Προς το περιεχόμενο

Πώς γίνεται το RAID;


phanispal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω ένα σύστημα με έναν 80 WD και 2 250 WD και λέω να κάνω ένα RAID 0 (stripping) με τους 2 μεγάλους, ώστε να τους διαβάζει σαν έναν 500άρη.

Το θέμα είναι ότι έχουν ήδη δεδομένα μέσα, όπως και ο 80άρης, στον οποίο έχω τα XP. Από πού ξεκινάω για να πραγματοποιήσω το RAID; Κατέβασα τον driver για τον RAID controller. Πρέπει να κάνω backup και μετά format σε κάποιον από τους δίσκους μου, ή και στους 3;

Ποιά είναι τα στάδια της διαδικασίας με τη σειρά;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείς να κάνεις raid μόνο τους 2 250άρηδες.

 

Θα μπορούσες να κάνεις και τους τρεις δίσκους, αλλά επειδή θα γίνει βάση του μικρότερου, θα έχεις 3 Χ 80 = 240Gb. Οπότε κάνεις μόνο τους μεγάλους (γίνοντε ένας 500άρης).

 

Για να γίνει όμως το raid, θα πρέπει να γίνουν format οι δίσκοι που συμμετέχουν στην δημιουργία του array. Δηλαδή ο 80άρης δεν επηρεάζεται, αλλά οι 250άρηδες θα πρέπει να σβηστούν. Κοινώς αν το κάνεις τελικά, κάνε bakcup στα δεδομένα των μεγάλων σου δίσκων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα έτσι κι αλλιώς τους 2 250άρηδες θέλω να κάνω RAID. Ωραία, format θα κάνω. Το θέμα είναι πώς θα ξεκινήσω. Πρώτα κάνω εγκατάσταση στους drivers μέσα από την εγκατάσταση των XP και μετά κάνω το RAID απο το BIOS;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχει σημασία πως θα ξεκινήσεις. Αν κάνεις πρώτα το raid απλά δεν θα το δείς τον δίσκο στα XP. Αλλά μόλις περάσεις τους drivers του controller θα είσαι ΟΚ. Βασικά αν ήδη δεν έχεις κανένα θαυμαστικό στο device manager σου, τότε είσαι ήδη έτοιμος.

 

Δεν κάνεις raid απο το BIOS της μητρικής. Αλλά απο το BIOS του raid controller σου. Θα δεις ποιό συνδυασμό πρέπει να πατήσεις για να μπεις μέσα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καταρχήν η μητρική σου πρέπει να υποστήριζει raid. Μετά ενεργοποιείς την διαδικασία απο το bios της μητρικής σου ( και κατα πάσα πιθανοτητα ορίζεις και τα κανάλια πάνω στα οποία κάθονται οι δύο 250) . Την επόμενη φορά που θα κανεις rebοοt θα σου βγάλει ένα συνδυσμό κουμπιών για να ξεκινήσεις την διαδικασία raid ..

 

όταν πατήσεις αυτό το συνδυασμό πληκτρών μπαίνεις μέσα σε μία οθόνη και απο εκεί τα πράγματα είναι εύκολα .

 

ΠΡΟΣΟΧΉ όμως : πριν ενεργοποιείσης το raid controller απο το bios πάρε backup.

 

Δεν σβήνεται ακόμα τπτ αλλά δεν νομίζω ότι θα τους βλεπεις στα windows .

 

Και απο την στιγμή που πατήσεις το create raid στην οθόνη δημιουργίας και διαχείρησεις raid τα έχασες όλα .

 

Μετά απο όλα αυτά το controller driver στα windows ( αν χρειάζεται που μάλλον θα χρειάζεται ) και μετά μέσα στο Administrator Tools για διαμόρφωση του δίσκου.

 

Αυτά απο την μικρή εμπειρία σε raid.

 

Γράψε και το μοντέλο της μητρικής σου ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...