nikoskon Δημοσ. 29 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2007 Καλά λέγε ότι θέλεις' date=' εγώ δεν έχω δει κανένα πρόγραμμα τέτοιου τύπου να δουλεύει σωστά...Δεν υπάρχει περίπτωση να ανακτήσεις όλα τα δεδομένα ενός δίσκου τόσο απλά (ένα μικρό ποσοστό ίσως).[/quote'] Επειδή εγώ δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω σου απαντούν άλλοι,καταιγιστικά μάλιστα... Πραγματικά σκεφτείτε λίγο πριν απαντήσετε. Η παραπληροφόρηση πάει σύννεφο. Φυσικά και μπορείς να ανακτήσεις αρκετά δεδομένα, έως πάρα πολλά. Δοκίμασε και το fileScavenger. Και εσύ που λες πως δεν έχεις δει τέτοιο πρόγραμμα να δουλεύει σωστά μάλλον δεν το έχεις δοκιμάσει καν. και Δουλεύει άψογα..Δοκιμασμένο σε 17GB mp3 τα οποία έσβησα κατά λάθος..
madsc Δημοσ. 29 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2007 Θα πω κατι πολυ extreme και ισως εκτεθω, αλλα για να το θυμαμαι ακομα σημαινει οτι εχει βαση αληθειας. Τα προγραμματα ανακτησης δεδομενων χανουν την φερεγγυοτητα τους μετα το ΕΒΔΟΜΟ format. Φαινεται τρελλο αυτο που γραφω αλλα τα δεδομενα δεν σβηνονται με ενα απλο format. Οι αστυνομικες υπηρεσιες το ξερουν καλα αυτο. Η διαδικασια για να σβησεις ΠΛΗΡΩΣ ενα σκληρο δισκο ειναι μεγαλη και υπαρχει στο net. Οι μεγαλες εταιριες απο τον κινδυνο βιομηχανικης κατασκοπιας ακολουθουν ειδικες διαδικασιες για να καταστρεψουν σκληρους δισκους πριν ανανεωθουν με καινουργιους. Περιμενετε ωστοσο να με επιβεβαιωσουν ή απορριψουν χρηστες που γνωριζουν με σαφηνεια το αντικειμενο. Ισχύει. Βλέπω αρκετές απόψεις χωρίς να βλέπω όμως το αντίστοιχο υπόβαθρο από πίσω. Ας δούμε τί γίνεται με απλά λόγια. Κάνουμε copy paste από μια εξωτερική πηγή δεδομένα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας. Ο σκληρός μας δίσκος φροντίζει να γράψει τα δεδομένα -σε τυχαία σημεία του δίσκου- αφήνοντας οδηγίες για το που τα έγραψε στο ευρετήριο (TOC) του δίσκου. Το TOC (Table Of Contents) δουλεύει με την ίδια λογική που δουλεύει το ευρετήριο σε ένα βιβλίο. Όταν ζητήσουμε από το λειτουργικό μας να ανοίξει μια φωτογραφία, ένα τραγούδι δεν θα ψάξει όλη την φυσική επιφάνεια του σκληρού για το που είναι αποθηκευμένο, αλλά θα κοιτάξει στο TOC. Εκείνο θα του πει σε ποιό/ποιά φυσικά σημεία βρίσκεται το επιθυμητό αρχείο. Αν κάνουμε quick format στον σκληρό μας [ανεξάρτητα από το πρόγραμμα] το μόνο που θα γίνει φυσικά στον υπολογιστή μας είναι να σβηστεί το TOC. Το λειτουργικό μας δεν βρίσκει καταχωρήσεις στο "ευρετήριο" του δίσκου οπότε απλά μας πληροφορεί πως είναι άδειος. Τα δεδομένα μας όμως συνεχίζουν & βρίσκονται φυσικά στην επιφάνεια του δίσκου, κ μπορούν να ανακτηθούν σχετικά (με τις επόμενες περιπτώσεις) εύκολα. Για να σβηστούν φυσικά τα δεδομένα από την επιφάνεια του δίσκου θα χρειαστεί ένα κανονικό (αργό) format. Αυτό σβήνει τα δεδομένα από όλη την επιφάνεια του δίσκου, για αυτό & χρειάζεται την extra ώρα (σε σύγκριση με το quick format.) Αλλά και πάλι ίχνη μένουν. Τα δεδομένα (0,1) αποθηκεύονται μαγνητικά στα platter του δίσκου (+,-). Ότι βιβλιογραφία έχω διαβάσει αναφέρει ακριβώς αυτό που έγραψε ο Silent Arrow πιο πάνω. Μετά από 7-8 format (όχι overwrite όμως) είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες ανάκτησης. Όλα τα γνωστά data recovery προγράμματα είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα προγράμματα που χρησιμοποιούν πολύπλοκους αλγόριθμους για να μπορέσουν από μαγνητικά ίχνη ή chunks δεδομένων να ξαναφέρουν τα δεδομένα μας σε μορφή με κάποια χρησιμότητα. Όλα κάνουν δουλειά. Το καθένα δουλεύει με το δικό του τρόπο & προτείνεται για διαφορετικό τύπο recovery. Μην κατηγορείτε τα προγράμματα αν δεν κάνουν την δουλειά τους. Συνήθως το πρόβλημα είναι ανάμεσα στο πληκτρολόγιο και στην καρέκλα. Έχω κάνει πολλαπλά recovery από απλούς pata/sata μέχρι Scsi Raid 0 σε ποσοστό επιτυχίας μέχρι να δουλεύει full os, ακόμα κ σε χρήστες από εδώ μέσα. Θα σας το επιβεβαιώσουν κ οι ίδιοι. Σπάνια έχω χρησιμοποιήσει λιγότερο από 2-3 προγράμματα σε συνδυασμό. Σπάνια χρειάστηκαν λιγότερα. Όπως όταν φτιάχνουμε κάτι σπάνια θα μας χρειαστεί μόνο ένα εργαλείο. Για το Low Level Format απλά να αναφέρω ότι στους σύγχρονους υπολογιστές δεν υφίσταται πλέον ως λειτουργία. Δεν μπορεί σύγχρονος υπολογιστής/controller να κάνει κάτι τέτοιο αλλά γίνεται μόνο σε εργοστασιακό επίπεδο. Σε γενικές γραμμές low level είναι η διαδικασία φυσικού σχηματισμού των tracks & sectors στον σκληρό δίσκο. Αυτό είναι το μόνο φυσικό format. Αυτό που χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές μας είναι το High Level Format. Για μόνιμη διαγραφή δεδομένων υπάρχουν προγράμματα που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Η λογική τους είναι ιδιαίτερα απλή αλλά & ιδιαίτερα χρονοβόρα. Το καθένα χρησιμοποιεί συγκεκριμένο pattern 0,1 κ επαναγράφει (overwrite) αρκετές -κατ' επιλογή- φορές τα platter του δίσκου που αποθηκεύονται τα δεδομένα. Αν γίνει αυτό πάρα πολλές φορές τότε κ μόνο τότε έχουν διαγραφεί *οριστικά* τα δεδομένα μας πέρα από κάθε recovery. /sc
Silent Arrow Δημοσ. 29 Ιουνίου 2007 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2007 Great job madsc.... Κινδυνεψα να εκτεθω αλλα αξιζε το ρισκο... (παει καιρος που το εψαχνα το θεμα)
arxaggelos Δημοσ. 2 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2007 emena panta me apasxolouse akrivws to antitheto, pws dhladh tha eimai sigouros oti otan svhnw kati den yparxei kamia pertiptwsh na anakththei, kai ayto giati an ftasw na svhsw kati shmainei oti sigoura DEN to thelw, isws kai na prepei na to svhsw (entaksei, 1 stis 100 kanoume kai kamia m***kia kai svhnoume kai kati xrhsimo). den hksera oti akomh kai epeita apo format anaktwntai arxeia akomh kai apo mh epaggelmaties, kai apo o,ti katalavainw, mono me ena sfyri mporei kaneis na einai sigouros oti den ginetai recovery, swsta???:-D
rallistas Δημοσ. 3 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2007 Εχω κανει και διπλο format στα καπακια γιατι μου εβλεπε 120αρη δισκο σαν 7.2.Εκανα ενα απο τα Windows κι ενα απο DOS για να μου τον δει σωστα.Εβαλα μετα το GetDataBack και βρηκε τα παντα.Επισης αφου ειχα γραψει δεδομενα μετα,ξαναεκανα GetDataBack για να βρω εναν χαμενο φακελο και ολα μια χαρα.Οποτε προσυπογραφω κι εγω στους ικανοποιημενους "πελατες" της Runtime Software.
fragment_ Δημοσ. 3 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2007 Κατά τη διάρκεια της μορφοποίησης (format) του δίσκου σβήνεται μόνο ο πίνακας περιεχομένων του δίσκου όχι τα δεδομένα του. Μόνο στην περίπτωση του "low format" σβήνονται και τα περιεχόμενα... φιλε σε καμια απο τις δυο περιπτωσεις φορματ (το format tis ms) δεν σβηνει τα περιεχομενα (quick/full) απλα στο full κανει ταυτοχρονα και check στο δισκο, γιαυτο και αργει. Δεδομενα μπορουν να ανακτηθουν μετα και απο 8 γραψιματα υποστηριζουν καποιου επαγγελματιες τεχνικοι. Επισης και το λειτουργικο αν εχεις περασει απο πανω μετα απο το φορματ, σκεψου πως εχεις χασει μονο τα αρχεια που ηταν γραμενα στην αρχη του δισκου (απο πριν) ( παλι των windows ηταν), γιαυτο μπορεις να κανεις ενα GetdataBack Ntfs αφοβα (θα τα σωσεις μου εχει τυχη να δουλεψει αψογα, τουλαχιστον σε μενα). Τωρα αν καποιοι ειναι μιξες μπορουν να χρησιμοποιησουν ιδικα προγραμματα τα οποια κανουν πληρη διαγραφη αρχειων απο τον δισκο για λογους ασφαλειας. Αυτα ποτε κανενας δεν θα μπορουσε να τα ανακτησει (συμφωνα με οσα ακουγονται). *ps sorry για την διπλη απαντηση madsc απλα δεν ειδα τα παρακατω μηνυματα και βιαστικα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.