Προς το περιεχόμενο

Apache 2.2.x + PHP 5.x + MySQL 5.x Windows Installation Guide


Maniakos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γνωρίζω ότι υπάρχουνε κάποια έτοιμα packages (π.χ Easy PHP ) που κάνουνε από μόνα τους όλη αυτή την εγκατάσταση, αλλά επειδή εγώ προτιμάω να ξέρω τι ακριβώς γίνεται στο σύστημά μου, να έχω πλήρη έλεγχο και easy maintenance στα πάντα και επειδή βλέπω ότι υπάρχουνε συχνά ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, αποφάσισα να γράψω αυτό το guide.

 

 

Σας υπόσχομαι ότι μέσα από μερικά απλά βήματα και ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία θα ξεχάσετε αμέσως ότι υπήρξαν στην ζωή σας όλα αυτά τα “easy installation packages” και θα κατανοείται πολύ περισσότερο το τι ακριβώς γίνεται έτσι ώστε να είστε σε θέση να κάνετε troubleshoot από μόνοι σας αν αντιμετωπίσετε δυσκολίες.

 

 

Για τις ανάγκες αυτού του guide και για να μπορώ να δώσω έγκυρα παραδείγματα θα ήθελα να κρατήσετε υπόψιν σας τα εξής πραγματάκια:

 

 


  •  
  • Ο δικός μου local drive στον οποίο είναι εγκατεστημένα τα Windows XP έχει το γράμμα C: .Αυτό σημαίνει ότι όλα τα Paths που θα δείτε είναι βασισμένα έχοντας υπόψιν πώς ο C: είναι ο root του συστήματος.
     
  • Κάποια folders τα οποία θα σας ζητήσω να δημιουργήσετε είναι τελείως υποκειμενικά. Μπορείτε να επιλέξετε άλλα folder names αν και ευελπιστώ να σας αρέσουνε τα δικά μου :)
     
  • Προτιμώ να αποφεύγω τα direct links επειδή αυτά τείνουν να αλλάζουν για διάφορους λόγους. Να κοιτάτε προσεκτικά τις οδηγίες για να κάνετε download ακριβώς αυτό που χρειάζεται και τίποτα παραπάνω. Παρ' όλα αυτά θα βάζω και τα direct links στις versions που υπήρχαν όταν γραφόταν αυτό το guide για εκείνους που θα τα βρούνε σκούρα.
     
  • Τα βήματα που θα δώσω δοκιμαζόντουσαν καθώς γραφόταν αυτό το guide. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες και δεν θα έχετε απολύτως κανέναν εκνευρισμό.
     
  • Ζητώ συγγνώμη από τους χρήστες που έχουνε Ελληνική έκδοση των Windows αλλά προτιμώ την αγγλική ορολογία!
     

 

 

Τέλος, θα υποθέσω ότι όσοι διαβάσουνε αυτό το guide έχουνε κάποιες βασικές γνώσεις όπως το τι είναι web server, τι είναι η php κτλ αλλιώς δεν νομίζω ότι έχουνε λόγο να συνεχίσουν. Επίσης ο σκοπός αυτού του guide δεν είναι για να διδάξει τα πάντα περί Apache HTTP Server, PHP development ή SQL αλλά το πώς θα τα εγκαταστήσετε σε ένα οποιοδήποτε Windows μηχάνημα για να τα χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουνε εξαιρετικά manuals και free books στο Web τα οποία και θα σας συμβούλευα να διαβάσετε.

 

 

Το guide αυτό χωρίζεται σε 4 μεγάλες κατηγορίες:

 

 


  •  
  • Apache 2.2.x HTTP Server Installation & Configuration
     
  • PHP 5.x Installation & Configuration
     
  • MySQL Installation & Configuration
     
  • phpMyAdmin – Α web based MySQL Administration Tool
     

 

 

1. Apache HTTP Server INSTALLATION & CONFIGURATION

 

 

a. Download Apache 2.2.x HTTP Server.

 

 

Ton Αpache HTTP Server μπορείτε να τον βρείτε στο εξής url:

 

http://httpd.apache.org/download.cgi

 

 

Στην σελίδα αυτή θα βρείτε τον LATEST Apache 2.2.x HTTP Server καθώς και παλαιότερες εκδόσεις.

 

 

ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ ότι επιλέξατε τον 2.2.x και όχι τον 2.0.59 γιατί θα παίξει ρόλο στα βήματα εγκατάστασης που θα παραθέσω παρακάτω.

 

 

Αυτό που θα χρειαστείτε να κατεβάσετε έχει τον τίτλο "Win32 Binary (MSI Installer)"

 

 

Direct Link για Apache HTTP Server 2.2.4:

 

http://apache.forthnet.gr/httpd/binaries/win32/apache_2.2.4-win32-x86-no_ssl.msi

 

 

b. Install Apache 2.2.x HTTP Server

 

 

Αφού τελειώσει το download ξεκινήστε το installation. πατήστε “Next” μέχρι να βρεθείτε εκεί που δείχνει η παρακάτω εικόνα:

 

 

apacheinstallation.jpg

 

 

Τα fields που βλέπετε είναι συμπληρωμένα από εμένα. Δεν έχει σημασία τι θα βάλετε αλλά έχει σημασία να τα συμπληρώσετε ώστε να μην γκρινιάξει το installation. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που βλέπετε στην φωτογραφία για σιγουριά ότι δεν βάλατε κάτι invalid.

 

 

Για το Installation Type επιλέξτε Typical και αφήστε τον Apache να εγκατασταθεί στο Program Files όπως κάνει από default. Εκεί θα βρίσκεται και το Document Root (htdocs) το οποίο θα είναι και το directory όπου θα βλέπετε μέσω του Browser σας. Αυτά όλα είναι configurable και μπορούνε να αλλάξουνε ανα πάσα στιγμή μόλις νιώσετε λίγο πιο άνετα με τον Apache και το configuration file του.

 

 

c. Running Apache HTTP Server

 

 

Αφού το installation ολοκληρωθεί αυτομάτως ένα Service θα εγκατασταθεί στο σύστημα και το Apache Monitor θα εμφανιστεί δεξιά στο System Tray.

 

 

apachemonitor.jpg

 

 

Από εκεί μπορείτε να ελέγχετε τον server και να βλέπετε το status του. Κάντε δεξί click πάνω του -> Open Apache Monitor

 

 

Εκεί θα πρέπει να δείτε τον Apache 2.2.x Server σας ο οποίος θα έχει ένα πράσινο λαμπάκι στα αριστερά του. Αυτό σημαίνει ότι είναι started. Άμα δεν είναι απλά επιλέξτε το και πατήστε το κουμπί “Start” το οποίο βρίσκεται στα δεξιά.

 

 

Άμα τα έχετε κάνει όλα σωστά ο server θα ξεκινήσει χωρίς κανένα error.

 

 

d. Testing if this thing works!

 

 

Αφού λοιπόν έχετε τσεκάρει από το Apache Monitor ότι ο Server έχει Status “Started”, ανοίγοντας τον αγαπημένο σας browser (τον Firefox δηλαδή) και γράφοντας το εξής link θα δείτε την παρακάτω εικόνα:

 

 

http://localhost

 

 

apacheworks.jpg

 

 

Συγχαρητήρια, το πρώτο βήμα τελείωσε. Άμα κάτι πήγε στραβά, uninstall Apache από το Add/Remove Programs και ξανά τα βήματα από την αρχή και π-ρ-ο-σ-ε-κ-τ-ι-κ-ά.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 200
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

2. PHP 5.x Installation & Configuration

 

Λίγα λόγια πριν ξεκινήσουμε. Τα βήματα που θα περιγράψω παρακάτω είναι για την PHP version 5.x και ΟΧΙ για την 4.x. Με λίγη συγκέντρωση τα ίδια βήματα με 1-2 παραλλαγές θα μπορείτε να κάνετε load την version 4. Το structure και οι οδηγίες που θα δώσω παρακάτω είναι σημαντικό να τις ακολουθήσετε πιστά αν θέλετε:

  • να μπορείτε να κάνετε install new version της php (αλλά πάντα από την ίδια major version, δηλαδή 5.x) χωρίς μεγάλη δυσκολία.
  • να μην χρειάζεται κάθε φορά να κάνετε copy paste διάφορα php dll's στο system32
  • να μπορείτε μελλοντικά να έχετε εγκατεστημένη και την 4.x version άμα χρειαστεί για κάποιο λόγο και αλλάζοντας 2 γραμμές στο configuration του Apache να την κάνετε load αντί της 5.x

 

a. Δημιουργία των απαραιτήτων folder

 

Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα folder το οποίο θα το αφήσετε ήσυχο με τα php files που θα εγκαταστήσετε. Εγώ έχω διαλέξει το εξής:

 

>
C:dev

 

Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα στα configuration files της php θα έχω υπόψην το παραπάνω php root directory το οποίο δημιούργησα.

 

b. Download της PHP 5.x

 

Στην εξής σελίδα θα κατεβάσετε το PHP 5.x.x ZIP PACKAGE ( KAI OXI INSTALLER ) από τα Windows Binaries:

 

http://www.php.net/downloads.php#v5

 

Direct Link για PHP 5.2.1 zip package:

http://www.php.net/get/php-5.2.1-Win32.zip/from/a/mirror

 

c. Extract των contents του zip

 

Αφού κατεβάσετε το zip package κάντε extract τα contents του στο C:dev

Το extraction θα δημιουργήσει ένα folder με το όνομα php-5.x.x-Win32 οπότε εσείς να το κάνετε rename σε php. Aυτό σημαίνει πώς το τελικό path των files της php θα είναι το εξής:

 

>
C:devphp

 

d. Επιλογή php.ini

 

Πηγαίνοντας μέσα στο folder της php που φτιάξατε θα βρείτε ένα αρχείο με το εξής όνομα:

 

>
php-ini-recommend

 

Kάντε το rename σε:

 

>
php.ini

 

και μετά ανοίξτε το με τον αγαπημένο σας editor (και με το notepad μια χαρά θα κάνουμε την δουλειά μας).

 

Βρείτε την εξής γραμμή:

 

>
extension_dir = "./"

 

και αλλάξτε την σε

 

>
extension_dir = "./ext"

 

Το folder αυτό, είναι το folder το οποίο έχει όλα τα extensions, δηλαδή τα διάφορα php modules που κάνουνε διαφορετικές δουλειές. Μπορείτε να πάτε στο

 

>
C:devphpext

 

και να δείτε όλα τα modules τα οποία υπάρχουνε. Μόλίς είπαμε στην PHP πού θα τα βρίσκει. Τώρα πρέπει να πούμε στην PHP ποιά θέλουμε να κάνει load για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Εδώ θα πρέπει να αναρωτηθείτε με τι θέλετε ακριβώς να ασχοληθείτε. Μπορείτε βέβαια για testing σκοπούς να τα ενεργοποιήσετε όλα και αν δεν είστε σίγουρος για το τι χρειάζονται τα php scripts που θα τρέξετε. Για να ενεργοποιήσετε κάποιο module, στο php.ini σας βρείτε την εξής γραμμή:

 

>
; Windows Extensions

 

Κάτω από αυτό θα δείτε μια λίστα που θα μοιάζει έτσι:

 

>
;extension=php_msql.dll
;extension=php_mysql.dll
;extension=php_mysqli.dl

 

Το Ελληνικό ερωτηματικό μπροστά από το module σημαίνει ότι είναι σε comment αυτή η γραμμή και το module δεν θα γίνει load. Δεν έχετε παρά να βγάλετε το ερωτηματικό μπροστά από τα modules τα οποία θέλετε να ενεργοποιήσετε άρα τα παραπάνω modules για να ενεργοποιηθούνε θα πρέπει να γίνουν έτσι:

 

>
extension=php_msql.dll
extension=php_mysql.dll
extension=php_mysqli.dl

 

Από το php.ini δεν θα χρειαστείτε τίποτα άλλο ώστε να κάνετε όλο αυτό να λειτουργήσει. Αργότερα όταν βρείτε τι ανάγκες έχετε μπορείτε να το επισκεφτείτε ξανά και να διαβάσετε προσεκτικά τα comments και τα options τα οποία έχετε στην διάθεσή σας.

 

e. Adding PHP path to Windows Enviroment Variables

 

Με αυτό το βήμα λέμε στo λειτουργικό που μπορεί να κοιτάξει μέσα στο σύστημα ώστε να βρεί τα dll τα οποία θα χρειαστεί καθώς και ο Apache ώστε να φορτωθεί η PHP. Για τους λόγους που ανέφερα στην αρχή (easy maintenance/update) δεν κάνουμε copy τα απαραίτητα dll στο windowssystem32 και κάθε φορά να χρειάζεται να μας απασχολεί αυτό. Επίσης θα μπορείτε από command prompt να χρησιμοποιείτε κατευθείαν την php ώστε να κάνετε execute κάποιο script γράφοντας απλά

 

C:php

 

και όχι να χρειάζεται να πηγαίνετε στο folder το οποίο είναι εγκατεστημένη η PHP.

 

α. Δεξί κλικ στο “My Computer” -> “Properties” -> Επιλέξτε την καρτέλα “Advanced”

 

systemproperties.jpg

 

Κλικ εκεί που λέει “Enviroment Variables” και θα σας εμφανιστεί ο παρακάτω διάλογος:

 

Στην λίστα με το όνομα “System Variables” κάντε scroll down μέχρι να βρείτε το Variable με το όνομα “Path”.

 

enviromentvariables.jpg

 

Αφού το βρείτε πατήστε το κουμπί “Edit” και θα δείτε τον παρακάτω διάλογο:

 

editsystemvariable.jpg

 

Στο κουτάκι που λέει “Variable Value” προσθέστε στο τέλος το εξής

 

>
;C:devphp

 

Πατήστε ΟΚ και είστε έτοιμοι. Το manual βέβαια λέει από την στιγμή που προσθέσεις ένα PATH variable είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε (δηλαδή τα windows να ψάχνουνε και μέσα σε αυτό αυτομάτως) αλλά έχω δει περιπτώσεις που χρειάστηκε Logout πρώτα και περιπτώσεις που χρειάστηκε restart οπότε κάντε ένα restart για να είμαστε σίγουροι ότι έγινε load το καινούριο path variable.

 

6. Configuration του Apache HTTP Server για να κάνει load την PHP

 

Κάντε Stop τον Apache. Πολύ εύκολα μπορεί να γίνει από το Apache Monitor που είδαμε πιο πριν. Τώρα θα χρειαστεί να κάνουμε μια μικρή προσθήκη στο httpd.conf το οποίο είναι το configuration file του Apache.

 

 

Μπορείτε να το ανοίξετε από το Start Menu πηγαίνοντας εδώ:

 

Start -> Programs -> Apache HTTP Server 2.x.x -> Configure Apache Server -> Edit the Apache httpd.conf Configuration File

 

Από ότι θα δείτε το configuration file ένα απλό text file είναι στο οποίο ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ θα προσθέσετε το εξής:

 

>
LoadModule php5_module c:/dev/php/php5apache2_2.dll
PHPIniDir "c:/dev/php/"
AddType application/x-httpd-php .php

 

Οι 3 αυτές γραμμές λένε στον Apache

 

«Φόρτωσε την PHP χρησιμοποιώντας το εξής core dll και κάντην configure βάση του php.ini που θα βρείς στο εξής directory. Αφού πλέον ξέρεις από PHP ξέρεις ότι και τα αρχεία που καταλήγουν σε .php ανοίγουν με αυτή»

 

Υπενθυμίζω ότι, για να χρησιμοποιήσετε τα παραπάνω paths θα πρέπει να έχετε χρησιμοποιήσει αυτά που έχω εγώ ως παράδειγμα στο guide. Άμα έχετε αλλάξει κάποιο folder name τότε να σιγουρευτείτε ότι έχετε βάλει το ίδιο και εδώ.

 

Κάτι που θα το έχετε μάλλον απορία είναι πώς θα πείτε στον Apache να φορτώνει από default το index.php όπως κάνει για το index.html κτλ. Δεν έχετε παρά να βρείτε στο httpd.conf την εξής γραμμή:

 

>
DirectoryIndex index.html

 

και να την αλλάξετε σε

 

>
DirectoryIndex index.html index.php

 

Τέλος, θα ήθελα να προσέξετε το php5apache2_2.dll. To DLL αυτό είναι ΜΟΝΟ για την 2.2.x version του Apache. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που κάποιος ο οποίος έχει ήδη εγκατεστημένο τον 2.0.59, θα πρέπει να κάνει load το php5apache2.dll

 

f. Testing if this thing works

 

Ανοίξτε το Apache Monitor και κάντε Start τον Server. Άμα όλα πήγαν καλά το Monitor πλέον θα δείχνει και την PHP Version η οποία έγινε Load με τον Apache όπως στην παρακάτω εικόνα:

 

apachemonitorphp.jpg

 

7. Runing a phpinfo()

 

Άμα ο Apache κάνει load κανονικά την PHP θα πρέπει να δούμε άμα κάνει και σωστά execute τα php scripts. Ο κλασικός τρόπος για να δούμε αν όλα πήγαν καλά είναι να γράψουμε ένα script το οποίο καλεί την phpinfo function η οποία δείχνει όλο το configuration της PHP.

 

Με τον αγαπημένο σας editor γράψτε το εξής:

 

>
<?php

phpinfo();

?>

 

Κάντε το save ώς info.php και βάλτε το στο installation path του apache σας μέσα στο htdocs folder. Παράδειγμα, στο δικό μου μηχάνημα το full Path είναι:

 

C:Program FilesApache Software FoundationApache2.2htdocs

 

Ανοίξτε τον αγαπημένο σας browser και γράψτε το εξής link:

 

http://localhost/info.php

 

Συγχαρητήρια! Η εγκατάσταση της PHP τελείωσε και τώρα βλέπετε όλο το configuration της PHP σας! Τα δύσκολα σχεδόν τελειώσαν.

Επεξ/σία από parsifal
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3. MySQL Installation & Configuration

 

Το installation της MySQl είναι πολύ εύκολο. Κάντε download την MySQL 5.x από εδώ:

 

http://dev.mysql.com/downloads/mysql/5.0.html#win32

 

Αυτό που θα χρειαστείτε είναι το Windows Essentials (x86)

 

Direct Link για MySQL 5.0:

http://dev.mysql.com/get/Downloads/MySQL-5.0/mysql-essential-5.0.37-win32.msi/from/http://mysql.easynet.be/

 

Αφού τελειώσει το download ξεκινήστε το setup και όταν φτάσετε στο configuration απλά συμβουλευτείτε τις παρακάτω εικόνες:

 

images.jpg

 

configure.jpg

 

mysql_detailed_configuration.jpg

 

mysql_developer_machine.jpg

 

mysql_multifunctional_database.jpg

 

mysql_decision_support.jpg

 

mysql_networking.jpg

 

mysql_charset.jpg

 

Οταν φτάσετε στον διάλογο που βλέπετε παρακάτω μην ξεχάσετε να τικάρετε και το "Include Bin Directory in Windows Path" ώστε να προστεθεί στα Path Variables (όπως προσθέσαμε την php) για να ξέρει το λειτουργικό που να ψάχνει να βρεί απαραίτητα mysql-related files και τα mysql executables χωρίς να χρειάζεται να προσδιορίζεται το folder κάθε φορά. O Server θα εγκατασταθεί και σαν Service με flags "Automatic" που σημαίνει ότι σε κάθε windows boot up το MySQL Service θα ξεκινάει αυτόματα. Αυτό φυσικά μπορείτε να το αλλάξετε από το Control Panel σας -> Administrative Tools -> Services

 

mysql_service.jpg

 

Mην ξεχάσετε να κάνετε set το root password σας:

 

mysql_account.jpg

 

Πατήστε το "Execute" για να ολοκληρωθεί το Configuration και το Installation:

 

mysql_execute.jpg

 

4. phpMyAdmin – Α web based MySQL Administration Tool

 

Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς το phpMyAdmin. Είναι πολύ απλό να εγκατασταθεί από την στιγμή που έχετε ρυθμίσει τον Apache.

 

a. Download phpMyAdmin

 

Κατεβάστε το latest release από εδώ:

http://www.phpmyadmin.net/home_page/index.php

 

Direct Link για version 2.10.0.2:

http://prdownloads.sourceforge.net/phpmyadmin/phpMyAdmin-2.10.0.2-all-languages-utf-8-only.zip?download

 

b. Extract phpMyAdmin

 

Aφού τελειώσει το download κάντε extract τα contents του zip στο htdocs τo oποίο βρίσκεται στο installation path του Apache. Το δικό μου full path είναι το εξής:

 

>
C:Program FilesApache Software FoundationApache2.2htdocs

 

Aφού κάνετε extract το phpMyAdmin θα δείτε ένα folder που θα μοιάζει έτσι:

 

>
phpMyAdmin-2.10.0.2-english

 

Κάντε το rename σε κάτι πιο εύκολο όπως phpMyAdmin ή pma

 

Αυτό σημαίνει ότι αφού κάνετε την αλλαγή αυτή το full path για το phpMyAdmin θα είναι το εξής:

 

>
C:Program FilesApache Software FoundationApache2.2htdocsphpMyAdmin

 

ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ ότι μέσα σε αυτό το folder βρίσκονται όλα τα files του phpMyAdmin και όχι κάποιο folder το οποίο έχει αυτό μέσα όλα τα files. Με λίγα λόγια, σιγουρευτήτε ότι αυτό το folder είναι το parent level όλων των αρχείων που γίναν extract από το zip.

 

Το μόνο που μένει είναι να γίνει μια αλλαγή στο configuration file του phpMyAdmin και είστε έτοιμοι!

 

c. Configuring phpMyAdmin

 

Μέσα στο folder του phpMyAdmin υπάρχει ένα file με το όνομα:

 

>
config.sample.inc.php

 

Κάντε το rename σε:

 

>
config.inc.php

 

και μετά edit με τον αγαπημένο σας editor.

 

Βρείτε τις εξής γραμμές:

 

>
/* 
* First server
*/
$i++;
/* Authentication type */
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'cookie';

 

Αλλάξτε το σε:

 

>
/* 
* First server
*/
$i++;
/* Authentication type */
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = [b]'http'[/b];

 

Κάντε save το αρχείο και κλείστε το!

 

d. Testing if this thing works!

 

Αφού σιγουρέψετε ότι ο Apache σας και η ΜySQL σας είναι started δεν έχετε παρά να ανοίξετε τον browser σας και να πάτε στο παρακάτω link:

 

>
http://localhost/phpMyAdmin

 

Ενα authorization prompt θα εμφανιστεί όπου θα βάλετε root για user name και το password που επιλέγατε στο installation της MySQL. Απο εκεί και πέρα δεν νομίζω να βρείτε κάποιο πρόβλημα πως να το χρησιμοποιήσετε μιας και είναι όλα straight forward. Για οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να ρωτήσετε παρ' όλα αυτά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ καλή προσπάθεια!!! Και βλέπω, είσαι ακόμη στην αρχή και θα το επεκτείνεις κι άλλο. Παρατήρησα ότι για κάθε νοητό section έκανες διαφορετικό post. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να στηθεί σε ένα sub-forum του Insomnia μία υποδομή διαφορετικού τύπου που να κάνει τα tutorials περισσότερο χρηστικά και τακτοποιημένα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και τα δικά μου συγχαρητήρια για τον οδηγό! Αρκετά χρήσιμο τόσο για τους νεότερος στον χώρο, όσο και για (κάποιους) παλιότερους, που επειδή έστησαν τα παραπάνω εργαλεία πριν κάτι χρόνια, πλέον δε θυμούνται και πολλά :D

 

+1 στην ιδέα του parsifal περί συγκέντρωσης των guides (αν μου επιτρέπεις θα την προωθήσω στο κατάλληλο topic :))

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2. PHP 5.x Installation & Configuration

 

 

Αφού κατεβάσετε το zip package κάντε extract τα contents του στο C:\dev

Το extraction θα δημιουργήσει ένα folder με το όνομα php-5.x.x-Win32 οπότε εσείς να το κάνετε rename σε php. Aυτό σημαίνει πώς το τελικό path των files της php θα είναι το εξής:

 

>
C:\dev\php

 

Γεια σου

βλεπω οτι αυτη την στιγμη εισαι online

 

εκανα τον φακελο c\dev και την εξαγωγη των αρχειων μεσα σε αυτον

 

οταν πηγαινω μεσα στο c\dev

βρισκω εναν φακελο dev και διαφορα αλλα αρχεια

σωστα μεχρι τωρα;

 

δηλαδη το αρχειο php-ini-recommend το βρηκα στην διαδρομη

c:\dev\dev

 

(ολα αυτα στο βημα 2 που περιγραφεις με το προγραμμα php-5.2.1-Win32)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2. PHP 5.x Installation & Configuration

 

 

Αφού κατεβάσετε το zip package κάντε extract τα contents του στο C:\dev

Το extraction θα δημιουργήσει ένα folder με το όνομα php-5.x.x-Win32 οπότε εσείς να το κάνετε rename σε php. Aυτό σημαίνει πώς το τελικό path των files της php θα είναι το εξής:

 

>
C:\dev\php

 

 

Γεια σου

βλεπω οτι αυτη την στιγμη εισαι online

 

εκανα τον φακελο c\dev και την εξαγωγη των αρχειων μεσα σε αυτον

 

οταν πηγαινω μεσα στο c\dev

βρισκω εναν φακελο dev και διαφορα αλλα αρχεια

σωστα μεχρι τωρα;

 

δηλαδη το αρχειο php-ini-recommend το βρηκα στην διαδρομη

c:\dev\dev

 

(ολα αυτα στο βημα 2 που περιγραφεις με το προγραμμα php-5.2.1-Win32)

 

Πρέπει με κάποιο τρόπο να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο το θέμα του extraction για να μην παρεξηγηθούμε.

 

Το folder C:\dev το έχω φτιάξει εγώ. Επειδή δεν γνωρίζω πιο compression utility χρησιμοποιείς και τι default options έχει, αυτό που πρέπει να βλέπεις στο τέλος είναι το εξής:

 

structure.jpg

 

Αυτό σημαίνει πως το php-ini-recommend στο τέλος θα βρίσκεται στο:

 

>
C:\dev\php\php-ini-recommend

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σου

 

Συγχαρητηρια ,

 

post σαν και αυτο κανουν την διαφορα σε αυτο το forum,

οπου περισσευουν ατομα με επιδειξη μαθησης.

 

για το ιδιο θεμα ειχα διαβασει ερωτηματα κατα καιρους ,

σημερα ομως ειχαμε την τυχη να εχουμε την απαντηση.

 

Σχετικα με την εγκατασταση:

 

το προβλημα που ειχα με την εξαγωγη αρχειων το διορθωσα.

Για να μην εχουν το ιδιο προβλημα και αλλοι ας διαβασουν τις επομενες γραμμες για να ειναι σιγουροι.

 

Το zip προγραμμα php-5.2.1-Win32 να το κανετε εξαγωγη πρωτα

σε εναν φακελο δικο σας

Μετα την εξαγωγη θα εχετε εναν φακελο με το ονομα php-5.2.1-Win32

Αλλαξτε το ονομα του σε php και τον κανετε επικολληση στον φακελο

C:\dev που εχετε δημιουργησει.

 

 

ΟΛΑ ΟΚ !!!!!!!

 

Μενει η εγκατασταση της MySQL αλλα δεν νομιζω να εχω προβλημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημερα

 

Με ποιον τροπο μπορω να δοκιμασω εαν εκανα σωστη εγκατασταση στην MySQL;

 

Θα ηταν ευκολο να εγραφες ενα παραδειγμα αποθηκευσης και αναγνωσης 2 πεδιων στην MySQL;

 

Σε ποιον φακελο (Apache) θα πρεπει να εχω τα αρχεια των ιστοσελιδων που δημιουργω;

 

ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημερα

 

Με ποιον τροπο μπορω να δοκιμασω εαν εκανα σωστη εγκατασταση στην MySQL;

 

Θα ηταν ευκολο να εγραφες ενα παραδειγμα αποθηκευσης και αναγνωσης 2 πεδιων στην MySQL;

 

Σε ποιον φακελο (Apache) θα πρεπει να εχω τα αρχεια των ιστοσελιδων που δημιουργω;

 

ευχαριστω

 

Καλησπέρα! Μόλις έκανα post και το τελευταίο μέρος του guide σχετικά με το phpMyAdmin οπότε αυτό θα λύσει την απορία σου σχετικά με το management της MySQL.

 

Σχετικά με το folder του Apache αν έχεις ακολουθήσει τις παραπάνω οδηγίες και έχεις χρησιμοποιήσει τα default paths τότε τα αρχεία σου θα πρέπει να τα τοποθετήσεις στο htdocs folder το οποίο βρίσκετε εκεί που εγκαταστάθηκε ο Αpache, δηλαδή στο Program Files

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μεχρι τωρα εχω τις επομενες διαδρομες

C:\dev\php

C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\phpMyAdmin

Με το επομενο link ola ok http://localhost/info.php

Τα δικα μου αρχεια.php που δοκιμασα ανοιξαν ολα

 

Για το τελευταιο σταδιο εκανα τα εξης:

Εκανα download το επομενο αρχειο

phpMyAdmin-2.10.0.2-english μεγεθος 1.792ΚΒ

 

του αλλαξα το ονομα σε phpMyAdmin (εχει μεγεθος 3.99ΜΒ)

 

η διαδρομη τωρα ειναι

C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\phpMyAdmin

Μεσα στον φακελο phpMyAdmin είναι όλα τα αρχεια

 

Στο επομενο σχολιο ο Apache είναι πρασινο χρωμα

Η ΜySQL πως ξερω εάν είναι started;

Αφού σιγουρέψετε ότι ο Apache σας και η ΜySQL σας είναι started δεν έχετε παρά να ανοίξετε τον browser σας και να πάτε στο παρακάτω link:

 

Καλω http://localhost/phpMyAdmin Και εχω το επομενο μηνυμα

phpMyAdmin - Error

Cannot load mysql extension. Please check your PHP configuration. - Documentation

 

 

Σημειωση: δεν υπαρχει κανενα ονομα αρχειου phpMyAdmin μεσα στον φακελο /htdocs , ετσι πρεπει να είναι;

(υπαρχει μονον ο φακελος phpMyAdmin)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Καλω http://localhost/phpMyAdmin Και εχω το επομενο μηνυμα

phpMyAdmin - Error

Cannot load mysql extension. Please check your PHP configuration. - Documentation

 

 

Σημειωση: δεν υπαρχει κανενα ονομα αρχειου phpMyAdmin μεσα στον φακελο /htdocs , ετσι πρεπει να είναι;

(υπαρχει μονον ο φακελος phpMyAdmin)

 

Για να τσεκάρεις άμα η MySQL είναι started

 

>
Start Menu -> Settings -> Control Panel -> Administrative Tools -> Services 

 

και βρές το service

 

>
MySQL

 

Δες το status του. Αμα δεν είναι Started κάντω.

 

Σχετικά με το error:

phpMyAdmin - Error

Cannot load mysql extension. Please check your PHP configuration. - Documentation

 

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις ενεργοποιήσεις το mysql extension της php. Αμα δείς στο guide κάπου λέω πώς να ενεργοποιήσετε τα module που θέλετε. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πάς εκεί που έχει εγκατασταθεί η PHP, να κάνεις edit το php.ini και να σιγουρευτείς ότι τα δύο παρακάτω extensions είναι uncommented.

 

>
extension=php_mysql.dll
extension=php_mysqli.dll

 

Το mysqli extension είναι η Improved version του mysql extension και προσωπικά το προτιμώ πολύ περισσότερο γιατί είναι πολύ πιο object oriented οι functions του. Το phpMyAdmin υποστηρίζει και τα δύο extensions αλλά μου φαίνεται άμα βρεί το mysqli loaded χρησιμοποιεί από default αυτό.

 

Kάνε restart των Apache και τώρα όλα λογικά θα είναι μια χαρά.

 

Σημειωση: δεν υπαρχει κανενα ονομα αρχειου phpMyAdmin μεσα στον φακελο /htdocs , ετσι πρεπει να είναι;

(υπαρχει μονον ο φακελος phpMyAdmin)

 

Nαι πολύ σωστά =)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλη εβδομαδα

 

 

 

Start Menu -> Settings -> Control Panel -> Administrative Tools -> Services

εδω στο πλαισιο εγραφε εκκινηση ΑΥΤΟΜΑΤΗ

 

Διεπιστωσα οτι το αρχειο php.ini υπηρχε με το ονομα php.ini-dist

Εκανα και ενα αντιγραφο php.ini

 

Εκτος απο τα 2 dll [extension=php_mysql.dll] [extension=php_mysqli.dll] που μου

ειπες ενεργοποιησα και τα υπολοιπα. Υπαρχει προβλημα;

 

Οταν ζηταω http://localhost/phpmyadmin μου ζηταει τους κωδικους εισοδου

αλλα ισως να μην βαζω τα σωστα , γιατι μου βγαζει το επομενο μηνυμα

 

Welcome to phpMyAdmin 2.10.0.2

Wrong username/password. Access denied.

 

Σε περιπτωση που εχω ξεχασει τους κωδικους υπαρχει τροπος να τους διαβασω

σε καποιο αρχειο ή θα πρεπει να κανω επανεγκατασταση;

 

Απο ΕΝΑΡΞΗ > MySQL > MySQL Server > MySQL Server Instance > Config Wizard

με οδηγει στα πεδια που ειχα κανει εγκατασταση, να τα επαναλαβω και να κανω

εισαγωγη νεων κωδικων;

 

 

ευχαριστω .....και πιστευω να μην χρειασθει αλλο post

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Start Menu -> Settings -> Control Panel -> Administrative Tools -> Services

εδω στο πλαισιο εγραφε εκκινηση ΑΥΤΟΜΑΤΗ

 

Αυτό σημαίνει ότι είναι started και κάθε φορά που ξεκινούν τα Windows σου θα γίνεται και η MySQL start.

 

Διεπιστωσα οτι το αρχειο php.ini υπηρχε με το ονομα php.ini-dist

Εκανα και ενα αντιγραφο php.ini

 

Εκτος απο τα 2 dll [extension=php_mysql.dll] [extension=php_mysqli.dll] που μου

ειπες ενεργοποιησα και τα υπολοιπα. Υπαρχει προβλημα;

 

Κανονικά άμα είχες ακολουθήσει το guide θα έπρεπε να έχεις ήδη ένα φτιάξει ήδη ένα php.ini εκεί που έκανες extract την php (το οποίο πριν λεγόταν php.ini-recommended) =)

 

Οταν το extract ολοκληρώνεται για πρώτη φορά πάντως μέσα στο folder βρίσκεις το php.ini-dist και php-ini-recommended. Καλό είναι να χρησιμοποιείς το php-ini-recommanded (δηλαδή απλά να το κάνεις rename σε php.ini και μετά edit ώστε να κάνεις configure την PHP)

 

Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα να είναι loaded όλα τα extensions ταυτόχρονα πάντως.

 

Οταν ζηταω http://localhost/phpmyadmin μου ζηταει τους κωδικους εισοδου

αλλα ισως να μην βαζω τα σωστα , γιατι μου βγαζει το επομενο μηνυμα

 

Welcome to phpMyAdmin 2.10.0.2

Wrong username/password. Access denied

 

Για username βάλε root και password αυτό που επέλεξες κατά την διάρκεια της εγκατάστασης (Δες στις εικόνες που έχω βάλει παραπάνω για να θυμηθείς πώς έμοιαζε το σημείο που επιλέγεις το password)

 

Σε περιπτωση που εχω ξεχασει τους κωδικους υπαρχει τροπος να τους διαβασω

σε καποιο αρχειο ή θα πρεπει να κανω επανεγκατασταση;

 

Οχι δεν χρειάζεται επανεγκατάσταση. Απλώς κάνε το παρακάτω:

 

1. Σταμάτησε το MySQL service από τα service.

 

2. Start -> Run -> cmd

 

3. Κάνε ακριβώς αυτά που βλέπεις στην παρακάτω εικόνα (σορρυ αλλά το forum δεν επιτρέπει να γράψεις SQL):

 

mysql_pass_reset.jpg

 

Εκει που λέει newpassword βάζεις το νέο password το οποίο θες! Εγώ το έγραψα έτσι για να καταλάβεις που το βάζεις

 

4. Θα πρέπει να κάνεις kill το mysqld-nt.exe process οπότε μπορείς να το κάνεις από τον Task Manager ή αν είσαι τεμπέλης όπως εγώ, στο cmd γράψε:

 

>
taskkill /F /IM mysqld-nt.exe

 

και λογικά θα δείς το παρακάτω μήνυμα (απλά με διαφορετικό PID number):

 

SUCCESS: The process "mysqld-nt.exe" with PID 484 has been terminated.

 

5. Τέλος, θα πρέπει να κάνεις start πάλι το MySQL service από τα services και θα μπορείς πλέον να χρησιμοποιήσεις το νέο σου password.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...