Physics_Rulez Δημοσ. 23 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2007 Δεν ξέρω τι είπε ο Σιούφας, καταλαβαίνω ότι συμφώνησε μαζί μου... You devil Τρίζει η καρέκλα του Νομίζω πως πάλι δεν συνενοηθήκαμε. Χάνεις πάλι την ουσιά: συμφωνώ στο να πληρώνω τη σπατάλη μου (έστω οτι σπαταλώ), αλλά δεν συμφωνώ στο να πληρώνω σπασμένα. Λογαριασμός απο 70-80 ευρώ (δεν νομίζω οτι υποδεικνύει σπατάλη) -> 100+ στα καλά καθούμενα.
KWSN_Men Δημοσ. 23 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2007 Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Πριν 5-6 χρόνια (όταν και ήταν και κερδοφόρα) εκπονήθηκε πρόγραμμα επενδύσεων μια και φαίνονταν που πάει το πράμα με την κατανάλωση. Οι επενδύσεις όμως δεν έγιναν και τα κέρδη έγιναν ζημιές λόγω Tellas αλλά και άλλων λόγων που δε θα αναφέρω μια και εμπίπτει στα πολιτικά. Έχει σχέση με παλιά κρασιά πάντως. Επιπλέον, η απόδοση των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι μειωμένη καθώς δεν υπάρχει αρκετό νερό για να δουλέψουν στη μέγιστη απόδοση. Αυτό οφείλεται στις μικρές βροχοπτώσεις αλλά και στην χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού το τελευταίο τίμηνο του 2006. Αυτό έγινε γιατί οι μονάδες αυτές έχουν το μικρότερο κόστος για τη ΔΕΗ και ήθελαν να μετριάσουν τις ζημιές που θα παρουσιάζαν στους ισολογισμούς για το 2006. Λογάριαζαν χωρίς τον καιρό όμως, γιατί έκαναν ότι έκαναν έχοντας σα δεδομένο το ρεκόρ βροχοπτώσεων που είχαμε πέρυσι ενώ αν προσέξατε δεν έβρεξε φέτος. Οπότε τα σπασμένα διοικήσεων και όχι μόνο τα πληρώνουμε εμείς. Οι δικαιολογίες περί ακριβού πετρελαίου κτλ είναι κουραφέξαλα. Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί κυρίως λιγνίτη.
naftis Δημοσ. 23 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2007 You devil Τρίζει η καρέκλα του Νομίζω πως πάλι δεν συνενοηθήκαμε. Χάνεις πάλι την ουσιά: συμφωνώ στο να πληρώνω τη σπατάλη μου (έστω οτι σπαταλώ), αλλά δεν συμφωνώ στο να πληρώνω σπασμένα. Λογαριασμός απο 70-80 ευρώ (δεν νομίζω οτι υποδεικνύει σπατάλη) -> 100+ στα καλά καθούμενα. Μιλάμε σε διαφορετική βάση. Εσύ λές λοιπόν ότι, οκ δεν υπάρχει πρόβλημα να πληρώσεις πιό πολλά σε βάση λογαριασμού, διμήνου. Εγώ αναφέρομαι στις κρίσιμες ώρες του καύσωνα. Εκεί η "αξία" του ρεύματος είναι "ανεκτίμητη" κάτι σαν την διαφήμηση της πιστωτικής κάρτας. Η ουσία είναι πάντως ότι μια μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης, δημιουργεί πρόβλημα στο σύστημα για μερικές ώρες. Λεω λοιπόν ότι τις ώρες αυτές καλά είναι να κάνουμε διαφορετική διαχείρηση, πχ οχι μαγείρεμα, όχι θερμοσύμφωνο, ανοικτά παράθυρα το βράδυ, ανεμιστήρα κλπ Η κατασκευή νέου εργοστασίου για τις ώρες αυτές μόνο θα ήταν επιζήμια για την οικονομία, και την τσέπη μας τελικά. Η άποψη γουστάρω να καταναλώνω αφού πληρώνω είναι πολύ απλοϊκη, και δείχνει έλειψη κοινωνικής ευθύνης, κλπ...κλπ... Μιλάω πάντα για τις κρίσιμες ώρες... Τέτοια φαινόμενα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, ακόμα και στην Αμερική, τα black out δεν είναι σπάνιο φαινόμενο... Επίσης συμβαίνει και σε άλλες "αγορές" όταν καλείται ο απλός πολίτης να συμετάσχει στα δύσκολα, πχ οικονομία νερού στο Βέλγιο φέτος, περιορισμό κατανάλωσης, και όχι μόνο ενέργειας, λόγω ρύπανσης του περιβάλλοντος κλπ Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ένα από τα σπουδαιότερα θέματα.
kostastnt Δημοσ. 23 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2007 Μιλάμε σε διαφορετική βάση.Εσύ λές λοιπόν ότι, οκ δεν υπάρχει πρόβλημα να πληρώσεις πιό πολλά σε βάση λογαριασμού, διμήνου. Εγώ αναφέρομαι στις κρίσιμες ώρες του καύσωνα. Εκεί η "αξία" του ρεύματος είναι "ανεκτίμητη" κάτι σαν την διαφήμηση της πιστωτικής κάρτας. Η ουσία είναι πάντως ότι μια μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης, δημιουργεί πρόβλημα στο σύστημα για μερικές ώρες. Λεω λοιπόν ότι τις ώρες αυτές καλά είναι να κάνουμε διαφορετική διαχείρηση, πχ οχι μαγείρεμα, όχι θερμοσύμφωνο, ανοικτά παράθυρα το βράδυ, ανεμιστήρα κλπ Η κατασκευή νέου εργοστασίου για τις ώρες αυτές μόνο θα ήταν επιζήμια για την οικονομία, και την τσέπη μας τελικά. Η άποψη γουστάρω να καταναλώνω αφού πληρώνω είναι πολύ απλοϊκη, και δείχνει έλειψη κοινωνικής ευθύνης, κλπ...κλπ... Μιλάω πάντα για τις κρίσιμες ώρες... Τέτοια φαινόμενα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, ακόμα και στην Αμερική, τα black out δεν είναι σπάνιο φαινόμενο... Επίσης συμβαίνει και σε άλλες "αγορές" όταν καλείται ο απλός πολίτης να συμετάσχει στα δύσκολα, πχ οικονομία νερού στο Βέλγιο φέτος, περιορισμό κατανάλωσης, και όχι μόνο ενέργειας, λόγω ρύπανσης του περιβάλλοντος κλπ Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ένα από τα σπουδαιότερα θέματα. Καλά το έχεις πιάσει απλά αναφέρεσαι μόνο σε εμάς. Ξεχνάς τα εργοστάσια που ξοδεύουν αλόγιστα ρεύμα. Τέλος πιστεύεις ότι εγώ σκέφτομαι το ίδιο με έναν Βέλγο ή Γερμανό που πάιρνουν στην χειρότερη διπλάσιο μισθό και προστατεύουν το κράτος τους για να συνεχίσουν να τα παίρνουν?
CptBill Δημοσ. 24 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2007 Και μετά από όλα όσα διάβασα θυμήθηκα αυτό που μου έλεγε ο άντρας μου για μια γιαγιά στο χωριό του όταν είχε πάει η ΔΕΗ πολλά χρόνια πίσω να ηλεκτροδοτήσει. Ήταν απ'τα τελευταία χωριά που ηλεκτροδοτήθηκαν. Ανάβαν στο σπίτι την λάμπα και η γιαγιά πεταγόταν κι έλεγε: "Κλείστο παιδάκι μου μη σωθεί" (μην τελειώσει)!!! Που να'ξερε η συγχωρεμένη τι γίνεται αρκετά χρόνια μετά!!! Περί του νυχτερινού ξανά-ματά-λέω ότι δεν ισχύει καμία έκπτωση. Λόγια για εφέ είναι και τίποτε άλλο! Ποια νοικοκυρά θα καθίσει να κάνεις τις δουλειές της στις 11 το βράδυ όταν η φύση ησυχάζει κι αν η γειτονιά είναι τόσο βλαμμένη ώστε να μην ενοχλείτε απ'την ηλεκτρική σκούπα, το πλυντήριο, τον αποροφητήρα; Εγώ δεν το κάνω αν και είμαι οικονόμα! Απ'τις 11 και μετά θέλω να κάθομαι στο μπαλκόνι μου και την δροσιά μου κι όχι να είμαι με την ηλεκτρική στο χέρι ή να'χω το νου στο πληντύριο πότε θα τελειώσει!!! Δεν ξέρουν που τα βρίσκουν τα κουλά και μας τα λένε η ΔΕΗ κι ο ΟΤΕς, για τάχαμου ώρες οικονομίας! :twisted: Μπορει για εσενα να ειναι λογια και εφε αλλα για καποιους που ξερουν να χρησιμοποιουν εξυπνα τις ωρες μειωμενης χρεωσης, συμφερει. Ολες οι συγχρονες οικιακες συσκευες (πλυντηριο ρουχων, πιατων) εχουν χρονοδιακοπτη που μπορει να προγραματιστει ωστε η εναρξη του πλυσιματος να γινει αργα το βραδυ (το Καλοκαιρι) η μεσημβρινες ωρες το Χειμωνα(αφου τοτε ισχυει το "νυχτερινο" το Χειμωνα). Οσο για τροπους οικονομιας στο ηλεκτρικο, εχοντας ανοιξει νεο σπιτι και αγοραζοντας ολες μου τις οικιακες συσκευες from scratch φροντισα να ειναι ενεργειακης κλασης Α. Και μεχρι στιγμης εχω δικαιωθει.
chill Δημοσ. 24 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2007 Σχεδόν 5 ώρες χωρίς ρεύμα με το θερμόμετρο στο μπαλκόνι υπό σκιά να δείχνει 45!!!! Το κόψανε στις 3 και ήρθε πριν από λίγο. Να τους χαιρόμαστε τους ηλίθιους. Λαμόγια του κεράτα!!!!
green_beret Δημοσ. 24 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2007 Βρε ηρεμηστε λιγο. Η ΔΕΗ κανει οτι μπορει με αυτα που εχει. Η κυβερνησεις φταινε που δεν κανουν επενδυσεις για καινουργιες μοναδες παραγωγης ενεργειας. Μην ξεχναμε οτι η ΔΕΗ ειναι υπηρεσια κοινης οφελειας και δεν πρεπει να την κραζουμε. Επισης δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ενα μεγαλο μερος της παραγωγης ηλεκτρικου βασιζεται στο πετρελαιο το οποιο τον τελευταιο καιρο εχει παρει την ανηφορα. Λογικο ειναι να υπαρχουν αυξησεις. Επισης για αυτους που λενε οτι τους κοπηκε το ρευμα και κατεβαζουν καντηλια πρεπει να ξερουν οτι με 40+ βαθμους το ποσοστο τον βλαβων του συστηματος εκτινασεται στα υψη. Κατι ενας μετασχηματιστης κατι καποια συστοιχια θα χαλασει. Ε τι να κανουμε, μηχανηματα ειναι. Εμεις αυτο που πρεπει να κανουμε ειναι οικονομια. Κυριως οι νοικοκυρες ειδικα με την κουζινα, το σιδερο και το πληντυριο οτι ειναι να κανουν να το κανουν μεχρι τισ 12-12:30 το μεσημερι και να τα θυμουνται παλι μετα τις 8. Επισης ο θερμοσυφωνας να αναβει, αν δεν ειναι απαραιτητο, κυριως το βραδυ ωστε να υπαρχει ζεστο νερο κατα την διαρκεια της ημερας. Να πω επισης οτι η ΔΕΗ εχει συνολικη παροχη περιπου 12500MW αλλα μονο αν λειτουργουν ολα ρολοϊ. Φετος υπολογιζεται οτι το peek θα ειναι 10700MW αρα ειμαστε οριακα. Αν υπολογισουμε οτι τα εργοστασια αιχμης οπως ειναι τα υδροηλεκτρικα εχουν συνολικη ισχυ 2500MW καταλαβαινουμε οτι αν συνεχισει ο καιρος ετσι τον αυγουστο που θα εχουν στερεψει απο νερο θα υπαρξει προβλημα μεγαλο. Θα αρχισουν οι διακοπες και οι λοιπες παρενεργειες... Τελος για το θεμα του νυχτερινου. Η ΔΕΗ το βραδυ που κλεινουν τα υδροηλεκτικα και οι λοιπες εγκαταστασεις αιχμης εχει μια στανταρ παροχη ας πουμε 6000MW η οποια δεν μπορει να αυξομοιωθει και αν δεν χρησιμοποιειται απλα χανεται. Ετσι πουλαει το ρευμα αυτο κατω του κοστους για να μπορεσει να σπρωξει αυτους που θα χρησιμοποιουσαν το πολυτιμο ρευμα σε ωρες αιχμης σε καποιες αλλες ωρες που ουσιαστικα η ζητηση ειναι χαμηλη και το ρευμα παει χαμενο...
KWSN_Men Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 green_beret διάβασε λίγο αυτά που είπα πιο πάνω.
bilco Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Η απελευθέρωση της αγοράς είναι μονόδρομος, αυτό ισχύει για όλα τα πολιτισμένα κράτη του δυτικού κόσμου. Θέλουμε να επιλέγουμε, όχι να μας επιβάλλουν. Κάποιος θα τα οικονομάει και πάλι, αλλά τουλάχιστον θα έχω το δικαίωμα της επιλογής. Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει τι έγινε στην Καλιφόρνια με την απελευθέρωση του ρεύματος.
naftis Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Από την σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/5/07 ---------------------------- Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η προσθήκη 450 έως 500 χιλιάδων νέων κλιματιστικών συσκευών κάθε χρόνο, δημιουργεί από μόνη της την ανάγκη να ενισχύεται ετησίως το σύστημα παραγωγής, τουλάχιστον με μια νέα μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 400 MW. Δηλαδή, για να διαχειριστούμε αιχμές φορτίων 50-60 ωρών ετησίως απαιτούνται επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ. ------------------------------- Προσοχή στην τελευταία πρόταση... Δεν είναι σωστό να γίνουν επενδύσεις 200 εκ ? μόνο για να καλυφθεί η ζήτηση 50-60 ωρών ετησίως. Είναι οικονομικό έγκλημα. Αρα η λύση είναι να γίνει καλο κουμάντο στην κατανάλωση, δηλ πρέπει να συμετάσχουμε όλοι.
naftis Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει τι έγινε στην Καλιφόρνια με την απελευθέρωση του ρεύματος. Το περίφημο σκάνδαλο της ENRON κλπ. Το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία, είχε προταγωνιστή τον μεγαλύτερο έμπορα και παραγωγό ηλεκτρικής ενέργιας στον κόσμο. Όμως χρειαζόμαστε και τους εναλακτικούς όπως και στην τηλεφωνία και αλλού.
KWSN_Men Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Σωστά. Γι' αυτό πρέπει να γυρίσουμε στο 1987 που οι Έλληνες δεν είχαν κλιματιστικά, μια χαρά τα είχε καταφέρει τότε με παρόμοιες θερμοκρασίες η ΔΕΗ. Οι Έλληνες δεν τα πήγαν και τόσο καλά όμως με 1200 νεκρούς (η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στο νεοελληνικό κράτος).
green_beret Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 green_beret διάβασε λίγο αυτά που είπα πιο πάνω. Ok. Αρα συμφωνουμε...
Neurotic_Fest Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2007 Αφήστε την ΔΕΗ να μειώσει κάνα ρύπο, με τα μυαλά που κουβαλάνε δεν μπορούν κάνουν και πολλά πράγματα ταυτόχρονα, μην τους πιέζουμε τους ανθρώπους .Σοβάρα τώρα, μπροστά στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση δεν υπάρχει καμία κεντρική επένδυση οικονομικότερη και οικολογικότερη απο την μαζική αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας σε οικιακή κλίμακα. Χρηματοδοτικά προγράμματα για εγκαταστάσεις φωτοβολταικων χρειαζόμαστε .Με τόση τεχνολογική εξέλιξη και με την αποδεδειγμένα υψηλή απόδοση τουλάχιστον στο 50% της χώρας ήθελα να ήξερα τι περιμένουν οι τράπεζες ακόμη και δεν έχουν βγάλει πακέτα.
naftis Δημοσ. 26 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2007 Όπως ξαίρετε, αυτές τις μέρες ο καύσωνας έχει ξεφύγει... Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έσπασε όλα τα ρεκόρ. Παίρνω το τραμ, απο Συνταγμα για Νέο Κόσμο. Μέχρι να ξεκινήσει το τραμ από το Σύνταγμα, περίπου 10 λεπτά αναμονή, όλες οι πόρτες ήταν ανοικτές και το αιρκοντίσιον δούλευε στο φουλ. Το ίδιο γίνεται σε κάθε στάση του τραμ, όλες οι πόρτες ανοικτές για να μπει ένας επιβάτης. Το φαινόμενο το είδα και χθές και σήμερα, στν διαδρομή προς τον Φλοίσβο. Σκεφτείτε τι σπατάλη ενέργειας γίνεται. Πείρα τηλέφωνο και ρώτησα να μάθω γιατί ανοίγουν όλες οι πόρτες, όταν η κάθε πόρτα μπορεί να ανοίγει απο τον ίδιο τον επιβάτη, εαν χρειάζεται. Μου απάντησαν ότι όποτε γίνεται αυτό οι επιβάτες διαμαρτυρονται γιατί δεν ανοίγουν οι πόρτες!!! Δεν είναι παλαβό?!? Σαν κοινωνία να αρνούμεθα να ανοίξουμε εμείς οι ίδιοι την πόρτα και να προτιμάμε να ανοίγουν όλες οι πόρτες για να κατέβει ένας επιβάτης? Δεν συμβαίνει αυτό, σε πολλές πλούσιες χώρες της Ευρώπης, Βέλγιο, Ελβετία κλπ. Υπάρχει ένα κουμπί και ο επιβάτης ανοίγει την πόρτα που έχει μπροστά του. Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτή η μικρή οικονομία?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.