φτιαγμένα γι'αυτούς όποτε αναγκάζεσαι ...

Γενικά μεγαλύτερη ζημιά έχω πάθει με τα greeklish στην ορθογραφία μου

(πράγμα που κοροιδευα όταν το άκουγα παλιά)

thief7710 , νομιζω πως τα συμπτωματα που αναφερεις δεν ισοδυναμουν απαραιτητα με δυσλεξια (τσεκαρε και αυτο http://en.wikipedia.org/wiki/Dyslexia )

Ειναι αληθεια παντως,οτι μεγαλο μερος αριστεροχειρων συχνα παρουσιαζει προβληματα νευρολογικης φυσης,οπως δυσλεξια,αυτισμο,επιληψια κ.α.

Κατι που φυσικα δεν ειναι απολυτο. Οπως δεν ειναι απολυτο και το οτι η δυσκολια στα αναγνωση/γραψιμο σημαινει και δυσλεξια.

Και γω αριστεροχειρας ειμαι,δεν εχω δυσλεξια,ουτε καποιο απο τα συνηθη προβληματα αριστεροχειρων (ελπιζω :mrgreen: ),αλλα θεωρω τον εξαναγκασμο αλλαγης χεριου απολυτως στενομυαλη συμπεριφορα (ας μη μιλησω για τους αραβες,που σχεδον απαγορευουν τη χρηση του :) )

Γιατι να πρεπει κανεις να τ'αλλαξει?Οπως γεννιεσαι γεννιεσαι. Οταν γεννιεται κανεις αριστεροχειρας,σημαινει πως οι λειτουργιες που αφορουν τη γλωσσα,το γραψιμο και αλλες ενεργειες,εχουν αναπτυχθει στο δεξιο εγκεφαλικο ημισφαιριο,ενω στους δεξιοχειρες το αντιθετο. Επομενως δε θα ειναι λιγο αφυσικο αν Αναγκαστει καποιος να αλλαξει?

Παντως,για να κανουμε και λιγο χιουμορ,εμενα μ'εκνευριζει που λερωνομαι με μελανι οταν γραφω. Η ειρωνια ειναι οτι οι Αραβες -τελικα μιλησα γι'αυτους - γραφουν απο δεξια προς τ'αριστερα,αλλα εκει που θα λεγε κανενας αριστεροχειρας αραβας "ενταξει,την εκανα ταρατσα", μαθαινει δυστυχως οτι απαγορευται αυστηρα να το χρησιμοποιησει :mrgreen:

Αη ρεστ μαη κεης

cheers

p.s. Και φυσικα υπαρχουν μαγαζια οπως αυτο

,για τους "απροσαρμοστους" αριστεροχειρες :)

Λοιποοοοοοόν κ εγώ είμαι αριστερόχειρας κ δυσλεκτικός… Προτού πω τπτ άλλο θέλω να δηλώσω ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στον φασισμό!!! Όλα είναι φτιαγμένα για δεξιόχειρες! Φτάνει πια!!! Να βγουν τετράδια που να έχουν το σπιράλ από την άλλη μεριά!! Να βγουν ψαλίδια με το μεγάλο δάκτυλο από την άλλη μεριά!!

Για να σοβαρευτούμε κ λίγο το μεγάλο πρόβλημα είναι η δυσλεξία που κ εγώ την ανακάλυψα δυστυχώς αργά (Όχι μαμά τα ορθογραφικά δεν τα κάνω από απροσεξία!! Λολ!). Τι 3 τι ε, τι b τι d, τι 6 τι 9 κ άλλα πολλά. Από ορθογραφία ένα μόνο θα πω: το post αυτό το γράφω πρώτα στο word, διότι τα λάθη που κάνω είναι παιδαριώδη! (Άσε που πολλοί εδώ μέσα θα με πουν κ αγράμματο!!) Βέβαια υπάρχουν λογοθεραπευτικά κέντρα αλλά πού καιρός για τέτοια… Το πιο σπαστικό από όλα είναι ότι κολλάω κ σε λέξεις που γράφω συνεχεία κ ενώ τις έχω γράψει σωστά λέω τώρα γράφεται έτσι ή @@;;

Το να αναγκάζεις κάποιον αριστερόχειρα να γράφει με το «κάλο» χέρι είναι πολύ απάνθρωπο!! Είναι σαν να ευνουχίζεις την προσωπικότητα κ τον χαρακτήρα ενός ατόμου.

Τέλος πάντων αυτά γιατί βαρέθηκα να βλέπω κόκκινες γραμμούλες κάτω από αυτά που γράφω στο word!!

ΥΓ: @ zenso νομίζω ότι υπάρχει κ αντίστοιχο ελληνικό κατάστημα για αριστερόχειρες!!

Παιδιά, μη λέμε ότι θέλουμε....Η δυσλεξία δεν έχει να κάνει με ποιο χέρι γράφεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό με το ΠΩΣ έμαθες να γράφεις και κατα πόσο σε προσέγγισε και σε βοήθησε κάποιος στα ΠΡΩΤΑ ΣΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Σαν εκπαιδευτικός και αριστερόχειρας παρατηρώντας πολλά παιδιά που γράφουν με το αριστερό, θα σας πω οτι το πρόβλημα της δυσλεξίας που τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις σήμερα οφείλεται σε 2 κύριους λόγους.

α) Πολλοί γονείς δεν έχουν χρόνο η αδιαφορούν (ναι γίνεται πολύ συχνά αυτό ) για την μελέτη των παιδιών τους και δεν ασχολούνται καθόλου μαζί τους.

β) Υπάρχει τεράστια έλλειψη ποιοτικών δασκάλων, καθώς και δασκάλων που θα ασχοληθούν με τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε ομαδικό επίπεδο.

Το αποτέλεσμα; Αυτά τα παιδιά δε παίρνουν βάσεις λεξιλογικές, γραμματικές, ορθογραφικές κλπ.....

Παιδιά, μη λέμε ότι θέλουμε....Η δυσλεξία δεν έχει να κάνει με ποιο χέρι γράφεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό με το ΠΩΣ έμαθες να γράφεις και κατα πόσο σε προσέγγισε και σε βοήθησε κάποιος στα ΠΡΩΤΑ ΣΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Σαν εκπαιδευτικός και αριστερόχειρας παρατηρώντας πολλά παιδιά που γράφουν με το αριστερό, θα σας πω οτι το πρόβλημα της δυσλεξίας που τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις σήμερα οφείλεται σε 2 κύριους λόγους.

α) Πολλοί γονείς δεν έχουν χρόνο η αδιαφορούν (ναι γίνεται πολύ συχνά αυτό ) για την μελέτη των παιδιών τους και δεν ασχολούνται καθόλου μαζί τους.

β) Υπάρχει τεράστια έλλειψη ποιοτικών δασκάλων, καθώς και δασκάλων που θα ασχοληθούν με τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε ομαδικό επίπεδο.

Το αποτέλεσμα; Αυτά τα παιδιά δε παίρνουν βάσεις λεξιλογικές, γραμματικές, ορθογραφικές κλπ.....

Ωπ!Δεν θα διαφωνησω με το γενικοτερο νοημα του ποστ σου αλλα στις 2 προτασεις που τονισα εισαι λαθος.

Για την πρωτη σου προτεινω να κανεις ενα ψαξιμο στο google και θα δεις οτι η δυσλεξια εχει αμεση σχεση με τους αριστεροχειρες.Συγκεκριμενα ειχα πεσει σε ενα αρθρο με τιτλο "Η δυσλεξια θεριζει τους αριστεροχειρες"

Για τη δευτερη.Το να μπερδευεις το 3 με το ε το 6 με 9 κτλ δεν εχει να κανει με ορθογραφικους η γραμματικους κανονες...

Εγω που χρησιμοποιω και τα 2 λετε να παθω καμμια διπλη δυσλεξια? :P

Πχ γραφω με το δεξι, τρωω και παιζω μπασκετ με το αριστερο κτλ κτλ.. Βεβαια πιο καλο ειναι το δεξι μου. Το ιδιο ισχυει και στα ποδια μου. Ας πουμε ποδοσφαιρο παιζω και με τα 2 ποδια.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...